Kun Barcelona kärsi sunnuntaina neljännen peräkkäisen El Clásico -tappion Real Madridia vastaan (lue lisää), teki myös Barcelonan valmentaja Ronald Koeman epämieluisaa historiaa. Hollantilaisesta tuli vasta toinen päävalmentaja Barcelonan seurahistoriassa, joka hävisi kolme peräkkäistä El Clásicoa. Neljää klassikkoa ei ole hävinnyt peräkkäin vielä kukaan, mutta kolme peräkkäistä tappiota koki niin ikään Patrick O’Connell vuosina 1935-1936.

58-vuotias Koeman tuli Barcelonan valmentajaksi elokuussa 2020 vaikeassa tilanteessa. Joukkue oli hävinnyt edellisessä ottelussaan Mestarien liigan pudotuspeleissä Bayern Münchenille 2-8, seuran karmaiseva taloustilanne alkoi pikkuhiljaa paljastua ja Lionel Messi kertoi avoimesti lähtöhaluistaan.

Barcelonan on ollut pakko luopua tiukan talouskuurinsa johdosta useista johtavista pelaajistaan, eikä Koeman ole missään vaiheessa nauttinut uusvanhan puheenjohtajan Joan Laportan täyttä luottamusta. Siitä huolimatta hän on johtanut joukkuetta vähintäänkin siedettävin tuloksin.

Kannattajien syntipukiksi Koeman kelpaa silti hyvin. Siitä ruma osoitus nähtiin sunnuntaisen El Clásicon jälkeen. Suuri joukko Barcelonan kannattajia ryntäsi Koemanin auton kimppuun valmentajan ollessa poistumassa stadionilta. Väkijoukko mylvi, vaati Koemania eroamaan ja hakkasi auton konepeltiä ja ikkunoita, ennen kuin Koeman pääsi kiihdyttämään ja poistumaan paikalta. Videon tilanteesta latasi Twitteriin Onda Ceron ohjelman Radioestadio Nochen tili, ja sen jakoi saatteella MisterChip.

Molempien twiittien kommenteissa valitellaan, kuinka kiittämätöntä fanipohja voi olla, ja kuinka katoavaista mainen kunnia. Koeman pelasi Barcelonassa kuusi kautta vuosina 1989-1995 ja teki joukkueelle kaikissa kilpailuissa puolustajan (tai keskikentän pohjan pelaajan) paikalta 90 maalia. Hän on edelleen seuran toiseksi paras maalintekijä sekä vapaapotkuissa että rangaistuspotkuissa Lionel Messin jälkeen.

Koeman voitti Barcelonassa pelaajana neljä kertaa La Ligan ja teki yhden koko seurahistorian tärkeimmistä maaleista. Barcelona valloitti 20.5.1992 ensimmäisen kerran Euroopan Cupin – nykyisen Mestarien liigan edeltäjän – kun se kukisti Wembleyllä pelatussa loppuottelussa Sampdorian maalein 1-0. Pelin ainoan maalin teki 112. peliminuutilla vapaapotkun verkon perukoille ampunut Ronald Koeman. Hän on millä mittareilla tahansa Barcelonan seuralegenda.