Barcelonan valmentajan Ronald Koemanin potkuja on odoteltu jo jonkin aikaa. Tulokset eivät tyydytä eikä pelitapa aina miellytä, ja kemiat seuran puheenjohtajan Joan Laportankin kanssa ovat olleet kaukana optimaalisesta.

Nyt Barcelonan johtoportaan jäsen Rafael Yuste on kuitenkin antanut Mundo Deportivolle pitkän haastattelun, joka piti sisällään myös luottamuslauseen Koemanille. Mitenkään vähäpätöisinä lausuntoja ei tule pitää, sillä Yuste on Barcelonan urheilupuolen ensimmäinen varapuheenjohtaja sekä Joan Laportan oikea käsi ja lapsuudenystävä.

Vaikka usko Koemaniin on ollut välillä koetuksella, vakuuttelee Yuste nyt seurajohdon luottamuksen palanneen.

– Kuten toimitusjohtajamme (Ferran Reverter) äskettäin selitti, olemme olleet vaikeassa tilanteessa. Kun aloitimme työmme, seura oli yhä akuutissa talouskriisissä, Yuste muistutti.

– Lisäksi täytyy muistaa loukkaantumiset, joiden vuoksi Ronaldilla ei ole ollut missään vaiheessa joukkuetta 100-prosenttisesti käytössään. Kaiken tämän jälkeen on ollut vaikeaa saada joukkue pelaamaan jokainen ottelu korkeimmalla vaatimustasolla.

Yuste myös kiitteli Koemanin rehellisyyttä. Koeman muun muassa totesi, ettei Barcelona voinut pelata 4-3-3-pelitavalla, koska terveitä laitahyökkääjiä ei ollut ruodussa. Vaikka Koemanin ja Laportan välillä on ollut kitkaa, ovat välit olleet viime aikoina paranemaan päin.

– Minulla on ollut onnea olla Laportan vanhassa johtokunnassa myös Frank Rijkaardin ja sittemmin Pep Guardiolan valmennuskausilla. Myös heidän aikanaan oli hetkiä, jolloin heidän jatkoaan epäiltiin tulosten vuoksi. Puheenjohtajan ja valmentajan välisen yhteisymmärryksen rakentuminen ottaa aina aikansa, ja viime aikoina tätä lähestymistä on tapahtunut koko ajan enemmän, Yuste lisäsi.

Yuste myönsi myös, että Koemanin kohtelu on ollut epäreilua.

– Enemmän kuin epäreilua. Hän tietää, että kaikki katsovat tuloksia, mutta luulen, että ihmiset ymmärtävät koko ajan paremmin, että elämme vaikeita aikoja seuran historiassa. Me tarvitsemme sitä, että ihmiset auttavat meitä, luottavat meihin ja ovat poikien tukena. Jos onnistumme säilyttämään kärsivällisyyden, olen varma, että tuloksetkin tulevat.

– Me olemme perhe, ja tämä viesti on saatava perille kaikille: valmentajalle, huoltajille, hierojille, fysioterapeuteille ja pelaajille. Olemme sanoneet kapteeneille, ettemme ainoastaan usko Koemaniin, vaan että Laportan johtokunta haluaa syventää tätä uutta projektia.

Haastattelussa kysyttiin Yustelta vielä, että voiko Koemanin luottaa säilyttävänsä työpaikkansa koko kauden ajan. Suoraa lupausta tälle hän ei kuitenkaan voinut antaa.

– Luulen, että tulemme saavuttamaan hyviä tuloksia. Jos sanoisin kaiken riippuvan otteluista Valenciaa, Kiovan Dynamoa ja Real Madridia vastaan, heijastaisin negatiivisuutta paitsi Koemanin, niin myös koko joukkueen ja seuran ylle. Jos uskomme asioiden menevän hyvin, ne menevät hyvin.

Yuste myös lisäsi, ettei hänen mukaansa Koemanin potkuja missään vaiheessa ole todella harkittu.

– On totta, että puheenjohtaja ja johtokunta luottavat Ronaldiin, mutta on myös totta, että johtokunnan sisällä on aina erimielisyyttä, paitsi valmentajia myös pelaajia koskien. Kuitenkin, kun minä edustan seuraa, edustan sitä virallisesti. Siksi se, mitä sanoin, on totta: valmentajan erottamista ei ole missään vaiheessa suunniteltu, vaan päinvastoin.

[readmore from=Barcelona]

– Me olemme halunneet valaa häneen luottamusta, ja sitä luottamusta vahvistetaan viimeisten keskustelujen perusteella, aivan kuten missä tahansa parisuhteessa.

– Tunnen puheenjohtajan (Laporta) täydellisesti. Hän on erittäin intuitiivinen ja herkkäaistinen henkilö. Puheenjohtaja on lähestynyt Koemania, keskustelee hänen kanssaan ja Koeman on avautunut viime viikkoina paljon aiempaa enemmän. Näiden keskustelujen perusteella puheenjohtaja on vakuuttunut siitä, että Ronald on henkilö, johon meidän täytyy jatkossakin luottaa, Yuste lisäsi.

Yhtenä mahdollisena Barcelonan tulevaisuuden valmentajana on pidetty seuraikoni Xavia. Yuste antoi myös näkemyksensä Xavista samassa Mundo Deportivon haastattelussa.