Torstainen tappio Ruotsille asetti Espanjan tukalaan tilanteeseen MM-karsinnoissa. Luis Enriquen miehistö oli jäänyt jo aiemmin tasapeliin Kreikkaa vastaan, joten sen suora kisapaikka ei ole enää omissa käsissä.

Sunnuntain tehtävänanto oli selkeä: Georgian oli kaaduttava. Ja niin se kaatuikin. Espanja nujersi Badajozissa georgialaisvieraansa 4-0. Maaleista kolme merkittiin Valencian kasvateille José Gayàlle, Carlos Solerille ja Ferran Torresille. Toisen puoliajan ainoan maalin teki PSG:stä Sporting Lissaboniin siirtynyt Pablo Sarabia. Lisäksi Gayà ja Sarabia tekivät yhdet paitsioina hylätyt maalit mieheen. Täysin vailla mahdollisuuksia ei ollut Georgiakaan, sillä se laukoi kolmesti kohti Espanjan maalia.

Luis Enrique oli myllännyt avauskokoonpanonsa uuteen uskoon, sillä Ruotsi-pelin avauksesta oli vaihtunut peräti viisi pelaajaa. Marcos Llorente pääsi tutummalle tontilleen keskikentän kolmikon laitapelaajaksi puolustuslinjan sijaan. Lisäksi avaukseen nostettiin uusina miehinä Gayà, Sarabia, Rodri ja yllätysnimi, portugalilaisen Bragan kärkimies Abel Ruiz. Ruizin kohdalla kyseessä oli ensiesiintyminen A-maajoukkueessa.

Espanjan suurimpiin ilonaiheisiin kuului Gayàn ja Solerin hyvä yhteispeli, kaksi maalia syöttäneen Marcos Llorenten onnistuminen omalla pelipaikallaan ja koko ajan parantavan Pablo Sarabian hieno maali. Toiselle puoliajalle Espanja vaihtoi keskuspuolustukseen 36-vuotiaan Raúl Albiolin, jota arvosteltiin Ruotsi-ottelun jälkeen. Luis Enrique ei epäröinyt osoittaa, että luottamus Albioliin on yhä tallella.

Kiinnostavaa oli myös se, että Espanja vaihtoi maalivahtia 74. minuutilla. Unai Simón tuli pois, jotta Brightonin Robert Sánchez sai maalin suulla A-maajoukkuedebyyttinsä. Samaan aikaan kentältä vaihdettiin pois José Gayà, joka kärsi pienen loukkaantumisen.

– Tänään joukkue halusi hoitaa homman niin kuin pitikin. Oli tärkeää ottaa vakuuttava voitto. Minä pelasin paikalla, jossa viihdyin parhaiten ja jolla pelasin parhaan kauteni. Valmentajat tietävät sen. Tänään minulla oli onnea pelata siellä, ja osoitin, että pärjään hyvin, Marcos Llorente kommentoi pelin jälkeen.

AS:n päätoimittaja Tomás Ronceron mielestä ilotulitukseen selvä voitto ei anna aihetta, sillä vastustaja oli montaa luokkaa heppoisampi. Voitto oli kuitenkin omiaan paikkaamaan Ruotsi-pelin haavoja. Ronceron mielestä José Gayà oli Espanjan paras pelaaja, ja Carlos Soler ansaitsee jatkossa vakituisen paikan avauskokoonpanoon.

– Ruotsi-pelin maalini ei tuonut pisteitä, mutta tänään siitä oli apua voittoon. Kaikki sujuu juuri nyt minulta hyvin. Jalkapallossa syntyy putkia, ja nyt on minun vuoroni nauttia, totesi jo viidennessä peräkkäisessä pelissään maalin tehnyt Carlos Soler.

Kriittisesti peliesitykseen suhtautui SER:ille ottelua kommentoinut Manuel Jabois, joka pitää MM-kisoista karsiutumista yhä realistisena vaihtoehtona.

– Minusta maajoukkue vaikuttaa hyvin haavoittuvalta. Meillä oli aiemmin hyvin yhtenäinen, sitoutuneesti töitä tehnyt puolustus, mutta siitä ei ole enää ketään jäljellä. Minusta Espanjan puolustus vaikuttaa hyvin hennolta. Mikä tahansa pallo keskikentältä voi olla vaaran paikka, Jabois arvosteli.

– Voitimme MM-kultaa Etelä-Afrikassa puolustuksen nollapelien ansiosta. Jos joidenkin MM-kisojen pitää jäädä väliin, niin rehellisesti sanottuna mieluiten nämä. Nämä pelataan maassa, joissa ihmisoikeuksia ei ole oikein edes olemassa, ja hyvin poikkeuksellisena ajankohtana.

[readmore from=Espanja]

Valmentaja Luis Enrique oli sen sijaan joukkueensa otteisiin tyytyväinen.

– Pelasimme hyvin kokonaisvaltaisen ottelun. Teimme neljä maalia, ja mahdollisuuksia oli useampiinkin. Ammattilaiset ovat tottuneita tällaiseen vuoristorataan. Nyt meidän pitää keskittyä keskiviikon Kosovo-otteluun, Luis Enrique totesi.

Valmentajan mukaan José Gayàn loukkaantuminen ei vaikuta hyvältä, joten hän tuskin on käytettävissä Kosovoa vastaan.

Lähde: AS