Antoine Griezmann on palannut Atléticoon.

Atlético vahvisti tiistain ja keskiviikon välisenä yönä lainanneensa Griezmannin Barcelonasta alkaneeksi kaudeksi.

Marcan saamien tietojen mukaan kyseessä on kaksivuotinen lainasopimus, jossa ei ole mukana ostovelvoitetta, vaan Atléticolla on mahdollisuus maksaa Griezmannista noin 40 miljoonan euron siirtosumma missä vaiheessa tahansa seuraavan kahden vuoden aikana. Atlético maksoi lainasta kymmenen miljoonaa euroa Barcelonalle.

30-vuotias Griezmann pudotti Copen mukaan palkkaansa yli puolet palatakseen Atléticoon. Griezmann tienasi Barcelonassa yli 20 miljoonaa euroa nettona kaudessa.

Atlético maksaa Griezmannille noin kymmenen miljoonaa euroa. Griezmann on merkittävästä palkanpudotuksesta huolimatta Atléticon korkeimmassa palkkaluokassa Luis SuárezinKoken ja Jan Oblakin kanssa.

Griezmann edusti Atléticoa aiemmin vuosina 2014-19 pelaten seurassa 257 ottelua, joissa syntyi 133 maalia ja 50 maalisyöttöä. Barcelona hankki hänet kaksi vuotta sitten 135 miljoonalla eurolla.

Diego Simeone sai haluamansa

Simeone pettyi pahemman kerran, kun Griezmann päätti jättää Atléticon toukokuussa 2019. Griezmannista oli kasvanut vuosien saatossa maailman parhaimpiin hyökkääjiin lukeutuva pelaaja, joka sisäisti Simeonen pelitavan- ja ideat täydellisesti. Simeone onkin kutsunut Griezmannia hyvin älykkääksi pelaajaksi, joka ymmärtää saamansa ohjeet välittömästi.

Simeone ja Griezmann ovat läheisiä ystäviä kentän ulkopuolella. Madridilaismedian mukaan kaksikko piti aktiivisesti yhteyttä Griezmannin pelatessa Barcelonassa. Griezmannin ja Simeonen perheet nähtiin lomailemassa yhdessä Ibizalla kesällä ja vain viikkoa myöhemmin madridilais- ja katalonialaismediat alkoivat uutisoimaan aktiivisesti Griezmannin ja Saúlin välisestä vaihtokaupasta.

Simeone ja Griezmann ystävystyivät vuosia sitten. Kuva: Getty

Oli selvää, että Simeone halusi entisen ykköstähtensä Metropolitanolle ja samalla lähettää avauskokoonpanon paikkansa menettäneen Saúlin muihin maisemiin. Vaihtokauppa ei toteutunut, mutta Simeone elätteli silti toiveita Griezmannin hankkimisesta ja teki sen selväksi Atléticon seurajohdolle, joka piti paluuta epätodennäköisenä. Madridilaismedian mukaan Atléticon strategia oli odottaa mahdollisimman pitkälle elokuuta, sillä seura tiesi Barcelonan merkittävät talousvaikeudet. Siirtoikkunan lopussa Atlético teki Barcelonalle lainatarjouksen, joka hyväksyttiin.

Griezmann halusi tiettävästi palata Atléticoon jo vuosi sitten, mutta silloin Barcelona vaati vaihtokaupassa João Félixiä, eikä Atléticon seurajohto suostunut siihen. Simeone olisi todennäköisesti ilomielin lähettänyt Félixin vuosi sitten Barcelonaan saadakseen Griezmannin takaisin seuraan. Griezmann ilmoitti Barcelonan seurajohdolle heinäkuussa suostuvansa siirtymään ainoastaan Atléticoon. Barcelonalle ei siten jäänyt juurikaan liikkumavaraa.

Atléticolle Griezmannin paluu on pelillisesti upea uutinen..

Simeonen vaatimaan pelitapaan sopeutuminen ei ole uusille hankinnoille lainkaan yksinkertainen haaste ja on monesti nähty, miten Atléticoon saapuneet pelaajat ovat löytäneet itsensä vaikeuksista ensimmäisen kautensa aikana. Myös Griezmannille kävi niin. Lukuisat pelaajat ovat nousseet vaikeuksista, mutta on myös muun muassa Nico GaitáninJackson Martínezin ja Gelson Martinsin kaltaisia pelaajia, jotka eivät onnistuneet siinä ja vaihtoivat pikaisesti maisemaa.

Griezmann tuntee Simeonen ja Atléticon (joskin aiemmasta hieman muuttuneen) pelitavan läpikotaisin, eikä siten tarvitse sen suurempaa sopeutumisjaksoa. Sen vuoksi on selvää, että etenkin Simeonelle Griezmannin paluu on loistava uutinen. Griezmannilta voi odottaa tulosta käytännössä välittömästi ja sitähän pelaaja tuo Atléticoon – nimittäin valtavasti taitoa, maalintekovoimaa ja ratkaisuja pelinrakenteluun. Simeone antaa ilomielin Griezmannin kaltaiselle monipuoliselle pelaajalle vapaan roolin hyökkäyksessä.

Griezmann nousi Atléticossa maailman parhaiden pelaajien joukkoon ja oli kahdesti kolmen parhaan joukossa Ballon d’Orissa. Kuva: Getty

Griezmannin paluu aiheuttaa Simeonelle positiivisen ongelman. Atléticolla on ensimmäistä kertaa vuosikausiin suorastaan loistava hyökkäysmateriaali. Ángel CorreaLuis SuárezJoão Félix, Matheus Cunha ja Griezmann taistelevat keskenään käytännössä kahdesta avauskokoonpanon paikasta, ellei Simeone muuta joukkueen muotoa.

Huippupelaajan statuksesta huolimatta Griezmannin on oltava kovassa iskussa, sillä upeasti kauden aloittanutta Correaa ei noin vain penkitetä etenkään, kun argentiinalainen kuuluu työmoraalinsa kanssa Simeonen kestosuosikkeihin. Myös Félix kärkkyy peliaikaa ja seurajohto haluaa 127 miljoonaa euroa maksaneen nuorukaisen onnistuvan Atléticossa.

Nyt Griezmannilla on myös ensimmäistä kertaa Atlético-uransa aikana Suárezin muodossa todellinen huippumaalintekijä rinnallaan. Fernando Torres, Mario MandzukicKévin GameiroLuciano Vietto, Jackson Martínez, Diego CostaÁlvaro Morata ja Nikola Kalinic eivät kaikella kunnioituksella olleet sellaisia.

..mutta miten Atléticon kannattajat ottavat hänet vastaan?

Griezmann poistui Atléticosta kesällä 2019. Griezmann oli tiettävästi neuvotellut Barcelonan kanssa kahden vuoden ajan. Madridilaismedia sai käsiinsä dokumentteja, joissa näkyi, miten Griezmann oli allekirjoittanut esisopimuksen Barcelonan kanssa maaliskuussa 2019 vain vuorokautta ennen elintärkeää Mestarien liigan ottelua Juventusta vastaan.

Juventus voitti ottelun 3-0 ja pudotti Atléticon Mestarien liigasta. Griezmann kuului pieneen määrään pelaajia, jotka eivät kiittäneet Torinoon matkustaneita Atlético-kannattajia kannustuksesta nöyryyttävän peliesityksen jälkeen. Oli selvää, että Griezmannin ajatukset olivat jo kaukana Atléticosta.

Muutama päivä ennen Barcelona-siirtoaan Griezmann ei ilmestynyt paikalle Atléticon harjoituksiin. Atlético sakotti Griezmannia ja julkaisi tiedotteen, jossa seura kritisoi avoimesti pelaajaansa ja Barcelonaa, jotka olivat neuvotelleet ja tehneet sopimuksen sääntöjen vastaisesti. Atlético uhkasi Barcelonaa oikeustoimilla, joka johti lopulta siihen, että Barcelona suostui maksamaan 15 miljoonaa euroa ylimääräistä 120 miljoonan euron ulosostopykälän päälle, ettei Atlético lähtisi oikeustoimiin.

Griezmannin lähtö Atléticosta aiheutti valtavan mediamylläkän, joka kesti kuukausien ajan. Kuva: Getty

On helppo sanoa, että Griezmann lähti Atléticosta hyvin rumalla tavalla ja asiat olisi voinut hoitaa huomattavasti tyylikkäämmin. Atlético-kannattajat ovat kuvailleet Griezmannin Barcelona-siirtoa kenties rumimmaksi koko seurahistoriassa. Kun Griezmann pelasi ensimmäistä kertaa Barcelonan paidassa Metropolitanolla, oli Atléticon ultrajärjestö Frente Atlético tehnyt Griezmannille banderollin, jossa luki ”Querías tener un nombre y se te olvidó ser hombre”, eli vapaasti suomennettuna ”Halusit tehdä itsestäsi nimekkäämmän ja unohdit käyttäytyä kuin mies.”

Griezmann oli flirttaillut avoimesti muiden seurojen kanssa ja lisäksi vaati Atléticolta posketonta 24 miljoonan euron nettovuosipalkkaa tehdäkseen jatkosopimuksen seuran kanssa kesällä 2018 – vain lähteäkseen vuotta myöhemmin.

On jopa todennäköistä, että Griezmann saa ensimmäisessä kotiottelussaan keskiviikkona 15. syyskuuta vihellyskonsertin niskoilleen menneisyytensä vuoksi, vaikka kyseessä on seurahistorian viidenneksi paras maalintekijä. Kuvaavaa on se, että Atléticon puheenjohtaja Enrique Cerezo totesi El Larguerolle torstain ja perjantain välisenä yönä ymmärtävänsä kannattajia, jotka viheltävät Griezmannille.

Vihellyskonsertti saattaa jatkua jonkun aikaa, mutta se hiljentyy todennäköisesti silloin, kun Griezmann tekee sitä, mitä parhaiten osaa, eli maaleja.

https://twitter.com/tuukka_21