FC Barcelona totuttelee aikaan jälkeen Lionel Messin. La Liga -kausi alkoi 4-2-voitolla Real Sociedadista, jonka jatkoksi tuli lauantaina 1-1-tasapeli Athletic Bilbaon vieraana (lue raportti ottelusta).

Värikkään ottelun yksi merkittävimmistä hetkistä nähtiin 62. toisella peliminuutilla. Tuolloin Ronald Koeman vaihtoi kentälle Martin Braithwaiten tilalle vasta 18-vuotiaan Yusuf Demirin. Tai tarkalleen ottaen 18 vuotta ja 80 päivää vanhan.

Vaihto oli merkittävä siksi, että Demiristä tuli Barcelonan nuorin ei-espanjalainen debytantti sitten Lionel Messin – kenenkäs muunkaan. Messi oli debytoidessaan Barcelonassa vuoden 2004 lokakuussa 17 vuoden ja 114 päivän ikäinen, eikä lähes 17 vuoteen joukkueessa oltu nähty yhtä nuorta ulkomaalaispelaajaa. Demirin debyytin voi siis tulkita halutessaan lupaavana signaalina jatkuvuudesta ja valoisasta tulevaisuudesta.

OptaFranz

@OptaFranz
1 – At the age of 18 years and 80 days, Yusuf #Demir becomes the youngest non-Spanish player to make their La Liga debut for Barcelona since Lionel Messi in October 2004 (17 y 114 d). Change. #ATHLETICBARÇA

Virallisesti Demir ei vielä edes ole pysyvästi Barcelonan pelaaja. Hänet värvättiin vasta tämän vuoden heinäkuussa Rapid Wienistä Barcelonaan, ja nimenomaan Barcelonan B-joukkueeseen. Näytöt harjoituskaudella olivat kuitenkin niin hyvät, että Koeman ajoi Demiriä välittömästi sisään edustusjoukkueen mukaan.

Debyytti tapahtui varmasti paljon nopeammin kuin moni uskalsi aavistaa. Luottamuksesta kertoo sekin, että Barcelona oli Demirin vaihdon hetkellä 0-1-tappioasemassa. Demir suoritti yhden harhautuksen, antoi kaikki yhdeksän syöttöä omille ja voitti kaksi neljästä kaksinkamppailustaan.

Jos Demir esittää hyviä ja lupaavia otteita säännöllisesti, on Barcelonalla kuitenkin mahdollisuus lunastaa hänet nopeasti omakseen. Lainasopimukseen nimittäin sisältyy 10 miljoonan euron osto-optio. Pelkästä lainavuodesta Barcelona maksaa Demirin kasvattajaseura Rapid Wienille 500 000 euron korvauksen.

[readmore from=Demir-Yusuf]

Sportin mukaan Demir tullee todennäköisesti pelaamaan suurimman osan kaudesta Barca B:ssä, mutta Koeman haluaa pitää hänet edustusjoukkueen mukana niin pitkään kun Ansu Fati ja Ousmane Dembélé ovat vielä sairastuvalla. Ja jos itävaltalaisen näytöt ovat hyvät, kuka ties hän lyö ”fatimaiseen” tapaan läpi oikein kunnolla jo povattua aiemmin.

Wienissä syntynyt turkkilaisten vanhempien poika debytoi Itävallan Bundesliigassa jo joulukuussa 2019. 173-senttinen laitahyökkääjä olisi voinut sukutaustan perusteella edustaa maajoukkuetasolla myös Turkkia, mutta maajoukkueeksi kiinnittyi jo varhain Itävalta. Demir debytoi Itävallan A-maajoukkueessa maaliskuussa pelatussa MM-karsintaottelussa Färsaaria vastaan.

Football Wonderkids

@fbwonderkids
Remember when 🇦🇹 Yusuf Demir (18) was signed on loan to Barça’s B squad?

He just made his La Liga debut for the Blaugrana. The youngest non-🇪🇸 debutant since Messi. 😯