Moni jalkapalloromantikko on varmasti ollut pala kurkussa sen jälkeen, kun uutinen Lionel Messin Barcelonasta lähdöstä tuli julki. Kuusinkertaisen Ballon d’Or -voittajan olisi varmasti mielellään nähnyt pelaavansa koko uransa loppuun ”yhden seuran miehenä”, mutta tämä visio ei toteutunut. Virallista vahvistusta ei ole vielä tullut, mutta ellei jättiyllätystä tapahdu, Messi jatkaa uraansa Paris Saint-Germainissa.

Luonnollisesti joukkueen kapteeni ja supertähti on tuonut yksin sekä Barcelonalle että La Ligalle valtavasti markkinoinnillista lisäarvoa. ”Maailman johtavaksi brändiarviokonsulttiyritykseksi” itseään tituleeraava Brand Finance on nyt laskenut, kuinka paljon Barcelonan brändin arvo Messin lähdettyä laskee. Laskelmien tulos tuo varmasti palan kurkkuun myös Barcan toimistolla.

Brand Financen arvion mukaan Messin lähtö laskee FC Barcelonan brändin arvoa 11 prosentilla. Barcelonan arvoksi on vuonna 2021 arvioitu 1 266 miljoonaa euroa, joten summasta hupenee hetkessä 137 miljoonaa euroa. Yhden pelaajan poistuttua ruodusta.

Brand Financen vuosiraportin mukaan Barcelona on ollut maailman toiseksi arvokkain jalkapalloseurabrändi. Sen edellä on ollut vain Real Madrid, tasan kymmenen miljoonaa arvokkaampana lukemassa 1 276 miljoonaa euroa.

Brändiarvo lasketaan sen perusteella, minkä verran seura saa tuottoja miltäkin liiketoimintansa saralta. Messin lähdöllä uskotaan olevan suoria vaikutuksia niin Barcelonan tuleviin sponsorituloihin, oheismyyntituottoihin ja ottelupäivän tuloihin. Lisäksi se voi vaikuttaa epäsuorasti Barcelonan fanipohjan ohenemiseen tai passivoitumiseen sekä seuran seuraajien vähenemiseen.

Barcelonan päivitetty brändiarvo 1 129 miljoonaa euroa pudottaa sen Brand Financen arvioissa jopa maailmanrankingin kolmanneksi, miljoonalla eurolla Manchester Unitedin taakse.

– Messi on synonyymi Barcelonan brändille ja on ollut seuran talismaani 15 vuoden ajan. Hänen läsnäolonsa seurassa on houkutellut seuralle lisää faneja, parempia pelaajia, valmentajia, mainossopimuksia sekä auttanut Barcelonaa voittamaan pokaaleja. Hänen lähtönsä voi tulla seuralle kalliiksi ja johtaa kivuliaaseen brändiarvon laskuun, Hugo Hensley Brand Financelta kommentoi.

Brand Financen urheilupalveluiden konsultti Ben Baigrie purkaa yrityksensä laskelmat tarkemmin osiin. Suurin osa laskusta tulee Barcelonan mainostuloista, joiden yritys arvioi laskevan 77 miljoonan euron verran.

– Messin globaali näkyvyys tekee hänestä erittäin houkuttelevan urheilijan yrityssponsoreille. Hän on epäilemättä tuonut Barcelonalle parempia sponsorisopimuksia. Messillä on yli 240 miljoonaa seuraajaa Instagramissa, yli kaksi kertaa enemmän kuin Barcelonan virallisella tilillä (99,5 miljoonaa), Baigrie perustelee.

Sen arvioiminen, minkälainen vaikutus Messin puuttumiseen joukkueesta on kentällä, on jo paljon vaikeampaa. Brand Finance arvioi tämän rahalliseksi merkitykseksi 17 miljoonaa euroa.

– Emme voi ennustaa, miten Barcelona menestyy Messin lähdön jälkeen, mutta hänellä on ollut massiivinen vaikutus heidän peliinsä vuosien saatossa, ja hän on tuonut seuralle runsaasti lisää seuraajia. Messi on tehnyt vähintään 30 maalia kaudessa joka vuosi kaudesta 2008-2009 lähtien. Barcelonalla on edelleen tähtiä kuhiseva kokoonpano, mutta voi ottaa aikansa sopeutua pelaamaan ilman heidän avainpelaajaansa, Baigrie pohti.

[readmore from=Messi-Lionel]

Paitamyyntiä ja muita fanituotteita ei tietenkään voi unohtaa. Tämän sektorin osuudeksi Brand Finance arvioi 43 miljoonaa euroa.

– Melkein missä päin maailmaa tahansa voi talsia kadulla ja odottaa jonkun vastaantulijan kantavan ikonista kymppipaitaa. Messin paitamyynnillä on kerrottu saadun yli 200 miljoonan euron tulot, joista seura on saanut 10-15 % (30 miljoonaa euroa).

– Paitavalmistaja Nike on kuitannut tuotoista leijonanosan. Se voi tarkoittaa, että Nikekin menettää tulojaan Messin lähdettyä Barcelonasta, jos Barcelonaa myy vähemmän fanituotteita, Baigrie ennusti.