Vajaan viikon aikana on ehtinyt tapahtua La Liga -näyttämöillä, ja etenkin kulisseissa todella paljon. Viime keskiviikkona uutisoimme Barcelonan saaneen 270 miljoonan euron taloustbuustin La Ligan solmimasta yhteistyösopimuksesta pääomasijoitusyhtiö CVC:n kanssa. Jo torstaina Barcelona kuitenkin tiedotti, ettei sopimus johtanutkaan odotetusti Lionel Messin jatkosopimukseen ja supertähti lähtisi seurasta.

Yksi keskeinen palanen koko saagassa on ollut se, etteivät Barcelona ja Real Madrid hyväksyneetkään CVC-sopimusta vaan seurat jättivät lähes identtisen vastalauseen sen osalta. Molemmat valittivat kilpailutuksen ja läpinäkyvyyden puuttumista prosessista sekä kantoivat huolen siitä, että ne ja koko La Liga joutuisivat luopumaan reilun 11 prosentin osuudesta TV-oikeuksiaan peräti 50 vuoden ajaksi (aiheesta voi lukea lisää täältä).

Vaikka sitä ei ääneen sanottukaan, uskotaan yhden vaikuttimen koko saagassa olleen senkin, että La Liga olisi edellyttänyt Real Madridilta ja Barcelonalta Superliiga-hankkeesta luopumista, jos niille olisi maksettu 260 (Real Madrid) tai 270 miljoonan (Barcelona) taloudellinen avustus CVC-sopimuksesta.

Tätä seikkaa puoltaa sekin, että espanjalaislehti AS:n mukaan Juventuksen puheenjohtaja Andrea Agnelli varoitti henkilökohtaisesti Barcelonan puheenjohtajaa Joan Laportaa ja Real Madridin puheenjohtajaa Florentino Péreziä CVC-sopimuksen riskeistä. CVC-yhtiö halusi taannoin solmia samanlaisen sopimuksen myös Serie A:n kanssa, mutta italialaisseurat kieltäytyivät kaupasta. Niiden mukaan sopimus merkitsi ”leipää täksi päiväksi ja nälkää huomiseksi”.

Real Madridin, Barcelonan ja Juventuksen puheenjohtajat tapasivat toisensa Barcelonassa keskustellakseen paitsi Superliigasta, niin myös 2,7 miljardin euron arvoisesta yhteistyöstä CVC-yrityksen kanssa. Kyseiset kolme seuraa ovat edelleen ainoat, jotka eivät ole irtisanoutuneet Euroopan Superliiga -hankkeesta. Alun perin perustajaseuroja oli kaikkiaan 12.

Italiassakaan kaikki seurat eivät olleet CVC:n kanssa tehtävää jättisopimusta vastaan, mutta hanke kaatui, kun Juventuksen lisäksi myös Internazionale ja AC Milan kieltäytyivät allekirjoittamasta sitä. Kenties näin käy lopulta myös Espanjassa Barcelonan ja Real Madridin vastustuksen takia.

Real Madridin laskelmien mukaan CVC nettoaisi 50 vuoden sopimuksesta 9,86 miljardia euroa 2,67 miljardin euron sijoitustaan vastaan, jos TV-oikeuksien arvo pysyisi nykyisellään. Jos TV-oikeuksien arvo kasvaisi kaksi prosenttia, CVC:n voitto kasvaisi jo 16,67 miljardiin euroon. Jos oikeuksien arvo kasvaisi 10 prosenttia, olisi CVC:n voitto jo muhkeat 229,41 miljardia euroa.

Vaikka TV-oikeuksien arvo laskisi tänä aikana 30 prosenttia, on Real Madrid laskenut CVC:n silti voittavan lähes 7 miljardia euroa vajaan kolmen miljardin euron sijoitustaan vastaan. Kuten olettaa sopi, ei CVC pääomasijoitusyhtiönä tietenkään hyväntekeväisyyttä tee, vaan haluaa maksimoida omat voittonsa. Real Madridin laskelmien mukaan sillä ja Barcelonalla olisi kaupassa vain hävittävää megaluokan seurojen mittakaavassa pientä pikavoittoa vastaan.

Lähde: AS