Barcelonalle päättynyt kausi oli vähintäänkin värikäs. Viimeiseen kymmeneen kuukauteen on mahtunut tapahtumia enemmän kuin normaalisti viiteen vuoteen.

Copa del Reyn Barcelona onnistui voittamaan. Pelaajatasolla tuttu mies oli jälleen joukkueen ylivoimaisesti paras yksilö. Yllättävää sen sijaan oli, kuinka nopeasti muutama nuori pelaaja nousi hyvinkin suureen rooliin.

Tässä artikkelissa jaetaan jokaiselle pelaajalle arvosanat perusteluineen.

Maalivahdit

Marc-André ter Stegen: 7

Vielä vuosi sitten ter Stegen sai pyöreän kympin. Vuodesta toiseen saksalainen on pitänyt Barcaa pystyssä paraatitorjunnoillaan ja samaan aikaan avannut peliä liberon roolissa. Päättyneellä kaudella ei enää niinkään. Ter Stegen pyrki toki yhä toimimaan peruspelaamisessaan samojen oppien pohjalta, mutta nyt virheitä tuli huomattava määrä. Tuli sekä isoja, maaliin johtaneita, virheitä että pienempiä – esimerkiksi pelin avaamiseen – liittyneitä. Ter Stegen oli yksinkertaisesti kokonaispelaamisessa huomattavasti huonompi kuin useammalla aiemmalla kaudella.

Mahtaako polvivamma selittää heikohkoa kautta? Ter Stegen kun meni heti kauden jälkeen polvioperaatioon, minkä vuoksi häneltä jää EM-turnaus välistä.

Neto: 7

Pelasi alkukaudesta, kun ter Stegen oli sivussa. Copa del Reyn alkukierroksilla tuli myös vastuuta, mutta sielläkin luotettiin lopulta vain ter Stegeniin. Neto ei sinänsä ollut huono. Hän oikeastaan piti päättyneellä kaudella oman tasonsa paremmin kuin ter Stegenin. Mutta ei Netolla mitään saumaa ole nousta Barcan ykköseksi. On ihan mahdollista, että brasilialainen lähtee Barcelonasta tänä kesänä.

Iñaki Peña: –

Ei pelannut edustusjoukkueessa otteluakaan. Barcelona B:ssä 13 ottelua. Sopimus ulottuu kesään 2023. On mielenkiintoista nähdä, nouseeko nyt lopulta Barcan kakkosvahdiksi ensi kaudeksi.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla puolustajat”]

Ronald Araújo nousi hämmästyttävän nopeasti Barcelonan kahden parhaan topparin joukkoon. Kuva: Getty Images.

Puolustajat

Ronald Araújo: 8

Kauden alla tiedettiin, että Araújo on lupaava. Tuskin kukaan osasi arvata, että peliaikaa tulisi ihan tällä tavalla. Araújo pelasi lopulta 33 ottelua, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan. Vastuuta olisi tullut paljon enemmänkin ilman loukkaantumisia. Araújo nousi käsittämättömän nopeasti Barcelonan kahden parhaan topparin joukkoon. Puolustus rakennetaan tulevaisuudessa paljolti hänen ympärilleen.

Clément Lenglet: 5

Katoavaista on mainen kunnia. Kaksi edellistä kautta pelasi hyvin, nyt oli ihan katastrofaalinen. Karmea määrä isoja virheitä ja holtittomasti aiheutettuja rankkareita. Kaksi punaista ja seitsemän keltaista korttia. Itseluottamus palasina.

Pelasi todella paljon (48 ottelua), koska puolustuslinjasta niin moni oli sivussa ja Ronald Koeman halusi vasemmalle puolelle vasenjalkaisen topparin. Saapa nähdä, jäivätkö kauden päättänyt Eibar-ottelu ja siinä otettu ulosajo Lenglet’n viimeisiksi teoiksi Barcelonan paidassa.

Gerard Piqué: 7

On edelleen todella tärkeä, vaikka nopeus on etanan tasoa. Suuri osa kaudesta meni sivu suun polvivamman vuoksi. Kun oli pelikunnossa, oli selkeä johtaja kentällä. Syöttöprosentti joukkueen paras, eniten pääpallovoittoja ottelua kohden ja eniten purkupalloja vaara-alueelta ottelua kohden. Lisäksi teki elintärkeän tasoitusmaalin Sevillaa vastaan lisäajalla Copa del Reyn välierissä.

Piquén sopimus ulottuu kesään 2024. Juuri nyt on vaikeaa nähdä, että miehen peliura jatkuisi niin pitkään. On vielä ainakin ensi kaudella tärkeä johtaja, mutta pelillisesti Araújo ja todennäköisesti seuraan siirtyvät Eric García alkavat ajaa ohi.

Samuel Umtiti: 6

Vaihteeksi polvivamma vei useamman kuukauden Umtitin kaudesta. Toivuttuaankin istui suurilta osin penkillä. Pelasi lopulta 16 ottelussa yhteensä 827 minuuttia. Sopimus on kesään 2023, mutta saattaa hyvin siirtyä muualle jo tänä kesänä.

Óscar Mingueza: 7

Siinä missä Araújon ei pitänyt vielä tällä kaudella saada näin isoa vastuuta, Minguezan ei odotettu pelaavan koko edustusjoukkueessa. Muiden loukkaantumiset mullistivat 22-vuotiaan Barca-kasvatin elämän kertaheitolla. Marraskuussa tuli yhtäkkiä kutsu Mestarien liigan otteluun, ja siinä ei sitten katseltu enää peruutuspeiliin. Yhteensä pelejä kertyi peräti 41.

Minguezan otteet vielä vaihtelevat aika lailla. Nuorukainen ei vielä täysin ymmärrä, milloin kannattaa puolustaa aggressiivisesti eteenpäin ja milloin kannattaa vetäytyä. Koemankin otti Minguezan kertaalleen oikein kunnolla silmätikukseen (mikä nyt ei välttämättä ollut erityisen fiksu temppu). Joka tapauksessa kehitys on ollut valtavaa, ja ensi kaudellakin Mingueza saanee Barcassa vastuuta – ainakin jos Koeman jatkaa.

Jordi Alba: 8

On edelleen todella tärkeä Barcelonan hyökkäyspelille. Koemanin systeemissä Alba pelasi käytännössä wing-backina, mikä ainakin paperilla tuo miehen vahvuudet yhä paremmin esiin. La Ligassa iski tehot 3+7, ja Copa del Reyssä naulasi aivan hurjat 2+5-tehot pelaamassaan viidessä ottelussa.

Pelasi nyt sen verran hyvin, että Luis Enriquelläkään ei ollut muuta mahdollisuutta kuin valita Alba Espanjan EM-joukkueeseen. Ensi kaudelle Alballe haetaan jälleen varamiestä, mutta 32-vuotiaan espanjalaisen rooli pysynee jatkossakin suurena.

Júnior Firpo: 6

Vastuu olematonta. Näytöt mitättömät. Päättyneellä kaudella 864 peliminuuttia, mikä vastaa reilua yhdeksää täyttä ottelua. Firpo ei ole kahden Barcelona-vuotensa aikana missään vaiheessa noussut sille tasolle, mitä häneltä odotettiin. Voi päätyä myyntiin tänä kesänä.

Sergiño Dest: 7

Avauskausi Barcelonassa oli vähän vaihteleva. On hyvin näyttävä pelaaja, mutta valitsee tilanteissa turhan usein väärän ratkaisun. Puolustuspelaamisessa on vielä paljon tekemistä. Sai kyllä heti hurjasti vastuuta – 44 ottelua – mutta siihen nähden tehot olivat hyvin vaisut: 3+1. Dest pelaa Koemanin systeemissä vastaavalla tavalla wing-backina kuin Alba. Sikäli Destin pitäisi saada kokonaistehonsakin huomattavasti lähemmäs Alban (5+15) vastaavia.

On syytä muistaa, että Dest on vasta 20-vuotias pelaaja. Potentiaalia on todella paljon. Kunhan kehitys jatkuu, Destissä on aineksia todella kovan luokan oikeaksi pakiksi/wing-backiksi.

Sergi Roberto: 6

Todella rikkonainen kausi. Oli koronavirusta, oli lihasvammaa, oli polvivammaa. Pelasi lopulta 20 ottelua. Ei esittänyt ihmeitä ja pitkin kautta oli aistittavissa, että siinä saattoi mennä Roberton juna. On ihan mahdollista, että Roberto joutuu etsimään itselleen uuden seuran tänä kesänä.

Moussa Wagué: –

Aloitti kauden lainalla kreikkalaisessa PAOK Salonikissa. Laina päätettiin joulukuussa ennen aikojaan, kun Waguén kausi romuttui loukkaantumiseen.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla keskikenttäpelaajat”]

Pedri teki mielettömän läpimurron. Kuva: Getty Images.

Keskikenttäpelaajat

Sergio Busquets: 7

Alkukaudesta hirveä, loppukaudesta paikoitellen erittäinkin hyvä. Busquetsille tuntui sopivan muutos 3-5-2:een. Busi on jo todella hidas pelaaja, mutta uudessa pelisysteemissä takana oli tarpeeksi laaja turvaverkko. Se mahdollisti sen, että Busquets saattoi edelleen puolustaa niitä tiloja ja iskeä niihin riistopaikkoihin, jotka hän näki järkevimmiksi. Ei tarvinnut koko ajan huolehtia siitä, millainen aukko selustaan jää.

Alkukauden Busquetsista olisin sanonut, että ura Barcelonassa alkaa tulla päätökseen. Loppukauden Busquetsista sanon, että hyviä pelivuosia voi vielä olla edessä. Jos Koeman jatkaa, Busquetsin rooli keskikentän pohjalla pysynee suurena.

Matheus Fernandes: –

Seitsemän miljoonan euron hankinta viime kesältä. Hankinta, jolle ei koskaan pidetty esittelytilaisuutta. Hankinta, jonka järkevyyttä on ihmetelty Kataloniassa moneen kertaan. Päättyneellä kaudella 22-vuotias brasilialainen pelasi 17 minuuttia. Saapa nähdä, ovatko nuo ainoat minuutit, mitä hän tulee Barcelona-urallaan saamaan.

Frenkie de Jong: 9

Nyt jysähti aikamoinen läpimurto. Koeman antoi luottoa koko kauden ajan aivan valtavasti – ja de Jong vastasi huutoon. Pelasi keskikentän pohjalla, topparina ja box-to-box-roolissa keskikentän keskustassa. Hoiti kaikki roolit hyvin. De Jong on Barcelonalle tärkeä prässääjänä, prässin purkajana, pelin avaajana, murtavien syöttöjen antajana, pystyjuoksujen tekijänä, kaksinkamppailijana – ja myös maalintekijänä.

Jos jotain, niin de Jong voisi olla vielä pykälää tehokkaampi. Lionel Messin tehokkuuteen tuskin kukaan pystyy, mutta kun paikka tulee, pitäisi naulata. Siitä huolimatta jo päättyneen kauden tehot 7+8 ovat ihan kelvolliset keskikenttäpelaajalle 51 ottelussa.

Miralem Pjanic: 5

Tuli isolla kohulla seuraan viime kesän vaihtokauppakikkailussa. Pjanicille povattiin merkittävää roolia, mutta toisin kävi. Sai Koemanilta pelkkiä murusia eikä niitä harvoja paikkojakaan käyttänyt hyväkseen. Ottelumäärä sinänsä oli ihan komea – 30 – mutta esimerkiksi La Ligassa vastuuta tuli yhteensä vain 619 minuuttia. Pjanic avautui asemastaan useamman kerran julkisuudessa, mutta olisiko lopulta edes ansainnut näytöillään enempää peliaikaa?

On mahdollista, että Pjanicin Barca-ura jää vain yhden kauden pituiseksi.

Riqui Puig: 6

Kataloniassa ja Barcelona-yhteisössä kaikki tuntuvat toivovan Puigille isompaa roolia. Koeman ei kuitenkaan taipunut siitä, mitä hän kauden alla Puigille ilmoitti: vastuuta ei olisi tulossa, eikä sitä myöskään tullut. Ei vaikka Puig kieltäytyi lainapesteistä ja yritti väkisin ängetä itsensä Koemanin suosioon.

Ihan selväksi ei ole käynyt, miksi Puig on Koemanille niin punainen vaate. Nuorukaisen murtautumisvaiheen osaaminen on kuitenkin joukkueen selvää parhaimmistoa. Luulisi, että sitä osaamista olisi päättyneellä kaudella useampaan otteeseen tarvittu.

Jatko on epäselvä. Puig haluaa menestyä nimenomaan Barcelonassa, mutta jos Koeman jatkaa, ei Puigin rooli tästä muutu.

Ilaix Moriba: 7

Siinä missä Puig kuuluu Koemanin hylkiöihin, samaa ei voi sanoa toisesta Barca-kasvatista, Moribasta. Vasta 18-vuotias keskikenttäpelaaja aloitti kauden Barca B:ssä. Yhtäkkiä vuodenvaihteen jälkeen Koeman nosti Moriban penkille ja sittemmin laittoi kentälle. Sen koommin ei Moriba enää juurikaan B-joukkueessa pelannut. Kevätkauden aikana vastuuta tuli lopulta 18:ssa edustusjoukkueen pelissä.

Moriba on monipuolinen box-to-box-tyyppinen keskikenttäpelaaja, jolla riittää vielä kehitettävää ihan jokaisella osa-alueella. Toisaalta on muistettava, että ikää on vasta se 18 vuotta, joten tulevaisuus näyttää Moriballa hyvältä.

Pedri: 8

Ehkä kaikkein kovin yksittäinen tarina Barcelonan päättyneellä kaudella. Kauden alkaessa ikää oli vain 17 vuotta. Se ei hetkauttanut – ei Pedriä eikä Koemania. Vastuuta tuli alusta lähtien, joskin ihan avauskierroksilla vaihtopelaajana. Otteet olivat niin vakuuttavia, että Pedri nousi hyvin nopeasti avauksen pelaajaksi. Lopulta pelejä kertyi 52 ja kokonaan väliin jäi vain kaksi peliä.

Uudeksi Iniestaksi tituleerattu Pedri pelaa ikäänsä nähden käsittämättömän kypsästi. Hän valitsee eri tilanteissa oikean ratkaisun hämmästyttävän suurella todennäköisyydellä. Ymmärtää, milloin rauhoitetaan ja milloin hyökätään tilaan tai pyritään murtavaan syöttöön. Ei ihme, että nappikausi poiki kutsun Espanjan EM-ryhmään. Ensi kaudelle Pedrin suuri kehityskohde on lisätä tehokkuutta. 4+6 ei ole huonosti, mutta paikkoja oli paljon suurempiinkin teholukemiin.

Philippe Coutinho: 6

Henkilökohtaisesti odotin Coutinholta paljon päättyneellä kaudella. Hänen piti saada iso rooli Koemanin alaisuudessa. Ongelmien piti olla ainakin osittain historiaa. Ihan avauskierroksilla tehoja tulikin mukavasti, mutta meno hyytyi melko nopeasti. Lokakuussa tuli ensimmäinen loukkaantuminen, ja joulukuussa kausi päättyi polvivammaan.

Parhaimmillaan Coutinho voisi edelleen olla todella hyvä, mutta tasaisuutta ei ole missään vaiheessa löytynyt. Nyt vielä kun loukkaantuminen pilasi kauden ja moni muu pelaaja nosti tasoaan, voidaan kysyä, onko Coutinholle tilaa Barcelonassa? Seura yrittää haalia rahaa kasaan, ja siinä samassa Coutinho voi hyvinkin lähteä pesuveden mukana.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla hyökkääjät”]

Antoine Griezmann pelasi jo huomattavasti paremmin kuin ensimmäisellä Barcelona-kaudellaan. Kuva: Getty Images.

Hyökkääjät

Ansu Fati: 8

Fati oli Pedrin tavoin kauden alkaessa vasta 17-vuotias. Heti avauspeliin tehot 2+1. Toiseen peliin maali. Kolmeen ensimmäiseen Mestarien liiga -otteluun tehot 1+3. On niin valtava sääli, että kausi päättyi jo marraskuussa polvivammaan. Vielä suurempi murhe on se, ettei polvi ole vieläkään parantunut. Jos tuoreinkaan operaatio ei auta pitämään polvea kunnossa, koko Fatin ura on vaakalaudalla ennen kuin se on ehtinyt kunnolla edes alkaa.

Jotain Fatista kertoo se, että hän ylitti viime kaudella maaliodottamaansa toiseksi eniten Barcelonan pelaajista. Vain Messi ylsi edelle. Se kertoo jotain siitä, kuinka tehokas maalipyssy Fati on jo näin nuorella iällä.

Konrad de la Fuente: –

Näyttöpaikkoja odoteltiin, mutta niitä ei tullut käytännössä lainkaan. Alkukaudesta Konrad istui edustusjoukkueen vaihtopenkillä, mutta sittemmin hänet siirrettiin B-joukkueen matkaan. 19-vuotias laitahyökkääjä sanoi hiljattain haastattelussa, että se oli hyvä päätös. Näin hän ainakin sai säännöllistä peliaikaa.

Ykkösjoukkueessa tuli lopulta kolmessa pelissä yhteensä 36 peliminuuttia. Siitä ensi kaudella roolia kasvattamaan, joskaan ihan helppoa se ei ole. Barcalla kun on melko laaja materiaali hyökkääjien tonteille.

Lionel Messi: 9

Ei ollut ihan täyden kympin kausi, vaikkei henkilökohtaisella tasolla paljon puuttunut. Messi oli jälleen Barcelonan selvästi paras ja tärkein pelaaja. Ilman Messin tehoja Barca olisi ollut kaukana näistä nähdyistä sijoituksista. Se jo kertoo paljon, että Messi paukutti 47 ottelussa 38 maalia ja antoi 14 maalisyöttöä. Se ei kerro silti kaikkea.

Pelkästään La Ligassa Messi teki Barcan pelaajista eniten maaleja (yli kaksi kertaa enemmän kuin tilaston kakkonen), antoi eniten maalisyöttöjä, laukoi eniten, haastoi eniten, loi eniten maalipaikkoja ja häntä rikottiin eniten. Messi ylisuoritti maaliodottamaansa nähden ja alisuoritti maalisyöttöodottamaansa nähden. Suomeksi: Messi teki maaleja niistäkin paikoista, mistä keskivertopelaaja ei maaleja tee, ja muut Barcelonan pelaajat taas eivät osuneet kaikista niistä Messin tarjoiluista, mistä olisi pitänyt osua. Vielä lyhyemmin sanottuna: Messi raahasi kivirekeä perässään.

Ihan täyttä kymppiä ei kuitenkaan voi antaa. Messi oli turhan vaisu, kun pelattiin isoimpia pelejä. Messi ei kyennyt estämään romahdusta Juventusta eikä PSG:tä vastaan Mestarien liigassa. Messi ei osunut kummassakaan Clásicossa eikä kummassakaan Atlético-ottelussa. Kolmessa Sevilla-ottelussa neljästä Messi jäi ilman tehoja. Supercopan finaalissa Messi ei kyennyt tehoihin ja lisäksi hän provosoitui ulosajoon.

Sopimus päättyy kesäkuun lopussa. Jatko on vielä auki. Jos Messi jää, muiden pelaajien on pystyttävä nostamaan tehokkuuttaan murtautumisvaiheessa ja maalipaikoissa. Jos Messi lähtee, muiden pelaajien on nostettava tasoaan JA paikattava Messin jättämä aukko.

Ousmane Dembélé: 7

Niin järjetön potentiaali, niin paljon hukattuja mahdollisuuksia. Ymmärtääköhän Dembélé itsekään, kuinka hyvä hän voisi olla? Lähtönopeus on jotain ihan käsittämätöntä. Laukaus molemmilla jaloilla on ihan maailman eliittiä. Mutta missä on tasaisuus? Missä on taktinen järki? Missä huolellisuus?

Dembélén ratkaisut ovat kuin lantinheittoa. Joko haasto onnistuu selvästi tai ei lainkaan. Joko laukaus painuu yläkulmaan tai karkaa 30 metriä yli maalin. Nyt takana on lähes ehjä kausi loukkaantumisten valossa. Se on jo positiivista. Mutta seuraavaksi tehokkuus on saatava tasaisesti Barcan käyttöön, jos mies edes seurassa jatkaa. Sopimus on vuoden kuluttua katkolla ja jos ei jatkoa suostuta allekirjoittamaan, tänä kesänä on käytännössä pakko myydä.

Trincão: 6

Kauden ehkä toiseksi suurin yksittäinen pettymys. Odotukset olivat suuret, kun Barcelona Trincãon viime kesänä hankki Bragasta 31 miljoonalla eurolla. Ehkä odotukset olivat liiankin suuret, mutta eipä Trincãokaan juuri huutoon vastannut. Pelasi lopulta peräti 42 ottelussa, mutta minuutteja tuli yhteensä vain 1309. Se vastaa alle 15:ttä täyttä ottelua.

Vastuuseen nähden tehot 3+2 ovat hyvin vaisua luettavaa. Ehkä vika oli toisaalta myös Koemanissa, joka ei antanut kovin yhtämittaista vastuuta. Toisaalta taas kilpailu pelipaikoista on niin kovaa, että saadut näyttöpaikat pitäisi vain yksinkertaisesti käyttää paremmin hyväksi.

Antoine Griezmann: 8

Parempaa jo. Päättynyt kausi sujui paljon paremmin kuin ensimmäinen. Griezmann avautui roolistaan julkisesti syksyllä, mutta hieman yllättäenkin luupäänä tunnettu Koeman ei siitä hyvästä heittänyt Griezmannia koirankoppiin vaan täytti tämän toiveen. Pelasi lopulta hyvinkin paljon (51 ottelua) ja vakiinnutti paikkansa Messin hyökkääjäparina muodossa 3-5-2.

[readmore from=Barcelona]

Griezmann iski 20 maalia ja antoi 12 maalisyöttöä. Se on paljon enemmän kuin ensimmäisellä Barca-kaudella (15+4), mutta edelleen Griezmann pystyy paljon parempaankin. Positiivista ranskalaisessa on pyyteetön työmäärä, jonka hän tekee joukkueen eteen joka ikisessä ottelussa. Siitä voisi moni kanssapelaaja ottaa mallia.

Martin Braithwaite: 5

Pelasi 42 ottelua, iski tehot 7+4. Tehoista 4+2 tuli Cornellàa, Kiovan Dynamoa ja Ferencvárosia vastaan. La Ligassa hukkasi pahimmin paikkoja koko joukkueesta. Braithwaiten maaliodottama näytti tasan kuutta maalia. Hän teki lopulta vain kaksi. Se on luvattoman heikko saldo keskushyökkääjälle.

Braithwaiten sopimus ulottuu kesään 2024, mutta nyt kun Sergio Agüero ja Memphis Depay ovat hyvin mahdollisesti tulossa seuraan, ei tanskalaiselle ole enää mitään käyttöä.

LUE MYÖS