Saako Espanja ensi kaudella eurokentille kahdeksan joukkuetta tavallisen seitsemän sijaan? Tällainenkin mahdollisuus – joskin melko pieni sellainen – aukesi, kun Villarreal raivasi torstaina tiensä Eurooppa-liigan loppuotteluun.

Lisäpaikan toteutuminen on kiinni kahdesta asiasta. Ensinnäkin se vaatisi sitä, että Villarreal kaataisi kolmen viikon päästä Gdanskissa pelattavassa Eurooppa-liigan loppuottelussa Manchester Unitedin, ja etenisi siten ensi kaudeksi Mestarien liigaan. Tämän lisäksi Villarrealin pitäisi valahtaa La Ligassa ulos europaikoilta, eli seitsemän parhaan joukosta.

Vaikka matkassa onkin vain kaksi mutkaa, ovat ne melko isoja. Manchester United on finaalin ennakkosuosikki, ja Villarrealin etumatka La Ligan sijoilla 8 ja 9 oleviin Granadaan ja Athletic Bilbaoon on seitsemän pistettä, kun pelaamatta on enää neljä kierrosta. Myös kahdeksan pistettä Villarrealin takana olevalla Celta Vigolla on yhä teoreettisia mahdollisuuksia.

Villarrealin etumatka on kuitenkin tuntuva, ja parhaassa tapauksessa se varmistaa paikkansa seitsemän parhaan joukossa jo tänä viikonloppuna. Kauhuskenaario Villarrealille olisi luonnollisesti jäädä kokonaan ulos ensi kauden europeleistä.

Selvää on, että Espanjasta pelaa ensi kauden Mestarien liigassa tutut Real Madrid, Atlético Madrid, Barcelona ja Sevilla – aivan kuten tälläkin kaudella. Voittamalla Eurooppa-liigan Villarreal tekisi kvartetista kvintetin, ja nousisi vieläpä samalla lohkoarvontojen ykköskoriin.

Koska Barcelona voitti kauden 2020-2021 Copa del Reyn, ei cupin kautta Espanjasta europeleihin mennä. Paikan europeleissä saavat UCL-nelikon lisäksi La Ligan sijoille 5, 6 ja 7 joukkueet. Tällä hetkellä näillä sijoilla ovat järjestyksessä Real Sociedad, Villarreal ja Real Betis, mutta mukaanpääsystä haaveilevat vielä jo mainitut Granada, Athletic Bilbao ja Celta Vigo.

Lähtökohtaisesti La Ligasta menee kaksi joukkuetta Eurooppa-liigaan ja yksi uuteen Konferenssiliigaan, mutta paletti voi kuitenkin muuttua Villarrealin tilanteen myötä. Jos Villarreal voittaa eurofinaaliinsa ja pysyy sarjassa seitsemän parhaan joukossa, pelaa Espanjasta vain yksi joukkue Eurooppa-liigassa ja yksi Konferenssiliigassa.