Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen tunnetaan yhtenä jalkapallohistorian parhaista ja varmimmista rangaistuspotkujen ampujista.

Transfermarkt listaa Litmaselle ainakin 39 onnistunutta rankkaria. TM:n tilastot eivät välttämättä ole aivan täydelliset, sillä Litmanen epäonnistui tiettävästi kahdessa pilkussa, vaikka sivustolla niitä on vain yksi. Molemmilla kerroilla hän ampui tolppaan. Yksikään maalivahti ei siis tiettävästi torjunut ”Kuninkaan” ampumaa rangaistuspotkua.

Lähes Litmasen veroinen rankkarien ampuja oli Valencia-ikoni Gaizka Mendieta, joka kertoi Laliiga.comille taannoin julkaisemassamme jutussa näkemyksiään Litmasen erinomaisesta kunnosta ja taitojen säilymisestä pelaajauran jälkeen. La Ligan lähettiläänä toimiva Mendieta oli kansainvälisen median haastateltavana sarjan helmikuussa järjestämässä kansainvälisessä etämediatilaisuudessa.

Gaizka Mendieta oli erinomainen vapaapotkujen ampuja. Myös miehen rankkaritilastot ovat Transfermarktin mukaan komeat 30/32. Mendieta paljasti sivustollemme, mikä oli hänen korkean onnistumisprosenttinsa salaisuus.

– Rankkareissa on ensisijaisesti kyse itseluottamuksesta. Kun valmistautuu ampumaan pilkkua, pitää olla 110-prosenttisen varma siitä, että tekee maalin. Kunnioittavalla tavalla, totta kai, Mendieta lisäsi.

[readmore from=Mendieta-Gaizka]

– Toinen tärkeä asia on, kuinka niitä ampuu. Minä odotin maalivahdin tekevän ensimmäisen liikkeen. Kun maalivahti liikahti, yritin laukoa pallon toiselle puolelle, pois hänen ulottuviltaan. Olin niin menestyksekäs rankkareissa, koska kehitin tekniikan, jossa annoin maalivahdin tehdä ensimmäisen liikkeen.

– Näemme hyvistä rankkarin ampujista, kuten Sergio Ramosista tai Jari Litmasesta, kuinka rauhallisia he ovat. Heillä on poikkeuksellinen kyky sijoittaa pallo juuri sinne, minne he haluavat, juuri oikeaan aikaan. Monet mahtavat, teknisesti lahjakkaatkin pelaajat missaavat rankkareita, Mendieta muistutti.

LUE MYÖS:

Legendaarinen Gaizka Mendieta kertoi uskomattoman yksityiskohdan Jari Litmasesta Laliiga.comin haastattelussa

Gaizka Mendieta kommentoi Laliiga.comille Barcelonan vuoden takaista kohuhankintaa: ”Hän on mahtava lisä joukkueeseen”