Joan Laporta on Barcelonan uusi puheenjohtaja. Vaalitulos voi tarkoittaa myös Lionel Messin jäämistä seuraan.

Messi olisi halunnut lähteä Barcasta viime kesänä katastrofaalisen Bayern München -tappion jälkimainingeissa. Silloinen puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu vetosi sopimuspykälään, eikä päästänyt Messiä pois.

Messi vastasi huutoon latelemalla täyslaidallisen kritiikkiä Bartomeun niskaan parissakin eri haastattelussa. Lisäksi Messin hyvä ystävä Luis Suárez heivattiin laidan yli. Totaalisen tulehtuneista väleistä ja joukkueen uudelleenrakennuksen aloittamisesta huolimatta Messi jäi.

Pitkin kautta on arvuuteltu, onko Messi tyytyväinen oloonsa. On pyritty tulkitsemaan Messin ja päävalmentaja Ronald Koemanin välejä. On mietitty, vaikuttaako puheenjohtajavaalin tulos Messin päätökseen.

Messi itse on sanonut, että hän aikoo tehdä päätöksen vasta kauden jälkeen. Jos nyt pitäisi veikata, arvioisin, että Messin jääminen on todennäköisempää kuin lähteminen. Siihen on ennen muuta neljä syytä, joista kolme on tulkittavissa Messin eleistä.

1. Ilo

Katalonialaislehtien mukaan Barcelonan joukkueessa vallitsee tällä hetkellä erittäin positiivinen ilmapiiri. Pelaajat tukevat toinen toisiaan ja venettä soudetaan samaan suuntaan. Väite on uskottava, jos katsotaan pelaajien kehonkieltä; esimerkiksi sitä, miten pelaajat juhlivat toistensa maaleja kentällä. Tai sitä, miten Jordi Alba ja vaihdossa ollut Ousmane Dembélé lähettelivät Alban maalituuletuksessa viestiä toisilleen.

Myös Messi on osallistunut lapsenomaiseen ja aitoon riemuun. Hyvä esimerkki nähtiin Copa del Reyn välierien toisessa osaottelussa, kun Gerard Piqué tasoitti pelin Sevillaan vastaan neljännellä lisäaikaminuutilla ja pakotti ottelun jatkoajalle (Barca voitti jatkoajalla ja eteni finaaliin). Messi ei ollut maalissa mukana, mutta hyppi tasajalkaa, kun Piquén pusku painui maaliin.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

2. Joukkue on tarpeeksi hyvä

On uumoiltu, että 33-vuotiaan Messin jatkaminen Barcelonassa ei riipu rahasta, vaan ainakin jonkin verran siitä, kuinka kilpailukykyinen joukkue on uudelleenrakennuksen jälkeen. Messillä ei ole enää kovin montaa vuotta aikaa odottaa joukkueen kypsymistä, vaan mestaruuksista pitäisi pystyä taistelemaan tässä ja nyt.

Mestarien liiga lienee PSG-romahduksen myötä menetetty tämän(kin) kauden osalta, mutta La Ligassa ja Copassa on vielä saumaa. La Ligakin näytti jo menetetyltä, mutta nyt ero Atlético Madridiin on enää kolme pistettä (Atletilla peli vähemmän pelattuna). Paras mahdollisuus pyttyyn tänä keväänä on Copassa, jossa pitäisi enää kaataa loppuottelussa Athletic Bilbao.

Olennaista tässä on se, että jutun kirjoitushetkellä, 8. maaliskuuta, Barcelona on mukana taistelemassa kahden kilpailun voitosta. Se luonee Messillekin uskoa, että tämä joukkue on tarpeeksi hyvä menestymään.

3. Messi äänesti

Sunnuntaina oli äänestyspäivä. Ääniä annettiin vajaa 56 000. Joukossa oli useita ykkösjoukkueen pelaajia. Myös Messi. Jos Messiä ei enää kiinnostaisi ja jos hän haluaisi seurasta pois, olisiko hän vaivautunut äänestämään?

Välihuomiona sanottakoon, että äänestyskäyttäytyminen kertoo jotain positiivista seurasta. Vaikka kriisejä ja negatiivisia uutisia on viimeisen parin vuoden aikana riittänyt, edelleen seurasta välitetään. Äänensä antoivat muun muassa Carles Puyol, Éric Abidal, Bojan Krkic, entinen apuvalmentaja Juan Carlos Unzué, entinen päävalmentaja Luis Enrique, Alba, Riqui Puig, kakkosjoukkueen päävalmentaja Xavier García Pimienta, Sergi Roberto ja Sergio Busquets.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

4. ”Oikea mies” voitti

Messi ei voinut sietää edellistä puheenjohtajaa, Bartomeua. Tilanne hieman helpottui, kun tarpeeksi moni jäsen kääntyi Bartomeua vastaan ja oli valmis äänestämään tämän epäluottamuksen puolesta. Bartomeu veti johtopäätöksen ja erosi itse viime syksynä.

[readmore from=Barcelona]

Uudeksi puheenjohtajaksi olivat ehdolla Laporta, Víctor Font ja Toni Freixa. Freixa edusti Bartomeun leiriä, joten hänen valintansa olisi mahdollisesti sinetöinyt Messin lähdön. Font taas haluaa uudistaa seuraa ja nojata perinteisiin arvoihin La Masían käyttämisestä lähtien. Font ratsasti koko vaalit Xavi-kortilla, joskaan Xavi ei missään vaiheessa antanut julkisesti ihan samanlaista vastarakkautta takaisin. Font olisi todennäköisesti ollut Messin näkökulmasta ihan ok, mutta kenties turhan kokematon ratkaisu.

Laportan sen sijaan Messi tuntee entuudestaan. Laportan ollessa seuran puheenjohtajana 2003-10 Messi nousi juniori-ikäluokista edustusryhmään. Laporta myös teki aikoinaan kuuluisan ratkaisun, kun hän palkkasi ykkösjoukkueen päävalmentajaksi José Mourinhon sijaan Pep Guardiolan. Loppu on historiaa.

Laporta kertoi voiton ratkettua, että Messi soitti ja onnitteli häntä. Olisikohan Messi soittanut, jos hänelle mieluisa ehdokas ei olisi voittanut vaaleja?