Laliiga.com haastatteli helmikuussa Deportivo Alavésin puheenjohtaja Alfonso Fernández de Trocónizia.

Laliiga.com osallistui La Ligan järjestämään etämediatilaisuuteen, jossa Trocóniz esitteli Alavésin toimintaa.

Trocóniz on toiminut satavuotisjuhlaansa hiljattain viettäneen Alavésin puheenjohtajana seitsemän ja puolen vuoden ajan.

Trocónizin kanssa Alavés nousi Segundasta La Ligaan keväällä 2016 ja on siitä lähtien pysynyt pääsarjatasolla. Alavés eteni historiallisesti sarjanousunsa jälkeen Copan finaaliin keväällä 2017.

47-vuotias Trocóniz on surullinen siitä, ettei kannattajat pääse stadionille juhlistamaan Alavésin satavuotista taivalta.

– Juhlavuotemme saapui pandemian aikaan, joten luonnollisesti tilanne ei ole järin hyvä, sillä kannattajamme ovat seuran keulakuva ja haluaisimme viettää satavuotisjuhlaa heidän kanssaan.

– Olimme onnekkaita, kun saimme Real Madridin vastaamme juhlapäivänä, mutta jouduimme pelaamaan ottelun tyhjille katsomoille. Olemme suunnitelleet yli sata erilaista tapahtumaa juhlavuoden kunniaksi. Voi olla, että ne kestävät aina ensi vuoden puolelle. Toivomme saavamme kannattajat takaisin stadionille juhlavuoden toisella puoliskolla.

Muiden seurojen tapaan myös Alavés joutuu pelaamaan kotiottelunsa tyhjille katsomoille. Kuva: Getty

Pandemia aiheuttaa Alavésille taloudellisia haasteita

La Ligaa on kritisoitu jo vuosien ajan varsin epäreiluista TV-tuloista. Real Madrid ja Barcelona vievät leijonanosan jaossa olevasta potista, kun muut joutuvat tyytymään huomattavasti pienempiin summiin.

Kaudella 2019-20 Alavés tienasi TV-tuloilla noin 49,6 miljoonaa euroa. Barcelona ja Real Madrid tienasivat yli kolme kertaa enemmän. Koronaviruspandemian vuoksi TV-tulot ovat pienentyneet.

Trocónizin mukaan tilanne on parantunut vuosien saatossa, mutta puheenjohtaja kaipaa edelleen entistä tasaisempaa jakoa.

– Loppujen lopuksi TV-tulot ovat suurin tulonlähde suurelle osalle espanjalaisseuroista. Real Madridia, Barcelonaa, Atléticoa, Sevillaa ja ehkä Betisiä lukuun ottamatta muut seurat ovat riippuvaisia TV-tuloista. Pitää paikkansa, että TV-tulojakoa muutettiin vuonna 2015 tasaisempaan suuntaan, mutta haluaisimme sen olevan entistä tasaisempaa. Meidän on jatkettava työntekoa ja päästä sellaiseen asemaan, ettemme ole täysin TV-tulojen varassa ja löytää erilaisia tulonlähteitä, Trocóniz totesi.

– Noin 85 prosenttia budjetistamme koostuu TV-tuloista. Pandemian vuoksi emme saa kannattajiamme stadionille ja se tarkoittaa sitä, ettemme saa ollenkaan pääsylipputuloja ja sponsorisopimuksemme ovat aiempaa pienempiä. Kaikki seurat ovat kärsineet TV-tulojen pienentymisestä. Toivottavasti asiat palaavat pian ennalleen.

Koronaviruspandemian aikana Alavés on parantanut entisestään kuvaansa sosiaalisessa mediassa. Kannattajat eivät pääse stadionille, mutta seura pitää omistaan huolta – niin espanjaksi, englanniksi kuin baskiksikin.

– Sosiaalinen media on meille elintärkeä työkalu kannattajamäärämme kasvattamisessa ja kannattajiemme informoinnissa. Meille kannattajat eivät ole ainoastaan niitä, jotka tulevat stadionillemme, vaan myös heitä, jotka seuraavat otteluitamme television välityksellä, Trocóniz kertoi.

– Meillä on sosiaalisen median välityksellä mahtava mahdollisuus olla yhteydessä kannattajiemme kanssa. Teemme kaiken mahdollisen kehittääksemme sosiaalista mediaamme ja tarjoamme sisältöä usealla eri kielellä.

Suunnitelmana stadionin laajentaminen

Alavés pelaa vaikeaa kautta. Seura on sarjataulukossa viimeisen putoajan paikalla. Ero putoamisviivan parempaan puoleen ei tosin ole edes pistettäkään, sillä Valladolid ja Eibar ovat Alavésin kanssa tasapisteissä.

Alavésille La Ligassa pysyminen on valtavan tärkeää. Seuralla on suuret suunnitelmat tulevaisuutta varten.

– Alavésin seurahistoria on täynnä ylä- ja alamäkiä. Ihmiset ovat jopa kyseenalaistaneet sen, pysyykö seura pystyssä. Olemme pelanneet pääsarjatasolla viimeiset viisi vuotta, emmekä halua sen katkeavan.

– Sen saavuttaaksemme meidän on oltava entistä kilpailullisempia ja saatava enemmän tuloja. Harkitsemme parhaillaan kunnianhimoista ja pitkäaikaista projektia, johon liittyy stadionin suurentaminen ja uudistaminen. Se auttaisi meitä saamaan enemmän ottelupäivätuloja ja kiinnittämään sponsorien huomion. Haluamme varmistaa sen, ettei stadion olisi käytössä pelkästään ottelupäivinä.

Alavés taistelee tällä kaudella tosissaan sarjapaikastaan. Viime kaudella Alavés säilyi kuin säilyikin La Ligassa ja kuluvalla kaudella sarjapaikasta saa taistella kovemmin kuin aikoihin. Kuva: Getty

– Stadionillemme mahtuu tällä hetkellä noin 20 000 katsojaa, mutta haluamme kasvattaa kapasiteettia aluksi 27 000 paikkaan ja lopulta 32 000:een.

Stadionin laajentaminen ja kehittäminen ei ole Alavésin ainoa tavoite, sillä baskiseura tähtää myös muiden olosuhteidensa parantamiseen.

– Teemme myös töitä parantaaksemme junioriakatemiaamme. Haluamme parantaa olosuhteitamme, jotta nuoret pelaajat voisivat nauttia niistä. Se kuuluu kunnianhimoiseen projektiimme, jonka tarkoitus on luoda urheiluyliopisto. Seuran kansainvälistäminen on myös tärkeää, jotta voisimme etsiä enemmän sponsoreita, Trocóniz paljasti.

Avainpelaajan sopimustilanne puhuttaa

Alavés koki ikävän takaiskun vuodenvaihteessa, kun Rodrigo Ely loukkasi vakavasti polveaan ja on sivussa pitkälle kevääseen. On hyvin mahdollista, ettei Rodrigoa nähdä enää kentällä tällä kaudella.

27-vuotiaan brasilialaistopparin sopimus Alavésin kanssa päättyy kuluvan kauden jälkeen. Jos jatkosopimusta ei synny, on Rodrigo loukkaantumisensa vuoksi kenties pelannut jo viimeisen ottelunsa baskiseuran riveissä.

Trocóniz ei kertonut, keskustelevatko osapuolet jatkosopimuksesta – ainakaan vielä.

– Ikävä kyllä Rodrigo kärsi vakavan loukkaantumisen joulukuussa. Hän kävi leikkauksessa ja on aloittanut kuntoutusprojektinsa. Rodrigon sopimus Alavésin kanssa päättyy tämän kauden jälkeen, mutta emme ole vielä keskittyneet tulevaisuuden pelaajatilanteeseemme, sillä tammikuun siirtoikkuna vasta päättyi, Trocóniz muistutti.

Huippulupaava Facundo Pellistri on päässyt kentälle kahdessa sarjaottelussa. Kuva: Getty

Alavés lainasi Facundo Pellistrin Manchester Unitedista tammikuun siirtoikkunan loppuhetkillä. 19-vuotiaan oikean laitahyökkääjän lainasopimuksessa ei ole osto-optiota. Pellistri saapui Vitoriaan peliajan perässä ja on päässyt kahdesti kentälle La Ligassa.

– Luotamme häneen täysin ja sen vuoksi taistelimme saadaksemme hänet lainalle. Uskomme hänen antavan meille paljon. Tiedämme, että kyseessä on nuori pelaaja ja hän on vasta aloittamassa uraansa Euroopassa.

– Olemme hänelle oiva seura, koska Alavés on pieni seura ja se auttaa häntä kehittymään. Olemme vakuuttuneita siitä, että hän auttaa meitä kauden toisella puoliskolla.

Alavés jatkaa taisteluaan sarjapaikan säilyttämisestä ensi viikon maanantaina, kun Abelardon valmentama joukkue matkustaa Sevillaan Betisin vieraaksi. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 22.00.

Tuukka Ikkeläjärvi