Kauden edetessä virettään parantanut Real Betis on alkanut lähestyä kierros kierrokselta europeleihin oikeuttavia sijoituksia. Sunnuntain iltaottelussa tämä tavoite tuli taas askeleen lähemmäksi, kun Betis haki La Cerámicalta ensimmäisen voittonsa yli 13 vuoteen. Villarreal kaatui maalein 2-1 (lue raportti täältä).

Nabil Fekir ja Emerson tekivät Betisille voittoon riittäneet maalit ennen kuin Gerard Moreno kavensi rangaistuspotkusta loppunumeroiksi 1-2. Juuri Morenon rankkariin johtanut tilanne oli se, mistä ottelussa eniten puhuttiin, sillä Emersonilla ei ollut käytännössä mitään mahdollisuutta välttää Paco Alcacérin päästä kimmonnutta palloa osumasta hänen käteensä. Osuma oli muutenkin korkeintaan hipaisu eikä peliasento erityisen luonnoton.

Jesús Gil Manzano tuomitsi tilanteesta rangaistuspotkun vasta tarkasteltuaan tilannetta videotallenteesta. Tuomarin päätöstä pidettiin kuitenkin yleisesti epäonnistuneena, ja jopa AS:n tuomariasiantuntija Eduardo Iturralde González otti poikkeuksellisen jyrkän kannan ratkaisua vastaan.

– Se ei ollut rankkari. Pahinta on kuitenkin se, että hän katsoi tilanteen nauhalta tuhat kertaa. Sitten hän käveli 25 metriä ilman, että sanoi mitään, keskustellen samaan aikaan tilanteesta VAR-tuomarin kanssa, yleensä hyvin diplomaattisesti tuomariratkaisuja kommentoiva Iturralde González toteaa AS:ssä.

Real Betisin onneksi ”lahjarankkari” ei vaikuttanut ottelun pistejakoon, vaan kaksi tehtyä maalia riittivät takaamaan sevillalaisjoukkueelle voiton. Betisin chileläisvalmentaja Manuel Pellegrini oli voitosta vaikealla vieraskentällä hyvin tyytyväinen, mutta nurisi myös VAR:n kautta tehdystä rankkarituomiosta.

– VAR ei olemassa sitä varten, että sillä tuomitaan otteluita, vaan siksi, että se voi korjata tuomarien tekemät virheet. Eikä tässä ollut kyseessä tuomarin valtava virhe (jota olisi pitänyt tarkistaa), Pellegrini muistutti.

Kriitikoihin yhtyi myös Arsenalissa nykyisin pelaava Dani Ceballos, Real Betisin entinen pelaaja. Ceballos kysyi twiitissään: ”Onko tuo todella riittävä syy rankkarin viheltämiseen”, ja liitti perään vihaisen emojin.

Daniel Ceballos

@DaniCeballos46
¿De verdad eso es suficiente para pitar penalti ? 😡💚

Epäonnensoturina tilanteessa ollut laitapuolustaja Emerson selitti tilannetta Estadio Deportivon sivuilla kylmänrauhallisesti. Tyyneyttä helpotti varmasti se, että pisteet lähtivät Betisin matkaan.

– En puhu mielelläni paljon tällaisista tilanteista. Olen kuitenkin nähnyt monia tilanteita, joissa rankkaria ei anneta, koska pallo on osunut ennen kättä jalkaan. Nyt pallo osui ensin rintakehääni ja sitten käteeni, mutta siitä tuomittiin rankkari, Emerson kertasi.