FC Barcelonan puheenjohtajavaaleihin on aikaa vielä reilu kuukausi. Kampanjointi käy kuitenkin jo tulikuumana. Vauhdikkaan startin otti esimerkiksi toinen kisan suosikeista, Barcelonaa jo vuosina 2003-2010 johtanut Joan Laporta, joka levitti kerrostalonkorkuisen mainosjulisteen Madridiin aivan Santiago Bernabéu -stadionin kupeeseen.

Laportan uskotaan kamppailevan puheenjohtajuudesta lähinnä Victor Fontin kanssa, mutta kaikkiaan ehdokkaita on yhdeksän. Nyt yksi heistä, 56-vuotias liikemies Agustí Benedito otti kampanjaansa niin ikään hyvin räväkän startin. Benedito nimittäin esittää, että Barcelonan legendaarinen kotistadion Camp Nou pitäisi purkaa, ja paikalle rakentaa uusi kotikenttä joukkueelle.

– Camp Nou ei enää ole maailman paras stadion, ja Barca ansaitsee maailman parhaan stadionin. Historia edellyttää meiltä sitä. Me ehdotamme uuden stadionin rakentamista, Benedito totesi maanantaina medialle katalonialaisen El Nacionalin mukaan.

Benedito vakuuttaa, että stadion olisi investointi seuraavan 70 vuoden ajaksi. Kysymysmerkkejä herättävät luonnollisesti stadionin rakennuskustannukset, sillä Barcelonan taloustilanne on tunnetusti erittäin kehno. Benedito arvioi uuden stadionin kustannuksiksi 900 miljoonaa euroa. Yhtenä rahoituslähteenä hän mainitsee stadionin nimioikeudet. Niiden arvoksi hän laskeskelee 20 miljoonaa euroa 25 vuoden ajan.

Benedito perustelee kantaansa sillä, että Camp Nouta odottaisi joka tapauksessa työläs remontti ja kasvojenkohotus. Sen hän arvelee kestävän 8-9 vuotta, kun uusi stadion olisi mahdollista rakentaa kolmessa vuodessa.

Tuon ajan Barcelona pelaisi Montjuicissa Estadio Olímpico Lluís Companysissa, joka toimi vuoden 1992 kesäolympialaisten päänäyttämönä. Stadionin kapasiteetti on noin 55 000 katsojaa, ja kenttää kiertävät juoksuradat. Benediton aikomus olisi laajentaa katsomoa lisäpaikkojen saamiseksi.

Benediton voitto merkitsisi myös etenkin Fontin ajaman Espai Barca -suunnitelman hylkäämistä. Espai Barcaan sisältyy paitsi Camp Noun remontti niin myös uusi harjoituskeskus.

[readmore from=Barcelona]

Benediton hankkeessa uusi stadion pystytettäisiin todennäköisesti Camp Noun paikalle, mutta toinen vaihtoehto olisi rakentaa se Sant Joan Despíin Barcelonan harjoituskeskuksen viereen.

Benedito totesi samassa yhteydessä olevansa suuri Ronald Koemanin kannattaja ja uskovansa häneen valmentajana myös tulevina vuosina. Benediton mielestä Barcelonan pitäisi kuitenkin leikata palkkabudjettiaan 220 miljoonalla eurolla. Se, miten se toteutetaan, riippuisi pitkälti Lionel Messin tulevaisuuden suunnitelmista.

Vuonna 1957 avattu Camp Nou on Euroopan suurin ja maailman neljänneksi suurin stadion 99 354 katsojan kapasiteetillaan. Vuoden 1986 Euroopan Cupin puolivälieräottelussa Juventusta vastaan stadionilla oli peräti 120 000 katsojaa. Camp Noun Stadion ja sen yhteydessä oleva FC Barcelonan stadion lukeutuvat Barcelonan kaupungin tunnetuimpiin ja suosituimpiin nähtävyyksiin. Juuri siksi koronapandemia ja turismin tyrehtyminen ovatkin aiheuttaneet Barcelonan talouteen huomattavasti muita seuroja suuremman loven.