Espanja lunasti toissapäivänä paikkansa Nations Leaguen Final Four -lopputurnauksessa häikäisevällä näytöksellä, kun se takoi Sevillassa Saksan maanrakoon tylysti maalein 6-0 (lue lisää). Espanjaa ennen paikkansa lopputurnauksessa oli varmistanut Huuhkajien äskettäin nujertama Ranska, ja keskiviikkona seuraan liittyivät Italia ja Belgia. Italian lohkovoitto varmistui 2-0-vierasvoitolla Bosnia ja Hertsegovinasta ja Belgian 4-2-voitolla Tanskasta.

Lopputurnaus pelataan ensi vuoden lokakuussa (6.-10.10.2021), sillä edeltävänä kesänä mitellään EM-turnauksessa. Isäntämaa on Italia, ja pelipaikkoina Torino ja Milano.

Neljä osallistujamaata arvotaan 3. joulukuuta kahteen välieräpariin. Ensimmäisessä välierässä pelaa Italia 6.10., kun toinen välierä pelataan päivää myöhemmin. Pronssiottelu ja loppuottelu pelataan 10. lokakuuta.

Voimasuhteiden elämisestä parin vuoden sisällä kertoo se, että Final Four -nelikko on täysin uusi Nations Leaguen ensimmäiseen painokseen verrattuna. Kesällä 2019 mestaruutta juhli Portugali, muiden osallistujien oltua Hollanti, Englanti ja Sveitsi.

Jokainen A-liigan lohkovoittaja on jo kuitannut UEFA:lta osallistumisestaan palkintorahoina 2,25 miljoonaa euroa ja lohkovoitosta toisen mokoman, yhteensä siis 4,5 miljoonaa. Myös Final Fourissa jäsenliitoille maksetaan muhkeita bonuksia. Tiedot perustuvat ensimmäiseen Nations Leagueen, mutta mikäli summiin ei ole tullut muutoksia, saa turnauksen voittaja 6 miljoonaa euroa, kakkonen 4,5 miljoonaa euroa, kolmas 3,5 miljoonaa euroa ja neljäs 2,5 miljoonaa euroa.

Final Four -turnaukseen pääseminen merkitsee myös sitä, että kaikki neljä osallistujamaata arvotaan 7.12. järjestettävässä MM-karsintojen alkulohkoarvonnassa viiden maan lohkoon. Euroopasta karsitaan Qatarin vuoden 2022 MM-turnaukseen viidessä viiden ja viidessä kuuden maan lohkossa.

Kova nelikko pelaa siis kaksi kovaa peliä toisiaan vastaan sen sijaan, että kohtaisi kahdessa ottelussa jonkun joukosta Malta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino. Tämä lienee jokaisen finalistijoukkueen valmentajan mieleen.

Belgian päävalmentaja Roberto Martínez antoi Tanska-pelin jälkeen positiivisia lausuntoja Nations Leaguen formaatista ja lopputurnauksen joukkuekattauksesta.

– Tämä on vasta turnauksen toinen painos, mutta kun katsoo, mitä joukkueita Final Fourissa pelaa, on selvää, että tämän kilpailun arvostus kasvaa, Martínez totesi AS:n mukaan.

[readmore from=Nations-League]

– Juuri tällaisia pelejä haluaa pelata, välierä Italiassa näillä joukkueilla. Tarvitsemme tällaisia otteluita, kuten tänäänkin, kun peli oli meille kuin finaali. Olen tämän kilpailun fani, ja olen sanonut sen ennenkin. Oli mahtava päätös korvata ystävyysottelut näillä. Se on fantastista faneille ja kaikille, jotka liittyvät maajoukkueeseen jotenkin.

– Espanja, Italia, Ranska… kaikilla on meriittinsä. En pane niitä ranking-järjestykseen. Edessä on huippuotteluita, jotka ratkeavat pieniin yksityiskohtiin.