[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Sisällysluettelo” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653224198{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_custom_heading text=”Viime kausi” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653239164{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Sarjanousija Osasuna palasi La Ligaan ryminällä. Perinteinen pamplonalaisseura sijoittui upeasti kymmenenneksi ja kruunasi komean kautensa voittamalla toiseksi viimeisellä kierroksella Barcelonan Camp Noulla.

Osasunan pelaajamateriaali oli viime kaudellakin hyvin rajallinen, mutta siitä huolimatta päävalmentaja Jagoba Arrasate sai siitä kaiken irti. Osasuna oli hyvässä iskussa etenkin koronatauon jälkeen. Seura hävisi vain kerran kauden viimeisessä yhdeksässä ottelussa.

Copassa neljännesvälieriin edennyt Osasuna lähti kauteen tavoitteenaan säilyttää sarjapaikkansa, ja se onnistui paremmin kuin hyvin. Osasunan pelitapa- ja filosofia eivät edusta valtaväestön mielikuvaa ”kauniista jalkapallosta”, mutta ei sen tarvitsekaan, sillä tulokset ovat olleet parempia kuin kukaan jaksoi odottaa.

Joukkueen ykköstähti Chimy Ávila loukkaantui tammikuussa kesken kauden vakavasti. Osasuna pelasi loppukauden ilman parasta maalintekijäänsä, mutta onnistui silti keräämään sarjanousijalle äärimmäisen hyvät 52 pistettä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – lähteneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653254876{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Luis Perea (kk, 23, Leganés)

Perea vietti viime kauden lainalla Alcorcónissa Segundassa. Leganés hankki keskikenttäpelaajan kolmella miljoonalla eurolla. Ei olisi ollut sen suurempaa käyttöä Osasunassa.

Fran Mérida (kk, 30, Espanyol)

Mérida sai vaihtelevasti viime kaudella peliaikaa. Oli huomattavasti tärkeämmässä roolissa Segundassa. Siirtyi ilmaiseksi Espanyoliin sarjatasoa alemmas.

Rober Ibáñez (lh, 27, Leganés)

Urallaan vakavista polvivammoista kärsinyt Ibáñez palasi Leganésiin. Jäi Osasunassa minimaaliselle vastuulle ja lähtee hakemaan lainan kautta peliaikaa.

Pervis Estupiñán (lp, 22, Watford)

Suurin menetys. Estupiñán pelasi kerrassaan loistavan viime kauden ja kuului joukkueen parhaimmistoon. Pienestä koostaan huolimatta kyseessä on loistava ja vahva kaksinkamppailupelaaja, joka perustaa pelinsä nopeuteen. Laina päättyi ja palasi Watfordiin.

Toni Lato (lp, 22, Valencia)

Laitapuolustaja saapui tammikuussa lainalle Valenciasta. Jäi muun muassa loukkaantumisten seurauksena pienelle peliajalle. Olisi käyttöä Osasunassa, sillä laitapuolustajaosasto on hyvin kapea.

José Manuel Arnáiz (lh, 25, Leganés)

Vietti viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla Osasunassa. Sai mukavasti peliaikaa, mutta tehot jäivät puuttumaan. Palasi Leganésiin.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – saapuneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653266345{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Juan Cruz (lp, 28, Elche)

Laitapuolustaja saapui Osasunaan Elchestä. Oli Elchessä merkittävässä roolissa nostamassa seuraa takaisin pääsarjaan. Osasuna maksoi Cruzista noin kolme miljoonaa euroa. Nousee välittömästi avauskokoonpanoon.

Lucas Torró (kk, 26, Eintracht Frankfurt)

Keskikenttäpelaaja siirtyi Osasunaan kahdella miljoonalla eurolla. Jäi viime kaudella pienelle vastuulle Eintrachtissa ja palasi Osasunaan peliajan perässä. Torró pelasi seurassa lainalla kauden 2017-18. Ottanee avauskokoonpanon paikan.

Enric Gallego (kh, 33, Getafe)

Urallaan vain muutaman vuoden ammattilaisjalkapallossa iästään huolimatta mukana ollut Gallego saapui Osasunaan tammikuussa lainalle Getafesta. Teki kevätkauden aikana kolme maalia ja siirtyi pysyvästi kahdella miljoonalla eurolla seuraan. Taistelee Adriánin kanssa avauskokoonpanon paikasta.

Raúl Navas (kp, 32, Real Sociedad)

Vietti jo viime kauden Osasunassa lainalla, mutta jäi pienelle vastuulle. Osasuna hankki kokeneen topparin siitä huolimatta 250 000 eurolla. Aloittaa myös ensi kauden penkin puolelta.

Brandon (kh, 25, Girona)

Aloitti viime kauden Osasunassa, mutta peliaika jäi vähäiseksi ja siirtyi tammikuussa lainalle Gironaan. Gironassa tuli vastuuta, mutta Brandon sai vakavan polvivamman ja on sivussa loka-marraskuulle saakka. Ei olisi muutenkaan sen suurempaa käyttöä, joten ei tee merkittävää lovea hyökkäyspäähän.

Juan Villar (lh, 32, Rayo Vallecano)

Brandonin tapaan aloitti kauden Osasunassa, mutta peliajan olemattomuuden myötä lähti kesken kauden sarjatasoa alemmas Rayon paitaan. Pääkaupungissa Villar nousi nopeasti Rayon avainpelaajaksi ja oli kovassa iskussa. Espanjalaismedioiden mukaan saattaa palata Segundaan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_custom_heading text=”Valmennus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653280392{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

  • Päävalmentaja: Jagoba Arrasate
  • Avustava valmentaja: Bittor Alkiza
  • Fysiikkavalmentaja: Sergi Pérez
  • Maalivahtivalmentaja: Richard Sanzol
  • Analyytikko: Ruben Berrogui
Jagoba Arrasate on repinyt Osasunasta paljon irti. Kuva: Getty Images.

Osasuna on porskuttanut menestyksestä menestykseen kahden viimeisen kauden aikana. Kaudella 2018-19 joukkue voitti Segundan erinomaisella saldolla kotipeleissä. Osasuna onnistui voittamaan 17 viimeistä kotiotteluaan ja ansaitsi automaattisen nousun. Kausi 2019-20 oli La Ligassa kaikilla mittareilla erinomainen, ja joukkue sijoittui kymmenenneksi. Sijoitus ei ollut missään nimessä onnekas, sillä joukkueen pisteodottama oli sarjan yhdeksänneksi paras 51,50 pisteellä. Lopullinen pistesaldo ja pisteodottama kohtasivat todella hyvin.

Valmentaja Jagoba Arrasate on tehnyt erinomaista työtä ja 42-vuotiaana hänen parhaat päivänsä valmentajana ovat todennäköisesti vasta edessä. Arrasate suosii 4-4-2- sekä 4-2-3-1-muotoja, mutta muitakin kokeiluja ollaan nähty, varsinkin isoja joukkueita vastaan. Tupla pivot tai kahden pohja, joka suojelee puolustuslinjaa on kuitenkin standardi. Lähestymistapa on tyypillinen La Ligassa vähemmän teknisten joukkueiden keskuudessa.

Osasunan puolustuslinja ei kykene aina tasaisuuteen tai hoitamaan omaa osuuttaan, joten ylimääräisestä kahden puolustavan keskikentän suojasta on todella iso hyöty. Samalla Osasuna haluaa molempien laitapakkiensa olevan aktiivisia, ja varsinkin Pervis Estupiñán pelasi erinomaisen kauden. Hänen lainansa kuitenkin loppui.

Osasunan ongelmana on ollut, että joukkue ei ole kyennyt vastaamaan huutoon tappioasemassa. Onko kyseessä henkinen lukko vai ei, jää nähtäväksi. Positiivista on kuitenkin, että Osasuna on vireessä ollessaan todella vaikeasti voitettavissa oleva joukkue. Osasuna on onnistunut ottamaan todella isoja päänahkoja, mutta myös menettämään helppoja pisteitä. Lisätty tasaisuus otteissa saattaa nostaa heidät seuraavalle tasolle. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Osasuna on mielenkiintoinen yhdistelmä asioita pallollisena. Joukkue on syöttelyssään vertikaalinen ja pyrkii etenemään suoraviivaisesti. Samalla joukkue kykenee yhtä hyvin pelaamaan syöttökombinaatioita. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan rakentaa alhaalta. Virheiden minimointi on keskiössä.

Mielenkiintoista on myös, että Osasunalla (3,74) oli sarjan kuudenneksi eniten laukauksia maalia kohti per ottelu. Joukkueella oli myös sarjan seitsemänneksi eniten onnistuneita progressiivisia syöttöjä (+10 jaardia) sarjassa. Taakse jäi muun muassa Villarreal, Athletic Bilbao ja Valencia.

Iso osa Osasunan taktiikkaa, varsinkin pallollisesti parempia joukkueita vastaan, ovat pitkät pallot kohti kärkeä/kärkiä, ja fokuksena on kakkospallojen voittaminen. Jos etenemisväylää ei ole, niin joukkue kierrättää pallon nopeasti laidalta toiselle. Osasuna haluaa muodosta riippumatta, että laitapakit/wingackit tukevat hyökkäyksiä ja keskittävät boksiin sauman tullen.

Pallottomana Osasuna prässää aktiivisesti ja tehokkaasti. Huomionarvoista on, että joukkue sijoittui Sevillan kanssa jaetulle toiselle sijalle onnistuneissa prässeissä 30,3 prosentin lukemalla. Tämä tarkoittaa siis sitä, millä todennäköisyydellä joukkue voittaa pallon itselleen takaisin viiden sekunnin sisällä paineen antamisesta. Barcelona johti tätä kategoriaa vähemmän yllättäen 30,7 prosentilla. Osasuna antaa paljon painetta korkealla kenttää ja keskimmäisellä kolmanneksella. Usein fokus on tilanteissa, missä peli käynnistyy vapaapotkusta tai maalipotkusta uudelleen.

Osasuna ei kuitenkaan ole hullunkurinen prässääjä, kuten Getafe tai Eibar, vaan joukkue vajoaa aktiivisesti myös 4-4-2-keskiblokkiin, kun saumaa prässätä ei ole tai ylin prässilinja on ohitettu. Osasuna pakottaa prässillään ja tiiviydellään vastustajat usein virheisiin.

Olemme usein myös nähneet kauden aikana, miten Osasunan muoto saattaa jopa näyttää ajoittain 4-2-4-muodolta korkeita linjoja vastaan hyökätessä. Silloin fokus on kakkospalloissa ja pallottomissa juoksuissa. Chimy Ávila, Roberto Torres ja Rubén García ovat joukkueen suurin hyökkäysuhka.

Osasuna on proaktiivinen joukkue, ja se pyrkii tekemään vastustajansa elämän hankalaksi. Jagob Arrasaten alaisuudessa joukkueella on monta asetta ja mielenkiintoinen hyökkäyskalusto. Ongelmia on edelleen olemassa puolustussuuntaan, ja joukkue kaipaa laatua sekä leveyttä noustakseen varteenotettavaksi eurokenttien kandidaatiksi pitkällä tähtäimellä. Siihen on kuitenkin olemassa todellinen sauma.

Suurin ongelma tulevalla kaudella lienee se, miten korvata Pervis Estupiñán atleettisuus? Laitapakeilta vaaditaan paljon Osasunan systeemissä eteenpäin, ja Estupiñán kykeni voittamaan usein oman miehensä puhtaasti atleettisuudellaan.

Vastustajat tuntevat Osasunan tulevalla kaudella paremmin, mutta joukkueen suoraviivainen ja aktiivinen lähestymistapa tuottaa jatkossakin vaikeuksia. Vielä on kuitenkin kysymysmerkkejä ilmassa siitä, kykeneekö joukkue uusimaan sarjasijoituksensa viime kaudelta? Ei kaukaa hae.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tärkein pelaaja – Chimy Ávila” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1599371607886{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

Chimy on tehnyt La Ligassa komeaa jälkeä. Kuva: Getty Images.

Malliesimerkki pelaajasta, joka ei anna koskaan periksi. Viimeisen kahden kauden aikana on syntynyt komeat 19 La Liga -maalia, vaikka viime kausi jäikin puolitiehen vakavan polvivamman vuoksi.

Chimy ei ole teknisesti järin taitava, mutta paikkaa sitä loistavalla asenteellaan ja kaksinkamppailukyvyllään. Muun muassa Barcelonaan ja Atléticoon huhuttu Chimy on alkavallakin kaudella Osasunan ykköstähti taistelussa sarjapaikasta.

Jotta Chimystä saa parhaan irti, on Arrasaten keksittävä hyökkäykseensä ratkaisuja. Tällä hetkellä kärjessä on niin vähän vauhtia, ettei argentiinalainen saa juurikaan tukea joukkuekavereiltaan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Arvio” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653310613{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]Sija: 11

Osasunan nousujohde sai jatkoa La Ligassa valmentaja Jagoba Arrasaten alaisuudessa. Joukkue sijoittui kymmenenneksi ja olisi jopa ansainnut hieman enemmän.

Todellinen työ alkaa kuitenkin nyt, sillä tästä on vaikea parantaa. Osasuna on aktiivinen joukkue pallottomana ja pyrkii etenemään pallollisena mahdollisimman suoraviivaisesti. Hyökkäyksessä on hyviä palasia, mutta yksi tai kaksi loukkaantumista saattaa kaataa korttitalon. Alakerta tarvitsee vahvistuksia ja Pervis Estupiñán korvaaminen ei ole helppo tehtävä.

Joukkueen pelitapa on tehokas ja puolustustyöskentely on ajoittain todella kaunista katseltavaa. Lähtökohtaisesti Osasuna taistelee sijoista 9-13, mutta jos siirtoikkunan aikana tapahtuu vielä liikkeitä, niin saattaa joukkue nousta sarjataulukon paremmalle puoliskolle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Ihanneavaus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653325855{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kokokoonpanolista” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1597653341140{background-color: #000000 !important;}”][vc_column_text]

[table id=211 responsive=”collapse”]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]