La Ligan ensi kauden joukkueista on tätä juttua kirjoitettaessa selvillä 19. Sarjasta putosivat Leganés, Mallorca ja Espanyol, ja sinne nousivat varmuudella jo Huesca ja Cádiz. Yhtä joukkuetta vielä haetaan. Vai sittenkin vielä neljää?

Espanyol ehti jo julkaista tiedotteen, jossa se esittää, että kaikki sarjasta putoamiset peruttaisiin tältä kaudelta. Perusteena Espanyol käyttää koronaviruspandemian tuomia poikkeuksia – koronatartuntoja, tyhjiä katsomoja jne. Vähän samalla asialla on nyt Segundan kolmanneksi sijoittunut Real Zaragoza, joskin hieman eri syistä ja eri vinkkelistä.

Kerroimme jo aiemmin, että Real Zaragoza on joutumassa nousukarsintoihin ilman parasta maalintekijäänsä, ja koko sarjan maalitilaston kakkosta Luis Suárezia. Tiistai-iltana Real Zaragoza sai asiaan vahvistuksen. Suárezin lainasopimus umpeutuu keskiviikkona, eikä Valioliigasta pudonnut Watford suostu jatkamaan miehen laina-aikaa.

Siksi Real Zaragoza on konsultoinut oikeusoppineita ja vetoaa asiantuntijoiden lausunnon perusteella siihen, että ”Real Zaragoza kärsii urheilullisen vahingon, jota on mahdoton korjata pelikentällä”. Koska keskeinen pelaaja ei voi osallistua nousukarsintoihin, on Zaragoza mielestään epäreilussa asemassa.

Real Zaragoza muistuttaa siitä, että FIFA suositteli 7.4. antamassaan kannanotossa lainasopimusten ja päättyvien sopimusten jatkamista kauden loppuun saakka, jotta joukkueet voisivat pelata samoilla pelaajilla koronaviruspandemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta. Nyt tämä ei Real Zaragozan kohdalla toteudu.

Luis Suárezin lainasopimusta jatkettiin Watfordin suostumuksella elokuun 5. päivään saakka, sillä nousukarsinnat piti pelata loppuun jo viime viikonloppuna. Segundan päätöskierroksen perutun ottelun Deportivo La Coruña-Fuenlabrada takia nousukarsinnat eivät ole kuitenkaan vielä edes päässeet alkamaan.

Koska urheilullinen oikeudenmukaisuus ei Zaragozan näkemyksen mukaan toteudu, seura tekee radikaalin ehdotuksen. Se ehdottaa, että Segundasta voisi nousta kuusi parasta joukkuetta – siis kaikki sarjassa sijoille 1-6 sijoittunutta. Kun La Ligasta putosi kolme joukkuetta, kaudella 2020-2021 La Ligassa pelaisi ehdotuksen mukaan 23 joukkuetta.

Siihen Real Zaragozan ehdotus ei ota kantaa, olisiko sijalle kuusi laskettava joukkue tällä hetkellä sitä sijaa hallitseva Elche vai yhden ottelun vähemmän pelannut Fuenlabrada, jonka jo tasapeli rästiottelusta nostaisi Elchen edelle.

Toisena vaihtoehtona Real Zaragoza ehdottaa, että Segundan sarjataulukon kolmas nousisi Huescan ja Cádizin vanavedessä suoraan La Ligaan. Siis toisin sanoen Real Zaragoza itse.

Segundan päätöskierroksen perutun ottelun tiimoilta ja nousukarsinnan kohtalosta on nähty jo monenlaisia käänteitä. Maanantai-iltana ehdittiin jo sopia, että Deportivo-Fuenlabrada pelattaisiin keskiviikkona, kunnes tiistaina päätös pyörrettiin. Tämä johtui siitä, että Deportivon pelaajia oli vielä lomalla.

Tiistai-iltana Espanjan jalkapalloliiton kilpailuvaliokunta päätti nyt, että ottelu Deportivo-Fuenlabrada pelataan ensi perjantaina kello 21 Suomen aikaa. Varmuuden vuoksi ottelulle määriteltiin jo nyt varapäivä, jos siirtoon joudutaan jälleen. Varapäivä on tuleva lauantai.

El Partidazo de COPE

@partidazocope
💥 OFICIAL | El Comité de Competición de la @rfef ha fijado nueva fecha para el @RCDeportivo - @CFuenlabradaSAD

📆 Será el viernes 7 de agosto
⏰ A las 20:00h

👉🏽 De no poder jugarse ese día, se aplazaría al 8 de agosto

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan varsinaisten nousukarsintojen on määrä alkaa 13. elokuuta. Uusiakin mutkia matkaan saattaa silti tulla – riippumatta siitä, miten jalkapalloliitto ja La Liga suhtautuu Real Zaragozan radikaaleihin ehdotuksiin.

Yksi nousukarsintaan valmistautuvista joukkueista, UD Almería nimittäin tiedotti tiistaina, että yhdellä joukkueen pelaajista on koronavirustartunta. Kyseessä on jo toinen Almerían pelaajan koronatartunta Segundan päätöskierroksen jälkeen.

[readmore from=Nousukarsinta]

Kyseinen pelaaja oli antanut aiemmin kolme negatiivista koronanäytettä, mutta maanantaisen testin tuloksena olikin positiivinen diagnoosi. Pelaaja on eristetty muusta joukkueesta kotikaranteeniin. Koronatartunnan seurauksena Almería on keskeyttänyt toistaiseksi harjoituksensa ja kaikki seuran harjoitustilat desinfioidaan.

Joka tapauksessa on mahdollista, että tuoreella koronatartunnallakin on vaikutuksensa nousukarsintojen pelaamiseen. Melkoinen soppa La Ligalla on joka tapauksessa käsissään.