FC Barcelonalle koronaviruksen värittämä kausi on ollut suuri pettymys. Menestystä ei ole tullut, vaikkeivät kovimmat kilpailijat ole olleet erityisen vakuuttavia. Barca lepää edelleen liian voimakkaasti parin yksilön varassa.

Tässä artikkelissa perataan Barcelonan pelaajat läpi yksilö yksilöltä.

Maalivahdit

Marc-André ter Stegen
Arvosana: 10

Puolustuspään Leo Messi. Avaa peliä, ohjaa puolustuslinjaa ja torjuu kaiken, mikä inhimillisesti on torjuttavissa. Silti Barcelona päästi 38 sarjaottelussa 38 maalia – 13 enemmän kuin Real Madrid ja 11 enemmän kuin Atlético. Se kertoo enemmän Barcelonan kollektiivisen puolustuspelaamisen heikkouksista kuin ter Stegenistä.

Saksalaismaalivahti muuten syötti kaksi maalia päättyneellä liigakaudella. Siinäkin tilastossa hän jakoi lopulta joukkueen sisäisen tilaston seitsemännen sijan. Mitä ter Stegenin vielä pitäisi tehdä?

Neto
Arvosana: 7

31-vuotias brasilialainen siirtyi viime kesänä Valencian ykkösvahdin paikalta Barcelonan penkille. Mies tiesi, että vastuuta tulisi lähinnä Copa del Reyssä, mutta pokaaleja tultiin voittamaan. Pokaaleja ei tullut (Mestarien liiga toki vielä mahdollinen), ja Copassakin ottelumäärä jäi loukkaantumisen vuoksi yhteen.

Kaikki kilpailut mukaan lukien Neto on tällä kaudella pelannut viisi ottelua. Ei Neto huono ole, mutta ter Stegenin ohittaminen on mahdotonta.

Iñaki Peña
Arvosana: –

Edustusjoukkueen kolmosmaalivahti, joka ei ole pelannut edustuksessa tällä kaudella yhtään ottelua. Pelannut koko kauden B-joukkueessa, joka pelaa noususta Segundaan.

Puolustajat

Clément Lenglet
Arvosana: 8

Toinen suhteellisen vahva kausi putkeen Barca-paidassa. Lenglet on noussut melko nopealla aikataululla kenties Barcelonan luotettavimmaksi toppariksi, kun kaikki pelaamisen aspektit otetaan huomioon. 25-vuotiaana Lenglet’llä on yhä edessään useita hyviä pelivuosia. Seuraava askel on nousta puolustuksen johtajaksi vanhenevan Gerard Piquén tilalle.

Samuel Umtiti
Arvosana: 6

Kävelevä sairaskertomus. Sääli, sillä Umtitilla olisi voinut olla paljon enemmän annettavaa. Kesän 2018 MM-kisoissa pelaamisen vuoksi mies otti polvensa kanssa riskin, ja siitä maksetaan edelleen hintaa. Viime kausi meni täysin pipariksi, eikä tämä kausi ole sujunut juuri paremmin.

Samuel Umtitin Barcelona-aika on ollut loukkaantumisten sävyttämä. Kuva: Getty Images.

Umtiti pelasi kauden ensimmäisen pelinsä vasta lokakuun loppupuolella. Valmentajanvaihdoksen myötä ura näytti lähtevän hienoiseen uuteen nousuun, mutta haaveet kaatuivat viimeistään uuden polvivaivan myötä, minkä vuoksi Umtiti ei ole voinut pelata koronatauon jälkeen yhtään ottelua.

Gerard Piqué
Arvosana: 7

Edelleen johtaja joukkueessa. Päivä päivältä johtajuus vain siirtyy vahvemmin kentältä kabinetteihin. Fyysinen hitaus alkaa olla jo melkoinen haitta Barcelonan pelitavassa, jossa puolustuslinja on nostettava hyvin ylös. 33-vuotias Piqué korvaa hitauttaan melko hyvällä pelinlukemisella, ja Piquéllä on yhä tärkeä rooli Barcelonan pelin avaamisessa.

Vielä ensi kaudella Piqué lienee avauksen mies, mutta sitten Barcan olisi jo syytä löytää miehelle manttelinperijä.

Jean-Clair Todibo
Arvosana: –

Oli kauden ensimmäisillä kierroksilla loukkaantuneena, marraskuusta lähtien taas sivussa ja tälläkin hetkellä asemapaikkana on sairastupa. Pelasi syyskauden aikana yhteensä kolmessa ottelussa. Kevätkausi lainalla Schalkessa. Hehkutettu 20-vuotias lupaus, jonka Barca saattaa laittaa tänä kesänä lihoiksi.

Ronald Araújo
Arvosana: –

21-vuotias lupaus, jolle koronatauko teki hyvää. Ennen koronaa pääsi vain kerran pelaamaan edustusjoukkueessa (uran ensimmäinen peli ykkösjoukkueessa). Koronatauon jälkeen pelejä kertyi edustuksessa viisi.

Araújolle on tiettävästi kaavailtu Barcassa merkittävää roolia tulevina vuosina. Jos Samuel Umtitin loukkaantumiskierre jatkuu tai jos hänet myydään, Araújo voi jo ensi kaudella saada vyölleen kohtuullisen määrän pelejä.

Jordi Alba
Arvosana: 8

”Kuin varjo entisestä” on liian rajusti sanottu, mutta tämä kausi ei ole ollut Alban paras, joskaan ei mikään mielettömän huonokaan. Kolme eri loukkaantumista kauden mittaan vei parhaan terän tehoista (34 ottelussa 2+7).

31-vuotiaalta Messin tutkaparilta odotettiin enemmän. Vertailun vuoksi: edelliskaudella Alba takoi 54 ottelussa tehot 3+17. Osin tehojen lasku voi toki johtua ihan siitäkin, että vastustajat osaavat tätä nykyä pelata paremmin Alba-Messi-yhteyden pois.

Júnior Firpo
Arvosana: 5

Tuli viime kesänä Real Betisistä 18 miljoonan euron kaupassa. Firpolta odotettiin paljon etenkin hyökkäyspäähän, juuri mitään ei saatu. Toki vastuutakin tuli tipoittain, mikä oletettavasti on tehnyt tuntuman löytämisestä ja peliin sisään pääsemisestä hankalaa.

Silti, jos Barcan kokoisessa seurassa ei käytä saumojaan, tulee lähtö. Firpon tehot 22 ottelussa: 1+2. Avainsyöttöjä 0,6 per La Liga -ottelu, kun Alban vastaava luku oli 1,1. Ei ihme, että 23-vuotias laitakiituri on ollut mukana siirtohuhuissa.

Juan Miranda
Arvosana: –

Koko kausi lainalla Schalkessa. Nyt taas Barcelonassa, jonka kanssa sopimus ulottuu kesään 2023.

Nélson Semedo
Arvosana: 7

Sementoi oikean pakin tontin itselleen. Suhteellisen vahvaa tekemistä, joskin tehoja kaivattaisiin lisää, etenkin kun Alban tehot ovat laskeneet edelliskaudesta.

Semedolle kirjattiin La Ligassa viidenneksi eniten ottelukohtaisia haastoja Barcelonan pelaajista, mutta tehoja syntyi vain yhden maalin ja kahden maalisyötön verran.

Sergi Roberto
Arvosana: 7

Mielenkiintoinen pelaaja monikäyttöisyytensä vuoksi. Siinä missä monipuolisuus näytti jo osoittautuvan Roberton kiroukseksi, nyt se on muuttumassa taas siunaukseksi. Sai La Ligassa seitsemänneksi eniten vastuuta Barcelonan pelaajista. Silti ei voi sanoa, että jokin tietty pelipaikka olisi Roberton.

Pelasi paljon sekä keskikentän kolmikossa että oikeana pakkina – yhden pelin topparinakin. Suorittaa ehkä hivenen tasaisemmin kuin aiemmin, vaikka on nostanut pykälällä pelillistä riskitasoaan.

Moussa Wagué
Arvosana: –

Pelasi syyskaudella kolmessa ottelussa. Pääosin istui katsomossa. Kevätkaudeksi lainalle Nizzaan, mutta siellä vain viisi ottelua, kunnes korona päätti ranskalaissarjat. Tuoreimpien tietojen mukaan on tänä kesänä Barcelonan myyntilistalla.

Keskikenttäpelaajat

Sergio Busquets
Arvosana: 8

Edelleen tärkeä pelaaja. Vähän jo vähemmän Ernesto Valverdelle, mutta taas enemmän Quique Setiénille. Busquetsin rooli – pallolliseen peliin hapen tuominen ja toisaalta valtavan alueen puolustaminen – on Barcelonan vaikeimpia.

Sergio Busquets pelasi jälleen vahvan kauden, vaikka ikä alkaa painamaan jaloissa. Kuva: Getty Images.

Edelleen 32-vuotias espanjalainen on todennäköisesti paras mies tehtävään, vaikka ikä painaa vuosi vuodelta enemmän jaloissa. On mielenkiintoista nähdä, alkaako Busquets ensi kaudella menettää avauksen paikkaansa Frenkie de Jongille, vai kaavaillaanko de Jongia sittenkin ylemmälle oksalle.

Oriol Busquets
Arvosana: –

Nuorempi – 21-vuotias – Busquets pelasi koko kauden lainalla Hollannin Twentessä. Sopimus Barcelonan kanssa umpeutuu vuoden kuluttua.

Frenkie de Jong
Arvosana: 7

Viime kesän suuri hankinta pelasi alusta asti usein ja paljon. Kuten aiemmin mainittu, Ernesto Valverde nosti toistuvasti de Jongia avaukseen Sergio Busquetsin tilalle keskikentän pohjalle, mutta Quique Setiénin tultua puikkoihin de Jong löysi itsensä jälleen keskikenttäkolmikon muilta tonteilta.

Kausi on mennyt de Jongilta tutustumiseen, eikä parasta ole nähty. De Jong tuo Barcan pelaamiseen keskimääräistä enemmän pallollisia ohituksia ja murtavia syöttöjä. Silti juuri näissä – ja vidalmaisissa pallottomissa juoksuissa boksiin – de Jong voi olla yhä aktiivisempi, etenkin jos roolina on pelata Busquetsin yläpuolella.

Arthur
Arvosana: 6

Vähän erikoinen Barca-ura. Saapui kaksi vuotta sitten Barcaan. Ensimmäistä kautta sävyttivät jonkin verran loukkaantumiset, ja vähän samanlaisia ongelmia on ollut tälläkin kaudella. Arthurilta jäi 14 ottelua väliin peräti kahdeksan eri terveysongelman vuoksi. Koko ajan kuitenkin puhuttiin valtavan potentiaalisesta ja Barcelonan näköisestä keskikenttäpelaajasta, uudesta Xavista.

Arthur myytiin Juventukseen erikoisessa kaupassa. Kuva: Getty Images.

Erikoinen Barca-ura sai huipennuksensa kesällä, kun Barca ja Juventus päätyivät vaihtokauppaan: Arthur ensi kaudeksi Juveen, ja Miralem Pjanic Barcelonaan. Kirjoitin kaupantekohetkellä, että kyse oli lähinnä kirjanpitopoliittisesta silmänkääntötempusta.

Arthur myytiin, koska Barcelona tarvitsi kipeästi käteistä. Nyt tuorein käänne kertoo, että Arthur on lomailemassa Brasiliassa eikä aio palata Barcelonaan, vaikka Barcalla on vielä Mestarien liigan jatkopelit edessään.

[readmore from=Barcelona]

Riqui Puig
Arvosana: 7

Barcelonan kannattajat ovat vaatineet – suorastaan huutaneet – tälle pojalle näyttöpaikkoja edustusjoukkueessa. Niitä ei oikein millään tahtonut tulla, kunnes tammikuussa Puig päästettiin irti.

Ensin parissa pelissä minuutteja ennen koronataukoa, ja kun pitkän tauon jälkeen kausi jatkui kesällä… BOOM! Kauden viimeisessä kymmenessä La Liga -ottelussa Puig sai vastuuta peräti yhdeksässä. Setién ei oikein voinut olla antamatta minuutteja, niin hyvin 20-vuotias Puig esiintyi.

Ensi kaudella Puig on virallisesti Barcelonan ykkösjoukkueen pelaaja, sen vahvisti hiljattain puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu. Kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on vielä paljon tekemistä, mutta jo nyt näkyy, että Puig on tietyillä pelin osa-alueilla ilmiömäisen hyvä.

Vaikka Puig pelasi La Ligassa vain reilu 500 minuuttia, nuorukainen jakoi silti Barcelonan seitsemännen sijan maalisyötöissä ja antoi niin ikään seitsemänneksi eniten avainsyöttöjä ottelua kohden. Ensi kaudella Puig tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen seurattava.

Ivan Rakitic
Arvosana: 6

Rauhallinen vanhempi valtiomies ei antanut jatkuvan mediamylläkän sen suuremmin häiritä. Hoiti oman osuutensa sillä tavalla, miten pystyi ja osasi. Rakitic ei ole Barcan parhaiden syöttäjien joukossa eikä hän tee samalla tavalla väsymättömästi pystyjuoksuja boksiin kuten Arturo Vidal.

Rakitic tarjoaa melko tasaista suorittamista, joskin trendi on parin kauden ajan ollut laskeva. 32-vuotias Rakitic pelannee Barcelonassa enää enintään ensi kauden, jonka päätteeksi sopimus umpeutuu.

Carles Aleñà
Arvosana: –

Syyskaudella ei tahtonut irrota peliaikaa, joten Aleñà lainattiin kevääksi Real Betisiin. Se oli todennäköisesti ihan järkevä ratkaisu, vaikka Betisissäkin vastuu oli ajoittain kortilla. On mielenkiintoista nähdä, saako Aleñà roolin Barcan ensi kauden ryhmässä.

Arturo Vidal
Arvosana: 8

33-vuotias Vidal on joukkueen vanhimpia pelaajia, mutta monet nuoremmat saisivat ottaa oppia miehen työmoraalista. Onhan se toki välillä vähän turhaa kaahailua, mutta tuskinpa Barca olisi näinkään lähelle sarjamestaruutta päässyt ilman Vidalin toistuvia juoksuja.

Arturo Vidal toi joukkueeseen sitä, mitä joukkueelta on puuttunut. Kuva: Getty Images.

Vidal on yliaggressiivinen, heittäytyy taklauksiin, ei oikein osaa syöttää palloa ja painaa koko ajan täysillä. Hän on erittäin epä-barcalainen pelaaja, ja ehkä juuri siksi hän on ollut Barcelonalle niin tärkeä.

Joukkueesta ei löydy toista Vidalin profiilin kaltaista pelaajaa, ja siksi olisi virhe luopua chileläisestä. Sitä paitsi Vidal oli Barcelonan neljänneksi paras maalintekijä La Ligassa (tehot 8+2).

Philippe Coutinho
Arvosana: –

Koko kausi meni lainalla Bayern Münchenissä. Barcelona yrittää vimmatusti saada Coutinhon myytyä. Jos ei mene kaupaksi, on mielenkiintoista nähdä, saisiko Setién Coutinhosta vielä jotain irti Barcassa.

Rafinha
Arvosana: –

Niin vain 27-vuotias Rafinha jäi viime kesänäkin Barcelonaan ja lopulta hänet lähetettiin muutaman ensimmäisen ottelukierroksen jälkeen lainalle Celta Vigoon. Taas on puhuttu että Rafinhaa yritetään kaupata. Varmaa on vain se, että miehen sopimus Barcelonan kanssa umpeutuu kesällä 2021. Sitä tuskin jatketaan.

Hyökkääjät

Ansu Fati
Arvosana: 7

Vielä Riqui Puigiakin kovempi sensaatio. Viime syksynä koko futismaailma havahtui yhtäkkiä – silloin 16-vuotiaaseen – poikaan, joka paukutti tehoja Barcelonan ykkösjoukkueessa. Välillä vastuuta tuli vähän vähemmän, mutta kokonaisuudessaan Fati on pelannut tällä kaudella 32 ottelussa. Tehot ovat kyllä hyvät: 8+1. Seitsemän maalia La Ligassa ja yksi Mestarien liigassa.

Fati vielä ajautuu pitkiksi ajoiksi pelin ulkopuolelle ja tekee säännöllisen epäsäännöllisesti tyhmiä ratkaisuja, mutta se ei ole tässä vaiheessa olennaista. Olennaista on se, että Barcelonalla on 17-vuotias hyökkääjä, joka uskaltaa pelata ja tehdä muitakin ratkaisuja kuin syöttää Messille. Tätä menoa Fatista voi vielä tulla jotain suurta.

Lionel Messi
Arvosana: 10

Messi raahaa tällä hetkellä Barcelona-nimistä kivirekeä. Apuja ei tule tarpeeksi muilta (paitsi Marc-André ter Stegeniltä), ja sillä yhtälöllä yllettiin nyt 82 sarjapisteeseen. Ilman Messiä Barcelona olisi ollut mahdollisesti jopa neljän parhaan ulkopuolella, kuka tietää. Tekee edelleen aika lailla mitä tahtoo. Ei juokse alaspäin, minkä täytyy olla sovittua. Se säästää Messiä, mutta rasittaa joukkueen puolustusvoimaa.

Koronatauon jälkeen Messin ruuti oli vähän märkää, joten oli turvauduttava maalisyöttöihin. Kappas, niissä tulikin uusi sarjaennätys. Messi pelasi La Liga -kaudella 33 ottelua. Niissä 25 maalia ja 21 maalisyöttöä.

Lionel Messi kantoi Barcelonan lähes omakätisesti toiseksi sarjassa. Kuva: Getty Images.

Mies oli aivan omissa korkeuksissaan jälleen kerran, mutta ehkä mielenkiintoisempaa on ollut se, että nyt Messi on alkanut ottaa ilmaherruutta myös mielipidevaikuttajana. 33-vuotias kapteeni tylytti kauden päätyttyä ihan huolella seura- ja valmennusjohtoa heikoista päätöksistä. Samaa nähtiin vuoden alussa.

Messin ja Barcelonan kannattajien kannalta olisi toivottavaa, että seurajohto tekisi järkipäätöksiä tulevina vuosina. Jos joukkue saadaan jälleen iskuun, se voi edelleen voittaa Messin johdolla minkä tahansa kilpailun, mutta vuosia ei ole enää montaa jäljellä.

Ousmane Dembélé
Arvosana: –

Sitä ei aina edes muista, että Dembélé on vasta 23-vuotias. Niin paljon on miehen uralla ehtinyt sattua ja tapahtua. Tällä kaudella pelejä ehti kertyä vain yhdeksän, kunnes kausi jälleen päättyi ennenaikaisesti.

Potentiaalia olisi edelleen valtavasti, mutta potentiaalista ei ole mitään iloa, jos kroppa ei pysy kasassa. Ensi kauden merkitys on valtava: englantilaisittain make it or break it – Dembélén kohdalla harvinaisen kirjaimellisesti. Sopimus Barcan kanssa päättyy kesällä 2022.

Carles Pérez
Arvosana: –

Pelasi Barcelonassa syyskauden. Iski kymmenessä La Liga -ottelussa tehot 1+3. Seurajohto halusi myydä Pérezin tammikuussa AS Romaan. Barca sai 22-vuotiaasta kasvatistaan 12 miljoonaa euroa.

Antoine Griezmann
Arvosana: 6

Suurella kohulla Barcelonaan viime kesänä. Kukaan ei oikein tiennyt miksi ja mihin rooliin, mutta niin vain Barca maksoi miehestä 120 miljoonaa euroa. Pelasi tällä kaudella 46 ottelua tehoin 15+4, kunnes kausi päättyi lihasvammaan.

Aina välillä Griezmann on väläytellyt ja silloin on ajateltu, että ehkä nyt homma natsaa. Seuraavassa pelissä on sitten kuitenkin ajelehdittu varjojen mailla. Viimeksi näin kävi heinäkuun alussa. Villarrealia vastaan Barcelona pelasi ehkä kauden parhaan pelinsä ja Griezmannilla peli luisti joukkuekavereiden kanssa. Ei se siitäkään vaan lähtenyt.

Antoine Griezmann ei sopeutunut rooliinsa Barcelonassa. Kuva: Getty Images.

Paljon on puhuttu omista ja joukkuekavereiden liikkeistä ja niiden tunnistamisesta. Tuskin se ihan pelkästään siitä on ollut kiinni. Ongelma oli jo lähtökohtaisesti se, että Barcelonassa pallo on hyökkäyskolmanneksella Messillä ja muut pelaajat ovat enemmän tai vähemmän alisteisia sille.

Se vie osan Griezmannin tehoista. Ranskalainen kun on tottunut johtamaan hyökkäystä osin samoilla alueilla, joilla Messi operoi. Saapa nähdä, sopeutuuko Griezmann pelaamaan Barcelonassa.

Luis Suárez
Arvosana: 7

Ristiriitainen hahmo, tälläkin kaudella. Ensin Suárez tuhoaa yhdeksän kymmenestä Barcelonan hyökkäyksestä joko täysin epäonnistuneella syötöllä tai täysin epäonnistuneella haastolla (tiedättehän, se missä Suárez vie oikealle ja koittaa sitten ujuttaa puolustajan puikoista, mutta ei koskaan onnistu). Sitten kuitenkin jostain tulee Suárezin jalka sopivalla hetkellä ja ujuttaa pallon maaliin. Usein vielä aika ratkaisevalla hetkellä.

Tällä kaudella Suárez pelasi 28 liigaottelussa ja iski tehot 16+8. Olisi mielenkiintoista tietää, olisiko joku toinen keskushyökkääjä osunut Suárezin paikalla vuosien saatossa vielä paremmin. Ehkä, ehkä ei.

Joka tapauksessa Suárezille ollaan nyt lopulta kaavailemassa seuraajaa/korvaajaa, mutta tilanne ei ole ihan niin yksinkertainen. Siinä missä Lautaro Martínezin tuloa pidettiin jo lähes varmana, korona sekoitti pasmat ja talouden. Barcalla ei ole varaa lyödä pöytään sellaista summaa, mitä Internazionale pyytää. On hyvin mahdollista, että Barca lähtee vielä ensi kauteenkin niin, että Suárez on ykkösvaihtoehto ysipaikalle.

[readmore from=TOP-listat]

Martin Braithwaite
Arvosana: 5

Kun Suárez ja Dembélé loukkaantuivat tammikuussa isosti, Barcelona sai luvan ”hätähankintaan”. Tapa, jolla hätähankinta – Braithwaite – tehtiin, oli melko häpeällinen. Barcelona soitti (jos edes soitti) Leganésin toimistolle, sanoi, että tässä olisi Braithwaiten sopimuksen ulosostopykälä, ja siinä se.

Braithwaite oli siirron tapahtuessa Leganésin paras maalintekijä. Leganésin kausi päättyi putoamiseen.

Braithwaite taas esiintyi ensimmäisissä Barcelona-peleissään hyvinkin energisesti ja aktiivisesti. Koronatauon jälkeen tanskalainen teki kyllä ensimmäisen Barca-maalinsa, mutta muilta osin esitykset olivat hyvin vaisuja. Tässä vaiheessa on epäselvää, mikä Braithwaiten tulevaisuus on.