La Liga -kausi päättyi reilu viikko sitten.

Olemme sen jälkeen tuttuun tapaan listanneet kauden parhaita pelaajia ja laittaneet heitä järjestykseen pelipaikoittain.

Laliiga.com on julkaissut arvionsa niin parhaista maalivahdeista, puolustajista, valmentajista, hankinnoista kuin suurimmista flopeista ja läpimurtopelaajista. Lue jutut painamalla linkkejä.

Seuraavaksi vuorossa on päättyneen kauden parhaat keskikenttäpelaajat. Kunniamaininnat muun muassa Mikel Merinolle, Fede Valverdelle ja Éver Banegalle. Valverde ja Merino kuuluivat nimeämäämme tähdistöavauskokoonpanoon ennen koronataukoa.

5. Thomas, Atlético

Atléticon oma kasvatti on kuulunut jo kolmen kauden ajan joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin. 27-vuotias keskikenttäpelaaja on kuin luotu Diego Simeonen vaativaan pelitapaan.

Thomas on loistava pallonriistäjä, taklaaja ja pelinavaaja. Nopeudestaan tunnettu Thomas omaa myös hienon kaukolaukauksen, mutta käyttää sitä varsin harvoin. Thomas on raivannut itsensä viimeisten vuosien aikana rotaatiopelaajasta selväksi avauskokoonpanon pelaajaksi.

Simeone on tykästynyt Thomasin monipuolisuuteen ja ennen kaikkea työmoraaliin, jota Atléticossa pärjäämistä varten on oltava enemmän kuin tarpeeksi.

Monen mielestä monipuolinen Thomas on ollut jo usean kauden Atléticon paras ja kokonaisvaltaisin keskikenttäpelaaja, vaikka ympärillä on Koken ja Saúlin kaltaisia pelaajia. Allekirjoittaa tiettävästi pian jatkosopimuksen Atléticon kanssa ja nousee palkkahierarkiassa huomattavasti ylöspäin.

4. José Campaña, Levante

Campaña on yksi La Ligan aliarvostetuimmista pelaajista. Keskikenttäpelaaja pelasi loistavan kauden Levanten paidassa, ja nosti itsensä samalla jalustalle puhuttaessa sarjan parhaista keskikenttäpelaajista.

Pelintekijä pelaa usein Nemanja Radojan parina keskikentän pohjalla. Radoja keskittyy enemmän puolustamiseen ja antaa siten tilaa hyökkäyspäässä usein operoivalle Campañalle.

José Campaña ei kaihda fyysistäkään peliä. Kuva: Getty

Etenkin syöttötaidostaan tunnettu Campaña on Levanten pelin moottori. Campaña avaa Levanten hyökkäyksiä, kykenee rakentamaan peliä ja siinä sivussa on loistava pallonriistäjä keskikentällä. On helppo yhtyä valencialaismedioiden väitteisiin siitä, että Levanten sarjasijoitus olisi ollut huomattavasti heikompi ilman Campañan loistokautta.

Campaña siirtyy mitä todennäköisimmin ensi kaudeksi astetta suurempiin ympyröihin. Kasvattajaseura Sevilla ja Villarreal ovat osoittaneet kiinnostuksensa Campañaa kohtaan. Levante ei aio luopua avainpelaajastaan alle 20 miljoonalla eurolla.

3. Santi Cazorla, Villarreal

Vain harva pelaaja on sellainen, josta todennäköisesti kaikki espanjalaista jalkapalloa seuraavat pitävät. Cazorla kantaa kuitenkin kyseistä viittaa.

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja tunnetaan vakavista loukkaantumisistaan, joiden vuoksi taiturin oli käytävä jopa kahdeksassa leikkauksessa. Ura oli katkolla ja Cazorla palasi Villarrealiin kesällä 2018 katsomaan, riittääkö kunto ja taso pitkän poissaolon jälkeen. Sehän riitti paremmin kuin kukaan jaksoi odottaa.

Cazorla nosti itsensä takaisin sarjan parhaiden keskikenttäpelaajien joukkoon, vakiinnutti paikkansa Espanjan A-maajoukkueessa vuosien tauon jälkeen ja siinä sivussa teki hurjaa jälkeä Villarrealin keskikentällä.

Päättyneellä kaudella Cazorla teki La Ligassa ilmiömäiset kymmenen maalia ja antoi 11 maalisyöttöä. Monien harmiksi matka La Ligassa päättyi ja tie vie Qatariin Al Saddin riveihin.

2. Toni Kroos, Real Madrid

Kroosin viime kausi oli suorastaan surkea.

Saksalainen näytti olevan jatkuvasti väärässä paikassa ja motivaatio oli hukassa. Real Madridin kausi oli valtava pettymys. Madridilaismedia ja Real Madridin kannattajat ottivat Kroosin hampaisiinsa ja vaativat saksalaisen myymistä muihin maisemiin.

Yllä mainitun huomioiden tason nosto täksi kaudeksi oli suorastaan huima. Ei ole mikään yllätys, että Kroos on parhaillaan kenties maailman paras pelaaja paikallaan, mutta sellaisia peliesityksiä ei nähty pitkään aikaan ennen tätä kautta.

Toni Kroos palasi tällä kaudella omalle tasolleen. Kuva: Getty

Tällä kaudella Kroos oli yksi suurimmista tekijöistä sille, minkä vuoksi Real Madridin keskikenttä oli huomattavasti tasapainoisempi kuin viime kaudella. Kroos täydentää keskikenttää loistavasti Casemiron kanssa ja kaksikko saattaakin muodostaa koko joukkueen tärkeimmän duon.

1. Casemiro, Real Madrid

Casemiro on Real Madridin joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja. Brasilialainen johdattaa puolustavasta roolistaan Real Madridin keskikenttää, antaa Kroosille ja Valverdelle/Luka Modricille tilaa liikkua eteenpäin.

Thomasin tapaan Casemiroa voi kuvailla loistavana pallonriistäjänä ja taklaajana. Casemiro rikkoo paljon, mutta valtaosa rikkeistä on laskelmoituja ja tapahtuvat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan.

Casemiron roolin kuuluu vastustajan pelin rikkominen ja siinä hän on kenties maailman paras. Se korostui etenkin tällä kaudella, ja Real Madrid saa kiittää myös Casemiroa voitetusta mestaruudesta.

Casemiroa voi luonnehtia maailman parhaana puolustavana keskikenttäpelaajana huippuunsa viritettyjen ominaisuuksiensa vuoksi – ja täysin ansaitusti.

Tuukka Ikkeläjärvi

https://twitter.com/tuukka_21