Listaamme tuttuun tapaan La Liga -kauden loputtua pelipaikoittain kauden parhaat pelaajat.

Tähän mennessä olemme listanneet kauden parhaat maalivahdit, valmentajat, hankinnat, puolustajat ja suurimmat flopit. Lue listaukset painamalla linkkejä.

Seuraavaksi luvassa on läpimurtopelaajat.

#5 Ansu Fati

Harva tiesi ennen kauden alkua, kuka on Ansu Fati. Nyt tietävät. Barcelonan 17-vuotias superlupaus löi läpi ryminällä tällä kaudella ja ansaitsee sijan La Liga -kauden läpimurtojen listalla. Seitsemän maalia ja yksi maaliin johtanut syöttö puhuvat puolestaan.

Fatin henkilökohtainen taito, korkea jalkapalloäly ja uskallus haastaa ovat olleet Barcelonalle tällä kaudella usein ratkaiseva ero voitettujen pisteiden suhteen. Ansu Fati sijoittuu yhdeksänneksi 90 minuuttia kohden nähdyissä kuljetuksissa La Ligassa, mikä on mahtavaa nähdä nuorelta pelaajalta. Onnistumisprosentti vaatii vielä parantamista, mutta silmätesti paljastaa paljon muuta.

Fati on todella vikkelä ja osaa manipuloida vastustajaa pallon kanssa. Hän omaa myös upean kontrollin kehostaan ja on osoittanut olevansa myös kykenevä ilmatilassa.

Taktisesta perspektiivistä Fati istuu myös loistavasti Barcelonan sapluunan, vaikka hän onkin vielä hiomaton timantti. Fati teki neljänneksi eniten progressiivisia juoksuja 90 minuuttia kohden (4.17), mitä tulee La Ligan leveisiin hyökkääjiin, ja hän otti toiseksi eniten kosketuksia boksissa (6.63). Barcelonassa pelaaminen tuo tietenkin inflaatiota varsinkin jälkimmäiseen kategoriaan.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Fatin lukemat maali -ja syöttöodottaman suhteen (tasaantuneet kuvasta) ovat käytännössä samoissa lukemissa tällä hetkellä kuin Mikel Oyarzabalilla ja Vinícius Júniorilla, joten kyseessä on todellinen helmi. Fati on huomattavasti tehokkaampi vasemmalta ja hän on tullut ryminällä sisään liigaan. Ansu Fatilla on kaikki työkalut tulla eliitti-tason laitahyökkääjäksi ja Barcelonalla on käsissään yksi maailman lupaavimmista junioreista.

#4 Federico Valverde

Uruguaylainen Federico Valverde on lyönyt itsensä tällä kaudella läpi Los Blancos -kannattajien sydämiin. Samalla hän on myös itselleni silmäkarkkia, sillä yhtä intensiiviset box-to-box -keskikentät ovat harvassa. Fede Valverde prässää, repii ja raastaa. Hänen energiansa ja kurinalaisuutensa tarttuu muihin. Hän on todella dynaaminen pelaaja.

Valverde pelasi La Ligaa yhteensä 33 ottelussa tällä kaudella ja keräsi kontolleen kaksi maalia sekä viisi maaliin johtanutta syöttöä. Hän oli myös yksi merkittävimmistä syistä Real Madridin onnistumisen takana. Häntä voisi kutsua tasapainottajaksi, ja sitä hän on tuonut joukkueeseen, joka on tasapainoa viime kausina kaivannut.

Saatavuuden, dynaamisuuden ja intensiteetin lisäksi Valverdestä on mainittava myös monipuolisuus. Hän on pelannut useassa eri roolissa sekä useassa systeemissä tällä kaudella. Valverde ei ole esteettisesti näyttävin pelaaja, vaan pelaa yleensä yksinkertaisesti ja pitää huolta pelivälineestä.

Yksi detalji, mikä on hänestä pistänyt silmään, on vartalon asennon hallinta, kun hän vastaanottaa syöttöjä. Valverde hukkaa harvoin pelivälineen ja osaa suojata sitä erinomaisesti. Kun tähän yhdistää räjähtävyyden ja kylmät hermot – tekee se hänestä todella taitavan ahtaassa tilassa paineen alla.

Artikkei jatkuu twiitin jälkeen

Fede Valverde on ehdottomasti lyönyt itsensä läpi tällä kaudella ja ansaitsee sijoituksen listalla. Monet asiat, mitä hän tekee ottelun aikana jäävät kenties monille katsojille huomaamatta. Valverde ennakoi ja tekee suurimman osan taiastaan ilman palloa. Real Madrid on tiiviimpi, intensiivisempi ja yksinkertaisesti vaikeammin voitettavissa, kun Valverde pelaa.

#3 Aitor Fernández

Levanten Aitor Fernández oli tämän kauden paras maalivahti La Ligassa, kuten kollega Tuukka Ikkeläjärvi hänet aiemmin arvosti liigan parhaaksi maalivahdiksi. On ehkä hieman outoa nostaa hänet esiin myös läpimurron tehneiden pelaajien listalle, mutta selitän tarkemmin.

29-vuotias baski on kaukana nuoresta pojasta jalkapallon standardeilla, mutta hänen kautensa on ollut todella poikkeuksellinen. Pyrin avaamaan tarkemmin kuinka poikkeuksellinen edistyneiden tilastojen avulla.

Kun puhutaan pelkästä torjuntatyöskentelystä, on Aitor Fernández ollut TOP5-sarjojen paras maalivahti. PSxG-mallin mukaan Aitor on 15.1 maalia plussalla. Tämä tarkoittaa, että hän on estänyt 15 maalia keskivertomaalivahtiin verrattuna. Tämä tarkoittaa myös 0.40 estettyä maalia per ottelu.

Kontekstin vuoksi on syytä verrata sarjan toiseksi parhaaseen maalivahtiin tällä kaudella, Unai Simóniin. Simónin PSxG (post shot expected goals) on +6.9 ja 0.18 ottelua kohden. Ero on ällistyttävä. Kaiken lisäksi La Ligassa oli tällä kaudella ainoastaan viisi maalivahtia, jotka keräsivät PSxG:tä yli +0.5 verran yhteensä. Tämä kertoo kaiken olennaisen.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen


Annan kaksi vertauskuvaa, jotka antavat varmasti vielä enemmän kontekstia. Kepa Arrizabalagan saldo Chelsean paidassa on tällä kaudella miinus 10.6 maalia. Kepa on käytännössä päästänyt 10-11 maalia enemmän kuin keskivertomaalivahti. David De Gean paras kausi 2017-18, kun hän käytännössä torjui kaiken ja seisoi päällään, tarjosi PSxG-mallissa +11.5 lukemaa.

Jollekin nämä edistyneet tilastot saattavat olla hepreaa ja maalivahdilta vaaditaan systeemistä riippuen eri vaatimuksia. Aitorin kausi on kuitenkin ollut niin poikkeuksellinen, että hänet on pakko nostaa esiin. On hyvin epätodennäköistä, että sama tahti jatkuisi. Mutta.

Aitor Fernández on ollut niin uskomaton tällä kaudella, että mikään superlatiivi ei riitä häntä kuvaamaan. Hän ansaitsee ehdottomasti sijan läpimurtojen joukossa vaikka lista on yleensä varattu nuoremmille pelaajille. Hän on käytännössä ainoa syy sille, että Levante pelasi seurahistoriansa toiseksi parhaan kauden La Ligassa.

#2 Mohammed Salisu

21-vuotias ghanalainen Mohammed Salisu on niin ikään lyönyt ryminällä läpi tällä kaudella. Ei ole ihmeellistä, että monet seurat eri puolilta Eurooppaa ovat kiinnostuneita Valladolidin puolustuksen muurista. Salisu on vaatimattomat 191 senttimetriä pitkä toppari, ja hän täyttää lähes kaikki modernin topparin vaatimukset.

Salisu on nopea ja yllättävän ketterä kokoonsa nähden, ja hän osaa puolustaa laitakanavia vaivattomasti. Salisu dominoi myös ilmatilaa, mikä on todella iso vaatimus varsinkin valioliigaseuroille. Vaikka Salisu on vielä hiomaton timantti, niin löytyy hänestä kaikki ra’at elementit valmiiksi pelaajaksi.

Salisu voittaa noin 65 prosenttia pääpalloista. Tämä on lukema mihin yleensä vain parhaat topparit yltävät. Hän käyttää hyvin kehoaan antaakseen pienen työnnön hyökkäävälle pelaajalle ennen ponnistustilannetta.

Salisu on myös loistava 1v1-tilanteissa, ja hän on myös hyvä haistamaan vaaraa. Tarkoittaen, että hän uskaltaa nousta ulos puolustuslinjasta katkomaan syöttöjä. Salisu voittaa myös 75 prosenttia kaksinkamppailuistaan, mikä on korkeampi numero kuin esimerkiksi Virgil van Dijkilla tai Matthjis de Ligtillä.

Toinen kannustava tilasto on, että Salisu antaa syötöistään 40 prosenttia eteenpäin, mikä tekee hänestä proaktiivisen ja positiivisen pallonhallinnassa. Esimerkin vuoksi passiiviset topparit antavat ainoastaan 20 prosenttia syötöistään eteenpäin.

Salisun profiili on todella harvinainen ja hän on kaiken lisäksi vasenjalkainen. Ennakointi, koko sekä atleettisuus tekevät hänestä poikkeuksellisen pelaajan. Salisu ja Villarrealin 23-vuotias Pau Torres tulevat olemaan todella haluttuja nimiä kesän siirtomarkkinoilla. Jälkimmäinen on toki valmiimpi ja kalliimpi paketti, mutta myös kaksi vuotta vanhempi, mikä on pitkä aika jalkapallopelaajan kehityksessä.

Salisu on lyönyt itsensä todella vahvasti läpi tällä kaudella ja ansaitsee ehdottomasti nimensä läpimurtojen listalla.

#1 Martin Ødegaard

Norjalainen taikuri on listan kärkinimi ja syystäkin. Tahti on hieman hiipunut kauden mittaan, mutta siihen löytyy painava syy. Martin Ødegaardille diagnosoitiin Patellar tendinitis, eli tuttavallisemmin “hyppääjän polvi”. Ødegaard on pelannut lokakuusta lähtien kipujen kanssa. Vamma on rankka ja sille ei löydy 100-prosenttisesti tehokasta hoitokeinoa.

Esimerkkinä Cristiano Ronaldon vastaava vamma vuonna 2014 vaikutti hänen pelityylinsä muovautumiseen pysyvästi. Ronaldolta hävisi ketteryyttä ja hänen vapaapotkutekniikkansa muuttui niin ikään pysyvästi. Nähtäväksi jää, miten vamma vaikuttaa Martin Ødegaardin uraan, mutta kyseessä on siis krooninen vamma. Aikaisessa vaiheessa löydettynä sitä pystytään kuitenkin hoitamaan melko tehokkaasti. Itse asiaan.

Ødegaard ajattelee aina eteenpäin, kun hänellä on peliväline. Jokainen ratkaisu vie vastustajan maalia kohti. Ødegaard kykenee murtamaan syötöillään linjoja vaivattomasti, ja hän kykenee yhtä helposti itse kuljettamaan vastustajan ohi. Yhtä merkittävässä roolissa on hänen peliälynsä ja Ødegaard ymmärtää, miten joukkuetoverit liikkuvat ja miten hän pystyy hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla heidän tukiliikkeitään.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Ødegaard huokuu taikaa, silkkistä kosketusta ja hänen syöttöjen paino sekä pituus ovat aina kohdillaan. Ødegaardin liikkuminen on todella sulavaa ja hän pelaa hyvällä intensiteetillä. Energian pystyy aistimaan. Hän kykenee myös aistimaan milloin jatkaa omaa liikettään eteenpäin, ja milloin vetäytyä. Ødegaard on lähes aina pelattavana ja hänen älykkyytensä avaa useita väyliä kentällä.

Vaikka Ødegaard ei ole pikakiituri, niin hän kykenee ketteryydellään ja tasapainollaan ohittamaan vastustajat vaivattomasti paineen alla. On myös huomionarvoista, että Ødegaard kykenee pelaamaan kymppinä ja kasina, mikä lisää hänen arvoaan merkittävästi.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Huomionarvoista on myös, että Ødegaard prässäsi kuitenkin merkittävästi enemmän Vitessessä kaudella 2018-19. Vitessessä hänen ”pressures/p90” oli 25.13 ja ”pressure regains/p90” 5.45. Tällä kaudella vastaavat lukemat ovat 15.06 ja 2.79. Melkoinen pudotus.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Osa syystä voi olla Imanol Alguacilin systeemi Real Sociedadissa, mutta yhtä hyvin syy voi olla hänen krooninen vammansa. Jäämme seuraamaan mielenkiinnolla.

Oli miten oli. Martin Ødegaard on yksi maailman parhaita keskikenttäpelaajia hyökkäyssuuntaan, ja hän tuo valtavasti arvoa syöttötyöskentelyllään ja peliälyllään. Nähtäväksi jää palaako hän pysyvästi Real Madridiin tulevalla kaudella vai ei.

Varmaa on kuitenkin se, että tällä kaudella Ødegaard löi itsensä läpi ison maailman tietoisuuten näyttävällä tavalla. Siksi hän ansaitsee ykkössijan tämän kauden La Liga -läpimurtojen rankingissa.