Hollannin A-maajoukkueen päävalmentajaa Ronald Koemania on pitkään povattu entisen seuransa Barcelonan käskyttäjäksi.

Koeman, 56, vietti pelaajaurallaan Barcelonassa kuusi vuotta ja toimi Blaugranan apuvalmentajana vuosituhannen vaihteessa.

Hän on vahvistanut, että hänen ja Hollannin jalkapalloliiton välisessä sopimuksessa on pykälä, joka antaa hänen siirtyä Barcelonaan EM-kisojen jälkeen. Euroopan jalkapalloliitto UEFA siirsi aiemmin tällä viikolla EM-kisoja vuodella eteenpäin koronaviruksen takia, joten tuo pykälä ei tule vielä ainakaan hetkeen käyttöön.

Koeman on myös kertonut, että Barcelona tavoitteli häntä päävalmentajakseen viime tammikuussa. Tuolloin Barça antoi kenkää Ernesto Valverdelle ja pestasi hänen tilalleen Quique Setiénin, jolla on sopimus kesään 2022 asti.

– He soittivat minulle, mutta minä kieltäydyin, koska olen sitoutunut maajoukkueeseen. Minulla on kahden vuoden jälkeen mahdollisuus lähteä. Periaatteessa minulla on kaksi kahden vuoden sopimusta, joten tilanne katsotaan EM-kisojen jälkeen. Kaksi vuotta jokaista suurturnausta kohden. En voi lähteä Hollannin joukkueesta kolme kuukautta ennen turnausta, kertoi Koeman Marcan tuoreessa haastattelussa.

Koeman ei näe, että tammikuu olisi ollut huono aika hypätä Barcelonan puikkoihin.

– Minulla on motiivini Hollannin joukkueen kanssa. Barcelona voi aina voittaa isoja asioita, heillä on todella hyviä pelaajia ja he pystyvät hankkimaan parhaat pelaajat. Jos olisin ollut vailla töitä, niin tietty [olisin suostunut]. Kaikki pitävät Barcelonasta. Sillä ei ole väliä, missä tilanteessa he ovat.

Ronald Koeman pelasi Barcelonassa 252 ottelua ja voitti seurassa muun muassa neljä La Ligan mestaruutta ja Euroopan Cupin (nyk. Mestarien liiga). Kuva: Getty Images

– Vietin urani parhaat vuodet Barcelonassa, ja rakastan sitä kaupunkia paljon. Joten toivotaan, että voin valmentaa Barcelonaa jonain päivänä.

Koeman antoi myös arvionsa Barcelonan tämän hetken pelillisistä ongelmista.

– Pallonhallinnalla ei ole väliä, jos pystyy luomaan vain kaksi tai kolme maalintekopaikkaa. Vieraissa Napolia vastaan pelaaminen on vaikeaa, koska he laittavat paljon pelaajia pallon alle. Heitä on vaikea murtaa ja heitä vastaan on vaikeaa luoda maalipaikkoja.

– Joukkue tarvitsee ennen kaikkea nopean pelaajan. Katsokaa vaikka, miten paljon [Real Madridin] Vinícius tuotti ongelmia Barcelonalle.

– Heillä [Barcelonalla] ei ole tällä hetkellä hirveästi syvyyttä joukkueessa, ja he tarvitsevat jonkun, jolla on hyvä pallokosketus. Heidän keskikentällään on pelaajia, joilla on samantyyppisiä ominaisuuksia. Minusta Ansu Fati on pärjännyt nopeutensa ansiosta todella hyvin. He tarvitsevat sellaisen pelaajan, koska muut pelaajat pelaavat saadakseen pallon.

Koeman on omalla tavallaan hyvin Barcelonan näköinen valmentaja, koska hän edustaa sekä barcelonalaista että hollantilaista koulukuntaa ja tuntee seuran filosofian ja kulttuurin. Hollantilainen jalkapallo on toiminut Barcelonan innoittajana, ja kummatkin ovat niittäneet menestystä metodeillaan, mutta Hollannin miesten maajoukkue koki vuoden 2014 MM-kisojen jälkeen rajun pudotuksen huipulta. Oranjea ei ole kahdessa edellisessä arvoturnauksessa nähty.

– Me emme päässeet viime MM-kisoihin ja meille tuli iso pudotus, joskin niin voi käydä mille tahansa maalle. En usko, että niin voisi käydä Espanjalle tai Italialle, koska niiden pääsarjat ovat paljon korkeammalla tasolla kuin Hollannin.

Barcelonan keskikenttäpelaaja Frenkie de Jong pelaa Ronald Koemanin alaisuudessa Hollannin maajoukkueessa. Kuva: Getty Images

– Sillä on ollut iso vaikutus, että Wesley Sneijder, Arjen Robben, Rafael van der Vaart ja Robin van Persie lopettivat uransa maajoukkueessa. Meillä on lahjakkaita pelaajia, kuten Frenkie de Jong ja Matthijs de Ligt, mutta meillä on paljon nuoria pelaajia, ja se vaatii aikaa.

Koemanin mukaan Hollanti on halunnut pitää kiinni pelillisistä periaatteistaan, mutta hän myönsi, että jalkapallossa ei voi luottaa ainoastaan menneisyyden menestystekijöihin.

– Hollantilaiset joukkueet ovat aina vaikeuksissa ulkomaalaisia joukkueita vastaan, koska ne ovat fyysisesti todella vahvoja ja meillä on todella hyökkäävä pelityyli. Mutta fyysinen puoli on myös tärkeä voittamisen kannalta, ja siinä me tipuimme kelkasta.

– Paras esimerkki olivat Ajaxin ja Getafen väliset ottelut [tämän kauden Eurooppa-liigassa]. Getafea kritisoitiin Hollannissa paljon ajanpeluusta ja kieriskelystä, mutta Getafe pelasi omaa peliään. Kaikki haluavat nähdä siistin ottelun, joka kestää 90 minuuttia. He pelasivat jälkimmäisessä osassa 42 minuuttia, mutta heidän esityksensä oli poikkeuksellinen.

– Meillä on paljon 18-vuotiaita, jotka ovat tarvittavan kypsiä, mutta heidän pitää kehittää fyysisisiä ja henkisiä puoliaan. Kyse on siitä, miten heistä saadaan paras irti, vaikka ei aina pelattaisi viihdyttävää jalkapalloa. Välillä on puolustettava enemmän, ja se on meille todella vaikeaa. Kyse ei ole pelkästään pallon pitämisestä, jalkapallo-ottelun voi voittaa monella tavalla. Monipuolisuudesta on tulossa koko ajan tärkeämpää ja tärkeämpää.

– Barcelonassa on aina pelattava viihdyttävää jalkapalloa, mutta jalkapallo kehittyy.

– Viihdyttävintä jalkapalloa pelataan oletettavasti kolmella hyökkääjällä, mutta olemme nähneet, miten joukkueet esiintyvät todella hyvin 4-4-2-formaatiolla tai viidellä puolustajalla, kuten Atalanta pelasi yhtenä päivänä, ja sekin on kaunista. Minä pidän rohkeasta filosofiasta, mutta tulos on lopulta se tärkein tärkein asia.