Uutisoimme viime kuussa hieman erikoisemmasta siirrosta, kun Espanyolin kapteenistoon kuulunut keskikenttäpelaaja Esteban Granero purki sopimuksensa seuran kanssa ja siirtyi kaksi sarjaporrasta alemmas Marbella FC:n joukkueeseen.

Siirtoa on helpompi ymmärtää, kun tietää, mitä 32-vuotias Granero tekee nykyään kentän ulkopuolella.

Hän on viimeisen viiden vuoden aikana työskennellyt pelaajauransa ohella madridilaisen konsulttiyhtiö Olocipin toimitusjohtajana. Graneron perustama yhtiö on erikoistunut urheilussa käytettävän tekoälyn kehittämiseen.

Olocipin tarkoitus on kehittää valtavan tietokannan ja monimutkaisten algoritmien avulla jalkapalloseuroille apuväline, joka tarjoaa ennakoivaa apua pelaajarekrytointiin, loukkaantumisten ehkäisemiseen ja taktisiin asioihin.

– Näin pelaajana joka päivä, kuinka paljon tietoa meillä oli seuroissa käytössä ja miten sitä hyödynnettiin. Rupesin ajattelemaan, että voisimme tehdä sillä paljon enemmänkin, ja siitä se oikeastaan sai alkunsa, kertoo Granero Sky Sportsille.

– Rupesin tutkimaan tekoälyä ja kyselemään alan ihmisiltä, miten sitä voitaisiin käyttää jalkapallotilastojen kanssa ja miten niitä tilastoja voisi käyttää menneen tutkimisen lisäksi myös siihen, että katsottaisiin eteenpäin ja tehtäisiin ennusteita tulevaisuudesta, mikä voisi auttaa seuroja ja pelaajia parempien päätösten tekemisessä.

– Yhtiön perustamisen jälkeen käytimme ensimmäiset vuodet tutkimukseen ja analyyttisten työkalujemme kehittämiseen. Mitään kehittämiämme työkaluja ei ennen ollut olemassa, joten meidän oli aloitettava kaikki tyhjältä pöydältä, mutta se tarkoittaa, että teknologiamme on ainutlaatuista.

– Me erotumme muista yhtiöistä siten, että meidän mallimme on suunniteltu katsomaan eteenpäin. Dataa voi käyttää kysyäkseen, mitä tapahtui. Tai sitten voi muuttaa kysymyksen muotoon: Mitä tulee tapahtumaan? Mitä minun on tehtävä, jotta voin varmistaa, että haluamani asia tapahtuu?

Esteban Granero voitti Real Madridin kanssa Copa del Reyn mestaruuden keväällä 2011. Kuva: Getty Images

– Tekoälyä voi esimerkiksi käyttää pelaajaa hankittaessa siihen, että selvittää, miten hän tulee pärjäämään joukkueessa, eikä vain siihen, miten hän on ennen pelannut. Joten jos sinulla on kaksi pelaajaa, jotka ovat esiintyneet vastaavanlaisella tasolla, toinen Bundesliigassa ja toinen Valioliigassa, meidän mallimme voi näyttää, kumpi pelaisi paremmin sinun joukkueessasi.

– Taktisessa mielessä voimme tarjota ratkaisuja otteluihin valmistautumiseen.

– Peliin lähtiessä haluaa tietää, miten vastustaja tulee pelaamaan, miten tietyt pelaajat toimivat tietyissä tilanteissa ja ketkä vastustajan pelaajat ovat kykeneväisiä haavoittamaan puolustusta ja ketkä eivät.

– Meidän työkalumme voivat auttaa siinä ja meillä on myös ohjelmisto, joka voi analysoida reaaliajassa, mitä ottelussa tapahtuu ja ennustaa, mitä seuraavaksi saattaa tapahtua. Se voi antaa valmentajalle ohjausta parhaista ratkaisuista, jotta hän voi saavuttaa tavoitteensa ja saada haluamansa tuloksen.

Granero tietää, että Olocipin teknologia ei välttämättä saa kannatusta joka puolelta.

– Monet alan ihmiset ovat ottamassa sitä avosylin vastaan. Ne ovat niitä, jotka ymmärtävät, miten se toimii ja miten se voi auttaa, mutta tietysti on olemassa myös skeptisempiä ihmisiä.

– Se menee aina samalla tavalla, kun kohtaamme sellaista vastarintaa. Teemme selväksi, että mallimme ovat täysin tieteellisiä ja matemaattisia. Joten kun me sanomme, että tämä pelaaja tekee 5-7 maalia, jos hän menee Arsenaliin, se ei johdu siitä, että meillä on kristallipallo. Se johtuu siitä, että voimme tieteellisin keinoin oppia menneestä tehdäksemme todennäköisen ennustuksen tulevaisuudesta.

Olocip | Inteligencia Artificial

@Olocip_Lab
🚨NEW PARTNERSHIP!
⁣⁣
✅@eGranero11, first active player to join the @WFSummit Advisory Board, one of the most important institutions of the football industry⁣⁣
⁣⁣
💡Our CEO will be a technology advisor contributing to the development of the football industry through #AI

– Jotkut ihmiset eivät ole tottuneet tällaiseen analyysiin, mutta me emme pyri korvaamaan seuroissa työskenteleviä ihmisiä. Yritämme vain auttaa heitä.

Sky Sportsin mukaan Olocipin teknologia on jo käytössä useilla eurooppalaisilla huippuseuroilla, joita ei voi tietosuojasyistä nimetä. Graneron mukaan pelaajilla on tapana suhtautua positiivisesti teknologiaan, jos se voi auttaa heitä suoriutumaan paremmin.

– Pelaajat arvostavat siitä saamaansa hyötyä, kunhan he näkevät ja ymmärtävät sen. Minäkin ymmärrän pelaajana, että se on hyvä asia, jos tiedän ennen harjoituksia, kuinka iso riski minulla on loukkaantua. Teknologia voi kertoa, jos tämän päivän harjoitukset kannattaa jättää väliin tai jos pitää treenata kevyesti. Sellainen tieto voi olla elintärkeää.

– Seuroille tarjoamaamme tietoa voidaan tarjota myös yksittäisille pelaajille. Jos pelaaja kertoo meille, että kaksi seuraa kilpailee hänestä. ”Kummassa joukkueessa pelaisin paremmin? Kummassa tekisin enemmän maaleja? Missä joukkueessa saisin enemmän palloa jalkaan?” Me voimme tarjota tekoälyn avulla vastauksia noihin kysymyksiin.

Granero uskoo, että ennusteita tarjoava teknologia on pian maailmanlaajuisessa käytössä.

– Tekoäly on jo osa jokapäiväistä elämäämme, kun istumme autoon tai käytämme puhelinta tai menemme lääkäriin. Jalkapallossa emme ole vielä siinä pisteessä, mutta olen varma, että 3-5 vuoden päästä olemme.

Granero aloitti oman pelaajauransa Real Madridissa, jonka edustusjoukkueessa hän on esiintynyt 96 kertaa. Hän on aiemmin mainittujen seurojen lisäksi edustanut myös Getafea, Real Sociedadia ja englantilaista Queens Park Rangersia.