Videotuomarijärjestelmä VAR on saanut koko kauden aikana osakseen ankaraa arvostelua La Liga -kentillä. Järjestelmään on kriitikoiden mukaan turvauduttu kovin mielivaltaisesti ja sattumanvaraisesti.

Sunnuntai-iltapäivänä kritiikki nousi osin kenties kiihkeämmäksi kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella. Real Betis taipui Madridissa Getafelle maalein 0-1, mutta siltä jäi päivänselvä rankkari saamatta. Lisäksi Getafe teki omansa epäselvästi myönnetystä rankkarista ja sen maalintekijä Ángel Rodríguezin mahdollisesti punaisen arvoinen lyönti meni myös tuomarilta ohi.

Tilastojen valossa Betis hallitsi ottelutapahtumia – ja etenkin ensimmäistä puoliaikaa – selvästi, mutta sen viimeistely ontui. Maalintekoyritykset kirjattiin Betisin eduksi tosin vain 8-7. Ylivoimaisesti eniten pelin jälkeen puhuttivat kuitenkin erotuomari Eduardo Prieto Iglesiasin tekemät ratkaisut.

Getafen rankkarin oikeudenjakaja ojensi, kun pallo osui Betisin Álex Morenon käteen. VAR-tuomari Pablo González Fuertes antoi käsivirheestä vihjeen Prieto Iglesiasille, toisin kuin kuusi minuuttia aiemmin toisessa päässä kenttää nähdystä Getafen käsivirheestä. Videot tilanteesta osoittavat Getafen Ángel Rodríguezin suorastaan kauhaisseen kädellään pallon selvemmille vesille, mutta yksikään tuomari ei asiaan puuttunut.

Mundo Deportivon analyysin mukaan peli jatkui ilman katkoa niin monta minuuttia, että videotuomari yksinkertaisesti unohti informoida päätuomaria selvääkin selvemmästä käsivirheestä. Kuvan tilanteesta voi katsoa alta.

Pepe Elías

@Pepelias17_
Los equipos perjudicados claro se pueden quejar de los arbitrajes y el uso arbitrario del VAR. Hace bien el #RealBetis en alzar la voz por este nuevo atropello. Lo hacen incluso aquellos generalmente beneficiados y que encima van presumiendo de no hacerlo

Ottelun päätyttyä Real Betisin leirissä kiehuttiin.

– Olen suunniltani. En ymmärrä, kuinka he voivat väittää Ángelin käsivirheessä pallon osuneen hänen rintaansa, päävalmentaja Rubi puhisi lehdistötilaisuudessa.

– Tätä ei voi sanoa oikeudenmukaiseksi.

Tilastot kertovat Real Betisin olevan La Liga -joukkueista se, joka on kärsinyt eniten VAR-tuomioista. Eikä tällaiseen tilastoon lasketa päivänselvää vastustajan käsivirhettä, jota ei videolta tarkistettu.

– Olemme todella närkästyneitä, sillä tämä ei ollut ensimmäinen kerta. Olemme kärsineet koko kauden ajan tällaisista virheistä, yksi toisensa jälkeen, ja nyt riittää, Real Betisin varapuheenjohtaja José Miguel López Catalán puuskahti.

– On häpeällistä, että Real Betisiä kohdellaan näin. Se, että tämänpäiväistä virhettä, päivänselvää Ángelin käsivirhettä ei edes tarkistettu VAR:lta osoittaa selvästi, että järjestelmä ei toimi.

Lopéz Catalán ilmoitti samalla, että Real Betis aikoo valittaa kohtelustaan Espanjan jalkapalloliitolle sekä tuomarijärjestölle.

– Haluan pyytää liittoa ja suoraan sen puheenjohtajaa Luis Rubialesia hoitamaan VAR-sotkun kuntoon. He saavat jättää muut asiat, sillä jalkapallokannattajia kiinnostaa se, toimiiko VAR ja toteutuuko otteluissa oikeus. Hoitakaa se kuntoon, sillä nyt se ei toimi.

López Catalán ilmaisi samalla halunsa keskustella tuomari Prieto Iglesiasin kanssa, penäten tältä selitystä. Prieto Iglesias oli todennut pallon osuneen Ángelin rintaan, vaikka kuvista näkyy selvästi sen osuneen käteen.

– VAR-huoneessa on ihmisiä, joilla oli 3-4 minuuttia aikaa katsoa tarkasti, että pallo osui käteen. Hän saa selittää minulle kasvotusten tilanteen. Ei tämä ole häpeällistä meille, vaan kannattajillemme, jotka ovat mielestäni Espanjan parhaita.

Real Betis Balompié 🌴💚

@RealBetis
"No es la primera vez, ya está bien. Es una vergüenza que se trate así al #RealBetis" 🖥❌🙆‍♂️

@rfef

VÍDEO COMPLETO ➡ youtu.be/7wUwrAZe8Nc

Tukea Betisin nurinat saivat myös neutraaleilta kannattajilta ja jopa vihollisleiristä.

– Olen Sevillan kannattaja ja haluan, että Real Betis häviää aina vaikka petankkia myöten. Heidän tänään kokemansa ryöstö on kuitenkin taas yksi säälittävät esitys La Ligalta ja VAR:lta. Tänään ei tunneta värejä. Hävetkää, La Liga, mafiosojen jengi, Félix Toronjo twiittasi.

The king

@felix1905
Como sevillista que soy, quiero que el @RealBetis pierda hasta en la petanca. Pero el atraco que ellos han sufrido hoy es otra vergüenza más de esta @LaLiga y del VAR

Hoy no hay colores. No tenéis vergüenza @LaLiga panda de mafiosos

Kritiikkiin yhtyi myös Betisin kapteeni ja seuraikoni Joaquín Sánchez.

– Epäilemättä meitä rangaistaan ankarasti. Emme ymmärrä, miksi sitä ei tarkistettu, ja siksi tunnemme olevamme voimattomia, Joaquín sanoi Marcan mukaan.

– Kysyin sitä heiltä, ja minulle sanottiin, että VAR-huoneessa pallon sanottiin osuneen rintaan. En tiedä, mitä peliä VAR-tuomarit katsoivat, koska käsivirhe oli päivänselvä. VAR on hieno teknologia, mutta jos sitä ei käytetä oikein, se voi aiheuttaa paljon vahinkoa.

[readmore from=VAR]

– Heillä oli kolme minuuttia aikaa tarkistaa tilanne. Se oli todella vakava virhe. Pelasimme kolmesta Betisille erittäin tärkeästä pisteestä, emmekä missään tapauksessa ansainneet hävitä.

Polemiikkia somessa herätti myös tilanne, jossa Getafen sankarin Ángelin nähtiin lyöneen Betisin pelaajaa näiden taistellessa maassa. Tästäkään ei minkäänväristä korttia nostettu. Ángel tuli kentälle vasta 75. minuutilla, mutta ehti siis olla monessa mukana.