FC Barcelona on voittanut La Liga -mestaruuden molemmilla Ernesto Valverden täysillä kausilla, ja myös kolmannella kaudella se lähtee sarjakärjessä vuoteen 2020. Siitä huolimatta 55-vuotias valmentaja ei ole oikein koskaan saanut omiensa täyttä luottamusta. Siitä kertoo myös paljonpuhuva Mundo Deportivon tuore kysely, jonka mukaan 80 prosenttia Barcelonan jäsenistä soisi valmentajan vaihtuvan tulevalle kaudelle.

Valverden jatko on kuitenkin yhä täysin auki. Sekä valmentajalla itsellään että myös seuralla on mahdollisuus käyttää kauden 2020-2021 kattava jatko-optio. Valverden nykyinen sopimus umpeutuu ensi kesäkuussa, mutta jatko on siis paitsi miehen omista haluista niin myös tuloksista kiinni. Molempien osapuolten on tehtävä lopullinen ratkaisunsa huhtikuun loppuun mennessä.

Sportin mukaan Barcelona ei aio keskustella mahdollisten seuraajien kanssa ennen lopullisen päätöksen syntymistä, jottei Valverden kanssa syntyisi kiusallisia väärinkäsityksiä. Silti hyvin todennäköisesti vaihtoehtoja tullaan kuitenkin jollain tasolla pallottelemaan ja puntaroimaan jo kevään aikana.

Lehti kertaa tunnetun faktan, ettei Barcan valmentajaksi ihan kuka tahansa kelpaa. Kannattajien vaatimustaso on korkea, ja seuraidentiteetistä ei hevillä tingitä. Jos Barcelonan ”DNA” virtaa suonissa jo valmiiksi, on se ehdoton etu. Mundo Deportivon jäsenkyselyssä enemmistön ykköstoive olisi Liverpoolin Jürgen Klopp, mutta Klopp ei oikein edusta Barcelonan linjaa – eikä varmaan olisi saatavillakaan.

Pep Guardiolan tai Luis Enriquen paluu Barcelonan peräsimeen jo ensi kaudeksi on Sportin mukaan käytännössä mahdotonta. Ronald Koeman, Jordi Cruijff, Marcelo Gallardo, Erik ten Hag ja Robert Moreno voisivat tietyt laatu- ja pelitapavaatimukset täyttääkin.

Sportin kertoman mukaan pöydälle on kuitenkin noussut uusi, aiemmin huhuissa näkymätön nimi. Tuo herra on Thierry Henry. Takavuosien tähtihyökkääjä muistetaan parhaiten Arsenalista, mutta ranskalainen vietti myös kolme kautta Barcelonassa. DNA:sta ei siis tarvitsisi huolta kantaa.

42-vuotias Henry on valmentajana vasta uransa alkumetreillä. Hän toimi vuosina 2016-2018 Belgian maajoukkueen apulaisvalmentajana ennen kuin sai ensituntumaan päävalmentajan tehtäviin Ranskan liigan Monacossa. Tuo pesti kuitenkin päättyi 19 ottelun ja reilun kolmen kuukauden jälkeen potkuihin.

Marraskuussa Henry palkattiin MLS-seura Montreal Impactin uudeksi valmentajaksi. Montrealissa Henryn ohjeita kuuntelevat siis myös Huuhkajien Lassi Lappalainen ja Jukka Raitala. Henryn sopimus Montrealin kanssa on 2+1 -vuotinen, mutta jos Barcelona houkuttelisi, saattaisi manner vaihtua nopeastikin.

Päävalmentajakokemusta Henrylla on niukasti, mutta se ei ole Barcelonassa ennenkään este ollut. Pep Guardiolalla oli edustusjoukkueeseen noustessaan vain vuosi kokemusta reservijoukkueesta.

Henryn palkkauksen puolesta puhuisi etenkin se, että hän on Barcelonan johtoportaaseen kuuluvan Éric Abidalin hyvä ystävä ja entinen pelitoveri niin Barcelonasta kuin maajoukkueestakin. Henry oli myös voittamassa kuuden mestaruuden kautta yhdessä muun muassa Lionel Messin, Sergio Busquetsin ja Gerard Piquén kanssa. Ranskankielisten suuri määrä joukkueessakaan ei suoranaisesti osakkeita laske.

[readmore from=Henry-Thierry]

Henryn eduksi luetaan sekin, ettei hänen uraltaan löydy minkäänlaisia skandaaleja ja hän on ollut edustava hahmo myös TV-kameroiden edessä kommentaattorin urallaan. Barcelonastakin ex-hyökkääjä on puhunut pelkkää hyvää.

Se, miten vakaviksi Henry-pohdinnat lopulta äityvät, riippunee pitkälti myös siitä, miten hyviä tuloksia hän MLS:ssä saa aikaiseksi.