Barcelonan kannattajia kohtasi keskiviikkoiltana harmillinen, mutta tuttu näky. Ousmane Dembélé loukkasi jalkaansa jo kolmannen kerran tällä kaudella, ja joutui jättämään Dortmund-pelin kesken.

Sitä pidetään jo melko selvänä, ettei Dembélé enää vuoden 2019 aikana pelaa. Jos hänen reitensä päätetään leikata, voi paluu venyä helmi-maaliskuun vaihteeseen.

22-vuotiaan ranskalaisen loukkaantumiskierre on ollut surullista seurattavaa. Se on kiinnittänyt myös vuonna 2010 peliuransa lopettaneen entisen Espanyolin pelaajan Jacinto Elán huomion. 37-vuotias Elá julkaisi kotisivuillaan avoimen kirjeen Ousmane Dembéléllä. Hän jakoi nuorelle Barca-laiturille monenlaisia elämänohjeita.

– Tiesin heti, että kyseessä on taas uusi lihasvamma. Minun ei tarvinnut etsiä lisää tietoa, trendasit Twitterissä. Heti alettiin spekuloida elämäntavoillasi. Luulen, että olet tottunut siihen, mutta se on väistämätöntä, Elá kirjoitti.

– Loukkaantumishistoriasi on 22-vuotiaalle huomattava. Huolestuttavaa on, että loukkaantumisen ovat fyysisesti lieviä, mutta henkisesti ne vaikuttavat itseluottamukseesi. Pienikin vaiva on hälytys. Vaikket haluaisikaan, alat pelätä loukkaantumisia. Se on normaalia.

Elá kärsi itsekin loukkaantumisista vaatimattomaksi jääneellä pelaajaurallaan, ja seuraavaksi on myötätunnon vuoro.

– Kun näin videon siitä, miten poistuit kentältä itkien, minun oli helppo asettua asemaasi. Tunnen lihasvammat. Ne ovat kuin autoon tulevat viat köyhässä perheessä: ne eivät tule koskaan hyvällä hetkellä.

– Ajattelin hetkeä poikani kanssa viime viikonloppuna. Kuten aina, otimme 30 metrin juoksukisan kotiovellemme. Aluksi annoin hänen voittaa, mutta nyt hän voittaa, koska en juokse täysillä kylmän takia.

– Kun tunsin itseni nopeaksi, kiihdytin nollasta sataan sekunneissa. Huomasin kuitenkin ensimmäisten metrien aikana, miten oikean jalkani lihas supistui. Jarrutin Henryn tyylillä pikkuhiljaa. Ajattelin, että niin sinäkin tunnet usein, mutta teeskentelet muuta kritiikkien pelossa.

https://twitter.com/malabona/status/1200004127255932928

Elá arvelee Dembélén pelkäävän loukkaantumisia kentällä. Nyt olisi aika suuremman elämänmuutoksen.

– Olet kärsinyt 8 tai 9 loukkaantumista sen jälkeen, kun teit sopimuksen Barcelonaan kaksi ja puoli vuotta sitten. Se ei ole normaalia noin nuorelle pelaajalle. Sinun täytyy muuttaa useita asioita, ja ennen kaikkea luottaa sataprosenttisesti fysioterapeutteihin ja lääkäreihin. Anna heidän olla kehosi ja elämäsi isäntiä.

Sitten satelee konkreettisia neuvoja:

– Unohda se, että toipuisit mahdollisimman nopeasti. Pelaa sitten, kun olet valmis.

– Vetäydy sosiaalisesta mediasta hetkeksi. Mihin tarvitset sitä, kun ystäväsi asuvat kanssasi? Se on toinen juttu: en tiedä, miksi asut niin monen kaverin kanssa. Jokainen näkee, ettei se tee sinulle hyvää, vai etkö väin piittaa siitä?

– Jos ajat heidät pois kotoasi, et aja heitä pois elämästäsi. Ymmärrän, että kaipaat seuraa, mutta sinun pitäisi alkaa ajatella kuin aikuinen. Käsitän, ettei se ole helppoa sinun iässäsi, mutta sinun on ”pitkästyttävä”, jotta saat parhaan esiin itsestäsi.

[readmore from=Dembele-Ousmane]

– Mitä terveyteesi tulee: tottele kaikkea, mitä seuran ammattilaiset sanovat. Jos sinun pitää nukkua kahdeksalta, tee niin. Jos sinua pyydetään ryhtymään vegaaniksi, syö tofua koko ajan. Jos sinun pitää joogata, tee niin.

– Olet pärjännyt hyvin, mutta kun lahjakkuus ei enää riitä, on aika sitoutumisen ja työn. Tulit Barcelonaan 22-vuotiaana tähtitieteellisellä summalla ja olet maailmanmestari. Brutaalia. Nyt voit olla legenda, mutta anna heidän auttaa sinua, Elá päättää saarnansa.