La Liga tunnetaan useista kuumista ja mielenkiintoisista derbyistä. Sevillan, Baskimaan ja Madridin derbyt kuuluvat kauden odotetuimpiin otteluihin.

Madridin derbyllä tarkoitetaan poikkeuksetta Atléticon ja Real Madridin välistä El derbi madrileñoa, mutta lauantai-iltana Espanjan pääkaupungissa koetaan astetta erilaisempi derbi.

Getafe nimittäin isännöi Coliseumilla Leganésia Etelä-Madridin derbyssä, Derbi del sur de Madridissa. Kyseessä on historiallinen derby, sillä kyseessä on tiettävästi koko maailman ainoa paikallisottelu, joka on pelattu peräti seitsemällä eri sarjatasolla.

Ensimmäinen virallisiin tilastoihin rekisteröity Etelä-Madridin derby pelattiin vuonna 1948 seitsemänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Sen jälkeen kamppailuja ollaan todistettu muun muassa Madridin amatöörisarjoissa, Tercerassa, Segunda B:ssä, Segundassa ja ensimmäisen kerran La Ligassa syksyllä 2017.

Getafen Allan Nyomille kyseessä on erityinen ottelu. Nyom edusti nimittäin vielä viime kaudella Leganésia. Nyom pelasi Mauricio Pellegrinon alaisuudessa lainalla viime kauden ja siirtyi kesällä muutaman kilometrin päähän Getafeen.

– Kyseessä on hyvin erityinen ottelu, koska se on derby. Odotan sitä innolla. Olemme valmiita siihen. Tiedämme, että vastaan asettuu hyvin vaikea joukkue. En ole seurannut sen tarkemmin Leganésia tällä kaudella, koska en ole enää siellä, mutta tiedän, että heillä on todella hyvä joukkue kasassa, Nyom totesi derbyä varten järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Nyom tekee kentälle päästessään historiaa, sillä kamerunilaisesta tulee siinä tapauksessa historian ensimmäinen pelaaja, joka on pelannut Etelä-Madridin derbyssä La Ligassa kummankin seuran paidassa. Nyom pelasi viime kaudella kummassakin derbyssä ja onnistui maalinteossa Butarquella Leganésin paidassa 1-1 -tasapeliin päättyneessä kamppailussa.

– Pääsen pelaamaan entisiä joukkuetovereitani vastaan. Meidän on voitettava se ottelu. Tämä on todellakin ennen kaikkea kannattajien ottelu. Kunnioitus on elintärkeää näissä kamppailuissa. On helppo huomata, mitä tämä derby merkitsee täällä. Muut päivät ovat normaaleja, mutta derbypäivät ovat hyvin poikkeuksellisia, laitapuolustaja avasi.

Getafen ja Leganésin välisissä Etelä-Madridin derbyissä ei nähdä Atléticon ja Real Madridin välisten derbyjen tapaisia kymmenien tuhansien ihmisten yleisöryntäyksiä, mutta tunnetta on tarjolla sitäkin enemmän. Kuva: Getty

Derbyissä seuroilla on ollut usein tapana sopia keskenään vieraslippujen hinnat. Tiettävästi Leganésin ja Getafen kannattajajärjestöt olivat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että vierasliput Coliseumille ja Butarquelle maksavat 25 euroa kappaleelta, mutta Getafe ei lopulta suostunut kannattajien ehdotukseen ja pyytää vieraslipusta 35 euroa.

Leganés osoitti solidaarisuutta kannattajilleen maksamalla jokaisesta ostetusta vieraslipusta kymmenen euroa, jotta vieraskannattajat pääsevät Coliseumille 25 eurolla. Marcan mukaan 800 Leganésin kannattajaa matkaa lauantaina Getafeen.

AS:n tietojen mukaan Leganésin kannattajat järjestävät joukkueen bussille yli sadan metrin mittaisen kunniakujan Leganésin kotistadionin Butarquen edustalla, kun joukkue aloittaa matkansa kohti Getafea.

La Ligassa on pelattu yhteensä neljä Etelä-Madridin derbyä. Kummatkin ovat voittaneet kertaalleen ja kahdesti on todistettu tasapeliä. Getafe lähtee viikonlopun kamppailuun suosikkina, vaikka pääsarjassa pelatuissa derbyissä ei ole nähty vielä kertaakaan kotivoittoa.

Getafe suosikkina derbyyn, Leganés voiton tarpeessa

Getafen kone on lähtenyt yskähdellen käyntiin. José Bordalásin miehistö on parantanut viime aikoina ja alkukauden maalinteko-ongelmat ovat loistaneet poissaolollaan. Bordalás on tehnyt selvän ratkaisun peluutuksessaan. Joukkueen avainpelaajat lepäävät Eurooppa-liigan lohkovaiheen otteluissa ja pelaavat La Ligassa. Se ei ole ollut lainkaan hullumpi päätös, sillä Getafe on voittanut kummatkin Eurooppa-liigan ottelunsa ja johtaa lohkoaan.

Jaime Mata on aloittanut kauden loistavasti. 30-vuotias madridilaiskärki on tehnyt La Ligassa jo neljä maalia. Kuva: Getty

Getafe pääsee derbyyn lähtökohtaisesti parhaalla miehistöllään. Lihaskivuista kärsinyt Mauro Arambarri on harjoitellut normaalisti joukkueen kanssa viikolla ja on Marcan saamien tietojen mukaan Bordalásin käytettävissä.

Leganésin kausi on alkanut samalla tavalla kuin viime syksynä. Viime kaudella Leganés voitti syyskuun lopussa ensimmäisen ottelunsa ja oli lokakuussa vielä sarjan hännillä. Leganés on parhaillaan La Ligan jumbona, eikä ole edelleenkään voittanut ensimmäistäkään ottelua.

Tulokset kertovat jalkapallossa paljon, mutta tässä tilanteessa eivät tarpeeksi. Vaikka avausvoitto on vieläkin ottamatta, on Leganés pelannut paremmin kuin miesmuistiin. Pellegrinon suojatit ovat kärsineet myös huonosta tuurista ja epäonnistuneet VAR-tuomiot ovat haitanneet huomattavasti pisteiden keräystä. VAR ei toiminut Leganésin ja Levanten välisessä ottelussa ja Levantelle vihellettiin suorastaan naurettava rangaistuspotku. Leganés kertoi julkisesti haluavansa pelata ottelun uudestaan. Toivetta ei toteutettu.

Leganésin Marc Navarro ei syytä VAR:ia joukkueen heikosta alkukaudesta.

– Emme voi syyttää ainoastaan VAR:ia huonosta alkukaudestamme. Pitää silti paikkansa, että olemme kokeneet paljon mokia sen suhteen. Nyt olemme kuitenkin täysin keskittyneet voittamaan derbyn. Hyvät peliesityksemme eivät ole näkyneet tuloksissa. Derby on hyvä paikka alkaa voittamaan, Navarro totesi Radio MARCALLE.

VAR:n tekemisiä Twitterissä tutkivan Archivo VAR –tilin mukaan nimenomaan Getafe ja Leganés ovat kärsineet kuluvalla kaudella kaikista eniten virheellisistä VAR-tuomioista.

Archivo VAR

@ArchivoVAR
💥 Número de fallos del VAR hasta la Jornada 8 en La Liga.

Getafe (4)
Leganés (3)
Athletic (3)
Valladolid (2)
Alavés (2)
Betis (2)
Levante (1)
Real Madrid (1)
Barcelona (1)
Celta (1)
Sevilla (1)
Valencia (1)
Eibar (1)

Errores en total: 23 ❌

Monet ovat jo povailleet Pellegrinon saavan pian potkut Leganésista, ellei joukkue ala nappaamaan pisteitä. Se on toki luonnollista, mutta toisaalta Leganésin seurajohto osoitti viime kaudellakin surkeasta alusta huolimatta luottavansa argentiinalaisluotsin työhön. Se päätös kantoi hedelmää, sillä loppusyksystä Leganés paransi valtavasti otteitaan ja lopulta sijoittui sarjassa 13. sijalle. Se on Leganésille loistosaavutus ja Pellegrino valittiinkin Espanjan jalkapalloliiton toimesta La Ligan viime kauden parhaaksi päävalmentajaksi.

Mauricio Pellegrino saa marraskuun puolivälissä La Ligan viime kauden parhaan päävalmentajan palkinnon. Onko Pellegrino vielä silloin Leganésin päävalmentaja? Se riippuu seuraavien otteluiden tuloksista. Kuva: Getty

Jos Getafe pääsee derbyyn parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan, samaa ei voi välttämättä sanoa Leganésista.

Ykkösmaalivahti Pichu Cuéllar on kärsinyt sitkeästä virustaudista ja on ollut viimeisen parin viikon aikana muutaman yön sairaalassakin, mutta on päässyt harjoittelemaan normaalisti joukkueen mukana tällä viikolla. Cuéllarin pelikunto on kuitenkin edelleen kysymysmerkkien alaisena, ja on hyvin mahdollista, että konkarivahti lepää viikonloppuna.

Viime kaudella joukkueen pelintekijän roolin itselleen ottanut Real Madridin lainapelaaja Óscar Rodríguez kärsii parhaillaan lihasvammasta. Óscar joutui jättämään Espanjan alle 21-vuotiaiden maajoukkuepelit väliin vammansa vuoksi, eikä Óscar välttämättä kuntoudu ennen Getafe-kamppailua.

Etelä-Madridin derby potkaistaan käyntiin Suomen aikaa klo. 19.30 ja se on nähtävissä C Moren suoratoistopalvelussa.

Tuukka Ikkeläjärvi
https://twitter.com/tuukka_21