Kun Martin Ødegaard teki huhtikuussa 2014 debyyttinsä Norjan pääsarjassa Strømsgodset IF:n riveissä, oli pojalla ikää vasta 15 vuotta ja 118 päivää. Hänestä tuli tuolloin Norjan pääsarjahistorian kaikkien aikojen nuorin pelaaja. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin Ødegaard debytoi jo Norjan A-maajoukkueessa.

Kyseessä oli ei vain Norjan, vaan koko Euroopan mittapuulla poikkeuksellinen talentti, joka sai osakseen valtavasti mediahuomiota. Ødegaardista kiinnostuneita suurseuroja oli totisesti jonoksi asti.

Tammikuussa 2015 oli valinnan aika, ja se osui Real Madridiin. 22.1.2015 Ødegaard ja Real Madrid allekirjoittivat nuorukaisen uran ensimmäisen ammattilaissopimuksen, joka ulottui kesään 2018. Ødegaard oli tuolloin 16-vuotias.

Viime vuodet Ødegaard on pelannut Real Madridin juniori- ja reservijoukkueissa sekä lainapesteillä Hollannin Eredivisien Heerenveenissä ja Vitessessä. Täksi kaudeksi Real Madrid lainasi hänet La Ligan Real Sociedadiin, jossa norjalainen on tehnyt jo yhden maalinkin. Otsikoihin Ødegaard nousi kuitenkin nyt vajaan viiden vuoden takaisen sopimuksensa yksityiskohtien vuoksi. Näitä paljasti tuoreessa artikkelissaan Der Spiegel ja Football Leaks.

Huomionarvoista tuolloin tehdyssä sopimuksessa on se, kuinka myös huippulupaavan pelaajan isä Hans Erik Ødegaard – Strømsgodsetin entinen ammattilaispelaaja hänkin – sai Real Madridilta töitä. Hänet palkattiin seuraan juniorivalmentajaksi, vaikkei mies osannut lainkaan espanjaa. Kaiken lisäksi Hans Erik Ødegaardille maksettiin valtavat miljoonapalkkiot.

Real Madrid ei nuukaillut Ødegaardia houkutellessaan. Ensimmäisestä puolestatoista vuodesta teinipojalle maksettiin kolmen miljoonan euron bruttopalkkaa, kolmannesta kaudesta 2,5 miljoonaa ja neljännestä kolme miljoonaa. Kaikkiaan Ødegaard siis ansaitsi ensimmäisestä sopimuksestaan 8,5 miljoonaa euroa bruttona.

Ødegaardin kasvattajaseura Strømsgodset sai Realilta siirtokorvauksena neljä miljoonaa euroa, sekä mahdollisesti neljä miljoonaa euroa lisää tiettyjen pykälien täyttyessä. Molemmat Ødegaardin agentit – yksi norjalainen ja yksi italialainen – saivat miljoonan mieheen. Rahat siirrettiin Guernseyn veroparatiisisaarella kirjoilla olleen yrityksen pankkitilille.

Isä Ødegaardin moraalikäsitys häilyvä

Martin Ødegaardin isä Hans Erik sai positiivista julkisuutta joulukuussa 2016 toisen Football Leaksin julkaisun myötä. Eräs useita Real Madridin pelaajia edustanut veroasiantuntija oli neuvonut hänelle, kuinka Martin Ødegaardin mainostuloista voitaisiin nauttia alhaisemmalla verotuksella. Isä Ødegaard ei kuitenkaan ehdotukseen suostunut, vaan kirjoitti tammikuussa 2016 näin:

– Martin tulee joka tapauksessa ansaitsemaan paljon rahaa. Siksi on myös moraalikysymys, kuinka paljon täytyy ponnistella säästääkseen veroissa. Monilla muilla on paljon enemmän taisteltavaa, jotta he saavat laskunsa maksettua.

Tuoreen artikkelin mukaan isä Ødegaard oli kuitenkin ”oman osuutensa” isoista tienesteistä saanut jo aiemmin, sillä hän nettosi tukevasti poikansa megasiirrosta. Idean järjestelyistä saivat Real Madridin pääjohtaja José Ángel Sánchez sekä puheenjohtaja Florentino Pérezin neuvonantaja Manuel Redondo.

He ehdottivat, että samaan aikaan, kun Martin Ødegaardin kanssa solmitaan 3,5-vuotinen sopimus, saisi myös isä yhtä pitkän työsopimuksen Real Madridista. Niin Hans Erik Ødegaardista tuli Real Madridin juniorivalmentaja.

Hans Erik Ødegaard sai vastuulleen Alevín B -joukkueen, jonka pelaajat ovat 11-vuotiaita. Hänen vuosipalkakseen määriteltiin 100 000 euroa. Lisäksi isä Ødegaard sai Real Madridilta muhkean kolmen miljoonan euron bonuspalkkion, joka lankesi maksettavaksi 30 päivää työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

[readmore from=Ödegaard-Martin]

Kun allekirjoitusbonus lasketaan mukaan ja summa jaetaan 3,5 vuoden työsopimusjaksolle tasaisesti, ansaitsi Hans Erik Ødegaard yhteensä 957 143 euroa/kausi. Vertailun vuoksi Zinédine Zidane, joka valmensi samaan aikaan Real Madridin reservijoukkuetta, tienasi vuodessa 600 000 euroa. Tavallinen vuosipalkka Real Madridin juniorivalmentajille on norjalaisen VG:n mukaan noin 12 000 euroa.

Der Spiegel on vakuuttunut siitä, ettei kolmen miljoonan euron bonuspalkkio kestä päivänvaloa FIFA:n alaikäisiä pelaajia koskevia säännöstöjä ajatellen. Sen paremmin Real Madrid kuin Hans Erik Ødegaardkaan eivät halunneet kommentoida Der Spiegelille lehden esittämiä väitteitä.

Hans Erik Ødegaard lähti Real Madridista kesällä 2017, kun poika Martin siirtyi lainapestille Hollantiin. Miljoonabonus oli kuitenkin kuitattu jo paljon, paljon aikaisemmin.

Lähteet: Der Spiegel ja Transfermarkt