Vasta 16-vuotiaan Ansu Fatin nimi on juuri nyt kaikkien huulilla. Nuorukainen teki sunnuntaina La Liga -debyyttinsä koko Barcelonan pitkän historian toiseksi nuorimpana pelaajana, ja nuorimpana sitten vuoden 1941.

OptaJose

@OptaJose
2 - Anssumane Fati has become the second youngest player to play for @FCBarcelona in LaLiga history (16 years and 298 days), after Vicenç Martínez against Real Madrid in October 1941 (16y 280d). Audacity

Ansu Fati oli debyyttinsä jälkeen luonnollisesti onnensa kukkuloilla. Myös valmentaja Ernesto Valverdeltä nuorukainen sai hyvää palautetta.

Onnellinen oli myös Ansu Fatin isä Bori Fati. Isä antoi haastattelun radiokanava COPE:lle pian poikansa debyytin jälkeen, eikä ollut pysyä nahoissaan.

– Tämä on elämäni onnellisin päivä. Kun Ansu kertoi, että Valverde on nimennyt hänet kokoonpanoon, minä ja vaimoni itkimme. Kun hän pääsi kentälle, sanoimme ”ei voi olla totta”. Olimme kuin pilvessä, Fati iloitsi.

Ansu Fati syntyi Guinea-Bissaussa lokakuussa 2002. Pojan lahjakkuus tuli taannoin omalle isällekin yllätyksenä.

– Ansu tuli Espanjaan ollessaan 6- tai 7-vuotias. Minä olin tullut jo aiemmin, enkä tiennyt, että hän pelasi jalkapalloa. Minulle sanottiin, etten tiennyt, kuinka hyvä poikani on, ja että hän harhauttelee kaikkia, Bori Fati jatkoi.

Perhe oli asettunut aiemmin Sevillaan, kunnes tuttu kaksikko – Barcelona ja Real Madrid – bongasi sieltä huippulupauksen. Jälleen nokiteltiin myös rahalla, eikä Bori Fatin mielestä ollutkaan kaukana, ettei poika olisi voinut päätyä myös Madridiin.

– Olimme Sevillassa, ja Real Madrid tarjosi minulle pojastani enemmän rahaa kuin Barca. Valitsimme kuitenkin Barcelonan, koska he tulivat sopimuksen kanssa kotiini ja vakuuttivat minut. (Barcelonan entinen akatemiavalmentaja) Albert Puig tuli ja suositteli pojalleni siirtoa Barcelonaan.

– Kun Sevilla kuuli asiasta, he suuttuivat. (Sevillan urheilujohtaja) Monchi kysyi minulta, paljonko Barcelona minulle tarjosi. Hän sanoi, että halusi Ansun tekevän sopimuksen Sevillan kanssa.

– Ansu oli vain 9-vuotias, kun Sevilla eristi hänet joukkueesta, ja jätti hänet vuoden ajaksi ilman pelejä, isä-Fati paljasti.

RAC1:n haastattelussa Bori Fati tarkensi, että Barca voitti kisan pojastaan siksi, että he vakuuttivat perheen projektista poikansa varalle – olkoonkin, että Real Madrid tarjosi paljon enemmän rahaa. Albert Puigin mukaan Ansu Fati tulisi muutaman vuoden kuluttua pelaamaan ykkösjoukkueessa, ja niin on nyt käynytkin.

Bori Fati kertoi medialle myös poikansa jännityksestä ennen debyyttiottelua.

-”En pysty syömään mitään, isä. Enkä pysty nukkumaan”, poikani murehti ennen peliä.

[readmore from=Fati-Ansu]

Isän mukaan Ansu Fatin esikuvia ei ole yksikään pelaaja, vaan omiksi idoleikseen nuorukainen mainitsee ”kaikki Barcelonan vuosiensa aikaiset valmentajat”.

– Nyt olen nähnyt hänen debytoivan Barcassa, ja voin kuolla rauhassa. Pelit eivät kuitenkaan jää vain yhteen, vaan niitä tulee vielä paljon lisää, Bori Fati lisäsi.

Bori Fatin mukaan Ansu Fati haluaisi edustaa maajoukkuetasolla nimen omaan Espanjaa, ei synnyinmaataan Guinea-Bissauta.

Lähteet: Marca ja Sport