Kerroimme tiistaina, kuinka Espanjan poliisi oli käynnistänyt suuroperaation jalkapallon ottelumanipulaatioskandaalin vuoksi. Useita nykyisiä ja entisiä pelaajia pidätettiin, ja pidätettyjen joukkoon kuului myös La Ligasta pudonneen Huescan puheenjohtaja.

Espanjalaislehti AS kertoo sivuillaan, mitä kaikkea nimellä ”Operaatio Oikos” tunnettavasta rikossarjaepäilystä jo tiedetään.

Kiinniotettuja on toistaiseksi kuusi henkilöä, ja epäiltyjä kaikkiaan 21. Yksi pääepäillyistä on entinen Real Madridin pelaaja Raúl Bravo, joka otettiin muiden epäiltyjen kanssa kiinni tiistaiaamuna. Lisäksi kiinni on otettu uransa tähän kauteen päättänyt Real Valladolidin Borja Fernández, useissa kahden korkeimman sarjatason seuroissa pelannut Carlos Aranda sekä Deportivo de La Coruñan Iñigo López.

Lisäksi kiinni otettiin Huescan puheenjohtaja Agustín Lasaosa ja saman seuran lääkintähenkilöstön päällikkö Juan Carlos Galindo Lanuza. Kuusi pidätettyä astuvat oikeuden eteen torstaina, ja silloin selviää, pysyvätkö he yhä kiinniotettuina.

Kiinnostava detalji tapauksessa on, että pääepäiltyihin lukeutuvat Bravo, Fernández ja Aranda pelasivat aikoinaan yhtä aikaa Real Madridissa. Kaikki ovat Real Madridin kasvatteja ja he pelasivat yhtä aikaa Real Madridin edustusjoukkueessa kaudella 2001-2002.

Mundo Deportivo

@mundodeportivo
❗️ Raúl Bravo, Borja Fernández y Carlos Aranda coincidieron en el Madrid
🧐 Casualidad o no, Raúl, Borja y Aranda coincidieron cuando los tres arrancaban sus carreras en, nada más y nada menos, el Real Madrid
🔎 Raúl Bravo fue el más longevo de los tres mundodeportivo.com/futbol/real-ma…

Myös Huescan entinen urheilujohtaja Emilio Vega kuuluu epäiltyjen joukkoon. Hän antoi poliisille lausuntonsa, mutta pääsi vapaaksi takuita vastaan. Myös Huescaa seurana epäillään rikoksesta, ja sitä käsitellään tapauksessa oikeustoimihenkilönä.

Rikoksesta epäillään myös Leedsin sopimuspelaaja Samu Sáizia, joka pelasi kevätkauden lainalla Getafessa. Saíz oli tiistaiaamuna pidätysryppään tapahtuessa perheensä kanssa lomalla Ibizalla. Kun hän kuuli olevansa epäiltynä, hän kävi vapaaehtoisesti antamassa Ibizan poliisille lausuntonsa. Myös Sáiz päästettiin vapaalle jalalle takuita vastaan.

Poliisioperaatio käynnistyi tiistaiaamuna kello 7, kun poliisi teki ratsian Huescan toimistolle. Huescan asianajaja on kuitenkin vakuuttanut, että seurassa ”ollaan rauhallisia” asian suhteen. Virkavalta syynää arkistoja tarkasti myös Madridin, Valladolidin, Málagan ja La Coruñan kaupungeissa.

Kaikkia epäiltyjä epäillään sekaantumisesta järjestäytyneeseen rikollisuuteen, korruptioon ja rahanpesuun.

Koko vyyhti alkoi purkautua kauden 2017-2018 Segundan viimeisten kierrosten ottelusta Huesca-Gimnástic de Tarragona. Copen mukaan ottelussa tehtiin vedonlyönnillä voittoa noin 10 miljoonan euron edestä. Vetoa ottelussa lyötiin noin 14 kertaa tavallista suuremmalla volyymillä.

Myös tämän kevään La Ligan päätöskierroksen ottelu Real Valladolid-Valencia on syynissä, mutta poliisi ei ole vahvistanut sen kuuluvan epäiltyjen ottelujen listalle. El Confidencialin mukaan myös La Liga -kierrosten 36 ja 37 otteluita Huesca-Valencia ja Real Betis-Huesca tutkitaan.

El Paísin mukaan uransa tänä keväänä lopettanut Borja Fernández sai rikollisjärjestöltä rahaa, jotta hän houkuttelisi joitain pelikavereitaan vaikuttamaan ottelun Valladolid-Valencia kulkuun. Tällä ei tarkoiteta vain lopputulosta (Valencia voitti pelin 2-0), vaan myös rankkareita, kulmapotkuja ja muita pelitapahtumia.

Valencia varmisti tässä ottelussa paikkansa ensi kauden Mestarien liigassa, eikä Valladolidilla ollut ottelussa panosta. Ottelun molemmat maalit syntyivät Valladolidin puolustuksen pahoista virheistä. Valencian pelaajia tai joukkuetta ei epäillä osallisuudesta petokseen.