Barcelona tiedotti keskiviikkoiltana päässeensä Ajaxin kanssa sopimukseen Frenkie de Jongin siirrosta. 21-vuotias de Jong siirtyy Barcelonaan ensi kesänä. Siirtosumma on 75+11 miljoonaa euroa (lue lisää tästä).

Ajaxin Marc Overmars kommentoi jo, että hollantilaisseura saa todennäköisesti koko 86 miljoonan euron summan. Se siis tarkoittaisi, että bonusehdot on asetettu melko maltillisiksi.

86 miljoonaa taas tarkoittaa sitä, että Barcelona on de Jongin kanssa ihan tosissaan. Tässä ei ole kyse mistään kokeilusta, vaan de Jongille on kaavailtu isoa roolia tuleville vuosille. Nyt kysymys kuuluukin: miten ihmeessä kaikki mahtuvat pelaamaan?

Normaalisti Barcelonalla on samaan aikaan kentällä kolme keskikenttäpelaajaa. Ensi kaudella sopimuksenalaisia keskikenttäpelaaja löytyy Barcan edustusjoukkueesta peräti kymmenen, jos Philippe Coutinho lasketaan keskikenttäpelaajaksi eikä hyökkääjäksi. Se tarkoittaa yli kolmea pelaajaa kutakin pelipaikkaa kohden.

Tämän hetken joukkueesta lähtee varmuudella Sergi Samper. Todennäköisiä lähtijöitä ovat myös Denis Suárez (mahdollisesti vielä tammikuun aikana), André Gomes (tällä hetkellä lainalla Evertonissa) ja Rafinha. Vaikka kaikki yllä mainitut lähtisivät, ensi kauden joukkueessa olisi silti seitsemän keskikenttäpelaajaa.

Voidaanko Adrien Rabiot nyt unohtaa?

7-10 miestä. Ja kaiken lisäksi Barca on tiettävästi neuvotellut hyvin paljon Adrien Rabiot’n edustajan (eli pelaajan äidin) kanssa. Rabiot’n sopimus PSG:n kanssa päättyy ensi kesänä, ja hänen uskotaan siirtyvän Barcelonaan vapaana agenttina.

Jos Rabiot tulisi, keskikenttäpelaaja olisi jo 8-11. Jollain ihmeen ilveellä pitäisi vielä tehdä tilaa 19-vuotiaalle Riqui Puigille, jota pidetään yhtenä La Masian viime vuosien kovimmista lupauksista.

Kaikesta huolimatta on mahdollista, että Barcelona yrittää myös Rabiot’n naarata sisään. Lehtitietojen mukaan Barcan ja Rabiot’n välisissä neuvotteluissa ongelmallista on ollut se, että Rabiot’n äiti on pyrkinyt jatkuvasti lypsämään pojalleen enemmän rahaa. Nyt kun Barcelona hankki de Jongin, Rabiot’n asema neuvotteluissa heikkeni. Nyt Barcelona voi tehdä ota tai jätä -tyyppisen tarjouksen, koska se ei varsinaisesti ole riippuvainen Rabiot’n päätöksestä.

23-vuotias Rabiot on vielä niin nuori, että hän sopisi Barcelonan nykyiseen nuorennusleikkaukseen. Vaikka hänen tullessaan keskikenttäpelaajia voisi hetkellisesti olla jopa 11, lähiaikoina on luvassa suuria muutoksia.

Sergio Busquets on kertonut halustaan lopettaa huipulla. 30-vuotias keskikenttämies on suoraan sanonut, että jäljellä on muutama vuosi. Hän ei siis välttämättä edes pelaa nykyistä sopimustaan (umpeutuu kesällä 2023) loppuun.

Toinen mahdollinen korkean profiilin lähtijä on Ivan Rakitic. Siirto PSG:hen oli tiettävästi melko lähellä jo viime kesänä. Päävalmentaja Ernesto Valverde sai Rakiticin jäämään. Katalaanilehtien mukaan Rakitic jäi, koska Valverde lupasi peliaikaa käytännössä rajattomasti. Lupaus on pitänyt, mutta tässäkin suhteessa Barcelonalla on parempi neuvotteluasema kuluvan kauden jälkeen.

Kolmas mahdollinen lähtijä on Coutinho, jonka sopeutuminen Barcelonaan on ollut hyvin haastavaa. Ousmane Dembélé on ohittanut Coutinhon hyökkääjien nokkimisjärjestyksessä, ja keskikentällä Arthur on osoittautunut Coutinhoa sopivammaksi Andrés Iniestan vanhalle pelipaikalle.

Uusista tulijoista Arturo Vidal on sopeutunut alkukauden hankaluuksien jälkeen hyvin, mutta hän on jo 32-vuotias. Kovin montaa kautta hän ei siis Barcassa pelaa.

On siis hyvin mahdollista, että lähivuosina Barcelonan keskikenttäosaston muodostavat nimet Frenkie de Jong, Arthur, Carles Aleñà, Adrien Rabiot ja Riqui Puig. Yhtäkkiä siinä onkin enää viisi nimeä 11 sijaan.

Mitä tapahtuu de Ligtin suhteen?

Kolmas Barcelonaan vahvasti yhdistetty pelaaja de Jongin ja Rabiot’n lisäksi on Matthijs de Ligt. De Ligtiä pidetään vielä de Jongiakin lupaavampana pelaajana. Useamman tahon mukaan 19-vuotiaasta Ajax-kapteenista on kasvamassa maailman paras toppari.

Hollantilaislähteet kertovat, että de Ligtkin haluaisi siirtyä Barcelonaan. Tässäkin suhteessa de Jongin hankkiminen voi osoittautua yllättävän arvokkaaksi.

Jokainen voi miettiä omalta kohdaltaan, millaista olisi siirtyä 19-vuotiaana töihin ulkomaille. Olisiko se helpompaa yksin vai niin, että samaan seuraan siirtyisi ystävä, joukkuekaveri ja henkilö, jonka kanssa voisi jutella omalla kielellä?

De Ligt – kuten de Jong – on tiettävästi empinyt Barca-siirtoa lähinnä siksi, että kilpailu pelipaikoista on todella raakaa. Topparinkin tontille on tällä hetkellä tarjolla Gerard Piquétä, Samuel Umtitia ja Clément Lenglet’tä. Thomas Vermaelenin sopimus umpeutuu kuluvan kauden jälkeen, mutta vastaavasti de Ligtin ikätoveri Jean-Clair Todibo saapuu kesällä Barcaan vapaana agenttina.

Eli toppareitakin olisi Barcelonassa ensi kaudella viisi, jos de Ligt hankittaisiin. Kuusi, jos Jeison Murillon osto-optio lunastettaisiin.

[readmore from=Barcelona]

Mutta tähän pätevät osin samat sanat kuin keskikentälle. Barcelonalla on käynnissä sukupolvenvaihdos, joka koskettaa myös puolustajia. Piqué on jo 32-vuotias, ja hänen sopimuksensa umpeutuu kesällä 2022. Umtitilla on aineksia avauksen toppariksi vielä moneksi vuodeksi eteenpäin, kunhan miehen polvi saadaan kuntoon. Mutta siinäpä se sitten olisi. De Ligtille olisi tarjolla tie Piquén manttelinperijäksi – ellei sitten Todibo yhtäkkiä ota rajuja kehitysharppauksia.

Suurin kysymys liittyy rahaan. Barca voitti de Jongin kohdalla kilpajuoksun PSG:tä, Manchester Cityä ja Juventusta vastaan. De Ligtin perässä on tiettävästi sama kolmikko. Riittävätkö Barcan rahat myös de Ligtin ostamiseen?

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila