Ennen tiistain Mestarien liigan huippuottelua AS Roma-Real Madrid Stadio Olímpicolla koetaan juhlava hetki, kun seuralegenda Francesco Totti nimetään virallisesti seuran Hall of Fameen. Totti on yksi nykyfutiksen harvoista ”yhden seuran miehistä”, joka jatkaa pitkän ja kunniakkaan peliuransa jälkeenkin töitään AS Roman organisaatiossa.

Totti valitsi – osin tahtomattaankin – seuraikoniuden, vaikka hän olisi voinut saavuttaa enemmän mestaruuksia ja palkintoja toisaallakin. Hän kertoi syyskuussa julkaistussa omaelämäkerrassaan, kuinka Real Madrid tavoitteli häntä riveihinsä useaan otteeseen viime vuosikymmenellä.

Vuosina 2008-2011 AS Roman puheenjohtajana toiminut Rosella Sensi kertoi AS:n haastattelussa siitä, kuinka totinen, mutta tuhoon tuomittu Florentino Pérezin yritys hankkia Totti Madridiin oli. Sensin edeltäjä toimessa oli hänen oman isänsä Franco Sensi, jota Pérez asian tiimoilta lähestyi. Oli 11. syyskuuta, 2001, eli sama päivä, kun New Yorkin kaksoistorniin kohdistettiin terroriteko.

– Olimme UEFA:n päivällisellä ennen ottelua. Se oli hieno arvostettujen ihmisten kohtaaminen. Isälläni oli todella hyvät välit Florentino Péreziin, ja he olivat hyviä ystäviä, Sensi kertoo.

– Yhtäkkiä juuri Florentino Pérez kertoi meille New Yorkin iskuista, ja tietenkin me kaikki järkytyimme. Sitä ennen Pérez oli kuitenkin jo sanonut: ”Haluan Totin”.

– Hän pyysi sitä täydellisen tosissaan, mutta isäni otti sen vitsinä. Florentino tiesi, miten tärkeänä isäni piti Francescoa. Se oli hieno tunnustus kapteenimme tasosta, mutta emme ajatelleet hänen myymistään sekuntiakaan.

– Isäni totesi ykskantaan, että Totti kuuluu Romalle, piste. Hän piti Tottia aina poikanaan, jota hänellä ei ikinä ollut, ja Florentino ymmärsi sen.

[readmore from=Totti-Francesco]

Tottin kanssa keskustelusta ei puhuttu, koska myyntiä ei pidetty tippaakaan mahdollisena. Vuonna 2004 Real teki uuden, vielä vakavamman yrityksen, mutta jälleen turhaan.

– Kaikki tiesivät, että perheeni ei olisi koskaan antanut myönteistä vastausta siirrolle. Se oli yksinkertaisesti mahdotonta, Sensi toteaa.

– Kyseessä oli 60-70 miljoonan euron tarjous, joka olisi tehnyt seuralle hyvää. Se ei ollut kuitenkaan taloudellinen kysymys. Sensit eivät olisi ikinä voineet ottaa Tottia pois Roman faneilta. Se asia ulottuu paljon pidemmälle, se on kuin symboli tai lippu.