Athletic Bilbaon kauteen valmistautuminen meni keskiviikkona uusiksi, kun joukkueen ehdoton ykkösvahti, 23-vuotias Kepa Arribazalaga siirtyi seitsemän vuoden sopimuksella Chelseaan. Chelsea maksaa Kepasta tämän sopimuksessa olleen ulosostosumman 80 miljoonaa euroa, joka on samalla maalivahtien uusi ME-siirtosumma.

Kepan tavoin käytännössä koko ikänsä Athleticia edustanut Ander Iturraspe, 29, myöntää, ettei hän ymmärrä, miksi Espanjan maajoukkuevahti teki sen päätöksen, minkä teki.

– Olen ollut täällä käytännöllisesti katsottuna 20 vuotta ja olen tuntenut hänet koko ikäni. Hän on minulle kuin veli. Luulen olevani monia muita paremmassa asemassa arvioidakseni, miksi hän lähtee, mutta silti minäkään en sitä tiedä, Iturraspe totesi COPE:n haastattelussa.

– En tiedä, millaisia päämääriä, huolia tai elämänsuunnitelmia hänen päässään on.

– Olen tuntenut hänet aina, ja on vahinko, että hän lähtee. Nämä ovat kuitenkin henkilökohtaisia päätöksiä, joita on vaikea arvioida. Emme puhu pelkästään rahasta.

Iturraspe lisää, että Kepa oli joukkueelle erittäin tärkeä pelaaja, jolle hän toivottaa parasta mahdollista onnea. Hän myös tähdentää, että Athletic on selvinnyt tärkeiden pelaajien – kuten Fernando Llorenten, Javi Martínezin ja Ander Herreran – lähdöistä ennenkin.

Athleticin ei uskota lähtevän maalivahtikaupoille, vaan ykkösvahdin paikan perinee 30-vuotias Iago Herrerín. Herrerín on toiminut Athleticin kakkosvahtina jo pitkään, ja pelannut vuosien varrella edustuksessa parikymmentä ottelua. Joukkueen toinen torjuja on 23-vuotias Álex Remiro, jonka Athletic lainasi viime kaudeksi Segundan voittaneeseen Huescaan.

– Luotamme heihin. Iago on kokenut, hän on aina taistellut ja on erittäin kilpailukykyinen. Remillä taas on paljon potentiaalia. Olemme kuolemaan saakka heidän kanssaan, Iturraspe tähdentää.

Kun Iturraspelta kysyttiin, miten Athletic voisi estää pelaajiensa lähdön, vastaus kuului, että ”pelaajien pitää haluta jäädä”. Iturraspe paljasti, että hän itse kieltäytyi vuonna 2014 Bayern Münchenin sopimustarjouksesta ja hätisteli ostajaehdokkaita kauemmas jo vuonna 2012.

Athletic Bilbaon pelaajapolitiikka on hyvin ainutlaatuinen, sillä joukkueeseen otetaan ainoastaan baskitaustaisia pelaajia. Siksi Kepan jättämä aukko olisikin suuresta korvauksesta huolimatta vaikeaa paikata muilla kuin seuran omilla kasvateilla, tai muilla lähialueen tuotteilla.