La Liga -kausi päättyi eilen.

Olemme koonneet viime aikoina erilaisia TOP-listauksia kuluneesta kaudesta. Nyt vuorossa ovat kauden parhaat topparit.

Valitsimme kauden tähdistöavaukseen toppareiksi Barcelonan Samuel Umtitin ja Real Betisin Marc Bartran. Kaksikko on myös topparilistauksessa kahdella ensimmäisellä sijalla ja voit lukea kaksikon esittelytekstit täältä.

5. Unai Núñez, Athletic

Athleticin kausi oli epäonnistunut. Seuran tavoite oli yltää europeleihin, mutta baskit eivät päässeet lopulta edes kymmenen joukkoon.

Surkean kauden vuoksi Athleticin päävalmentaja Cuco Zigandakin sai potkut. Se kenties kertoo kaiken tarpeellisen siitä, kuinka epäonnistunut Athleticin kausi lopulta oli. Yksi valopilkku kaudessa sentään oli.

Nimittäin Unai Nuñez.

21-vuotias Athletic-kasvatti nousi seuran ykkösmiehistöön viime kesänä. Nuñezin piti aloittaa kausi penkiltä, mutta toisin kävi – ikävien sattumien kautta. Avauksen topparina normaalisti pelannut Yeray Álvarez sairastui uudestaan kivessyöpään ja oli sivussa aina pitkälle talveen saakka.

Núñezin oli siten napattava avauksen paikka. Monet epäilivät, mutta nuorukainen suoriutui tehtävästä loistavasti ja olikin Athleticin puolustuslinjan suurin yksittäinen johtaja kauden aikana.

Siihen eivät monet uskoneet, mutta baski oli kevätkauden aikana esimerkiksi huomattavasti luotettavampi ja varmempi pelipaikallaan kuin suurella rahalla sisään tullut Iñigo Martínez. Athleticilla on Iñigon, Yerayn ja Núñezin voimin kolme loistavaa topparia, joista Núñez on ensi kaudella varma avauksen mies.

Se kertoo kaiken tarpeellisen nuorukaisesta.

4. Diego Godín, Atlético

Atléticon puolustuksen sydän oli tälläkin kaudella mies paikallaan, kun siirtokieltoinen Diego Simeonen miehistö taisteli tasaisesti kolme kertaa suuremmalla budjetilla operoivia Barcelonaa ja Real Madridia vastaan.

Uruguayn maajoukkuetoppari on hidastunut entisestään, mutta on kyennyt paikkaamaan sitä järkevämmällä sijoittumisella. Godín on ollut jo vuosikausia La Ligan parhaita toppareita. Viime kausi oli konkarilta odotuksiin nähden heikko, mutta kulunut kausi on ollut yksi Godínin vahvimmista vuosikausiin.

Godín oli tälläkin kaudella mies paikallaan. Kuva: Getty

Jan Oblakin kanssa yksi suurimmista syistä siihen, kuinka Atlético päästi 38 sarjaottelussa yhteensä vain 22 maalia. Huomioitavaa on se, että Godín oli sivussa yhteensä kahdeksasta sarjaottelusta. Kyseisissä otteluissa Atlético päästi kahdeksan maalia, eli melkein puolet enemmän ottelua kohden kuin Godínin ollessa kentällä.

Godín on ensi kaudellakin suuressa roolissa Atléticon keskuspuolustuksessa, vaikka José María Giménezin odotetaankin nappaavan suurempaa roolia itselleen Simeonen alaisuudessa.

3. Víctor Laguardia, Alavés

Alavésin syyskausi oli täysin epäonnistunut. Luis Zubeldía ja Gianni Di Biasi yrittivät kummatkin onneaan seuran päävalmentajana syyskaudella, mutta niin Zubeldía kuin Di Biasikin saivat kenkää surkeiden tuloksien vuoksi.

Yksi syy Alavésin surkeaan syyskauteen oli Laguardian vakava polvivamma, joka piti topparin sivussa aina kesästä tammikuun puoliväliin saakka. Laguardian paluun jälkeen Alavésin puolustus oli yksi sarjan parhaista, eikä se ole sattumaa – kaukana siitä.

Alavésin keskuspuolustus oli koko syyskauden hädässä. Laguardia toi puolustukseen kaivattua rauhallisuutta ja ennen kaikkea virheettömyyttä. Tyhmät henkilökohtaiset virheet maksoivat Alavésille valtavasti pisteitä syyskaudella. Kevätkaudella sellaisia ei enää nähty.

[readmore from=kauden-parhaat-2018]

Laguardia on Alavésin puolustuksen selvä johtaja. Sensaatiomaisesti kevätkauden aikana La Ligan pohjilta aina europelien oville noussut Alavés sai Laguardiasta apua puolustuspäässä, mutta 28-vuotias zaragozalaispuolustaja toi seuralle uutta voimaa myös erikoistilanteisiin.

Harva puoli vuotta poissa ollut toppari tekee kaksi voittomaalia puskuillaan joukkueelle ja pelastaa Alavésin puolustusuhalta.

Sellainen Laguardia on.