Kuluva La Liga -kausi potkaistaan päätökseen viikonloppuna.

Viimeisellä kierroksella ei ole enää mitään kilpailullista pelattavaa. Barcelona on varmistanut mestaruutensa, europaikat ovat selvillä kuten myös putoajat.

Päätimme siten valita perinteisesti La Liga -kauden tähdistöjoukkueen. Mukana on muutama hieman tuntematompi nimi, mutta heidän mukanaolo on enemmän kuin ansaittua.

Kyseessä oli monella tapaa historiallinen La Liga -kausi, sillä tähdistöjoukkue olisi voinut olla myös täysin erilainen. Ulos jäävät sellaisia pelaajia ja valmentajia, jotka olisivat ehdottomasti ansainneet paikkansa kauden tähdistöjoukkueessa.

Maalivahti: Marc-André ter Stegen, Barcelona

Barcelonan ykkösmaalivahti pelasi uransa parhaan kauden.

Ter Stegen oli Barcelonan puolustuksen viimeinen muuri ja piti katalaaniseuraa lukemattomia kertoja pystyssä kuluneen kauden aikana. On pitkälti ter Stegenin ansiota, että Barcelona ratkaisi mestaruutensa ajoissa.

Monet pitävät täysin ymmärrettävästi Lionel Messiä Barcelonan tärkeimpänä yksittäisenä pelaajana, mutta ter Stegen ei jää kauas – kenties menee jo argentiinalaisen edelle. Saksalainen sopii Barcelonaan kuin nenä päähän. Jalan kanssa loistava maalivahti kykenee osallistumaan sarjamestarin peliin sen verran paljon, että Barcelona saa siitä huomattavan edun jokaisessa ottelussaan.

Vasen laitapuolustaja: Jordi Alba, Barcelona

Alban kausi on ollut loistava lähtökohdat huomioidessa. Viime kaudella Alba jäi usein penkin puolelle Luis Enriquen alaisuudessa, mutta tällä kaudella Ernesto Valverde on luottanut suojattiinsa kuin muuriin ja se näkyy.

Kuva: Getty

Alba on luonut laidallaan loistavan parivaljakon Lionel Messin kanssa. Hanakasti ylöspäin nouseva Alba on yksi sarjan taitavimmista laitapuolustajista pallon kanssa, mutta osaa myös tarvittaessa puolustaa nopeitakin vastahyökkäyksiä – juuri sellaisia, joita Barcelona kohtaa jatkuvasti.

Vasen keskuspuolustaja: Samuel Umtiti, Barcelona

Ranskalaistopparin kausi on ollut komea välittömästi alusta aina loppuun saakka.

Umtitista on kehkeytynyt lyhyessä ajassa koko Barcelonan puolustuksen tukipilari ja johtaja. Harvoista pelaajista voi sanoa samaa, kun vieressä häärii muuan Gerard Piqué, mutta pelillisesti tällä kaudella Umtiti on ollut huomattavasti Piquéta luotettavampi.

Umtiti on ollut kentällä Barcelonan puolustuslinjan ykkösnimi. Ainoa harmaa pilvi Umtitin kaudessa on ollut puolustajan jatkosopimusneuvottelut – tai oikeastaan niiden olemattomuus. Umtiti on pyytänyt Barcelonalta massiivista palkkaa, johon seura ei ole suostunut.

L’Equipen mukaan Barcelona olisi jopa antanut Umtitille luvan poistua seurasta. Umtitilla on sopimuksessaan 60 miljoonan euron ulosostopykälä.

Oikea keskuspuolustaja: Marc Bartra, Real Betis

Bartra saapui Betisiin Dortmundista vasta tammikuun siirtoikkunan aikana. Siten Bartran valitseminen koko kauden tähdistöjoukkueeseen saattaa mietityttää, mutta Bartra on laittanut epäilijöilleen luun kurkkuun.

Quique Setiénin pelitavassa topparin pelipaikka on äärimmäisen vaikea, sillä vastaiskuja tulee jatkuvasti. Barcelonassa pallolliset taitonsa saanut Bartra näytti kuitenkin osaavansa puolustaa loistavasti, kun Betis toppariaan kipeimmin tarvitsi.

Betisille Bartran saapuminen Villamarínille oli kuin taivaanlahja. Bartra on ehtinyt pelata 15 sarjaottelua Betisin paidassa, joista Setiénin miehistö on voittanut jopa kymmenen ja piti valtavasti nollapelejä putkeen. Se ei ole tietenkään vain Bartran syy, mutta muutos on ollut valtava.

Syyskaudella Betis päästi paljon maaleja, mutta Bartran saapumisen jälkeen Betisillä on ollut yksi sarjan parhaista puolustuksista.

Oikea laitapuolustaja: Djené, Getafe

Ehdottomasti tähdistöjoukkueen tuntemattomin nimi. Suuri yleisö on tuskin koskaan kuullutkaan Djenéstä, mutta togolaislaitapuolustaja on ehdottomasti ansainnut paikkansa joukkueessa.

Getafessa pelaava 26-vuotias Togon maajoukkuemies on ollut koko kauden tasaisin suorittaja pelipaikallaan.

Djené on pelannut tällä kaudella kahta kamppailua lukuunottamatta jokaisessa Getafen sarjaottelussa täydet minuutit ja on ollut José Bordalásin miehistön tuki ja turva. Viime kesänä Belgiasta Espanjaan palannut Djené allekirjoitti kesken kauden Getafen kanssa mittavan jatkosopimuksen aina kesään 2023 saakka.

Näillä otteilla Djené siirtyy kuitenkin suurempaan seuraan. Kenties jo alkaneena kesänä.

Vasen keskikenttäpelaaja: Thomas, Atlético

Atléticon kauden suurin yksittäinen yllättäjä. Taitava keskikenttäpelaaja jäi aikaisemmilla kausilla Diego Simeonen alaisuudessa pieneen rooliin, mutta tällä kaudella ghanalainen on vastannut huutoon ja on samalla napannut itselleen Atléticossa avauksen paikan.

Kuva: Getty

Se on suurenmoinen saavutus lähtökohdat huomioiden. Thomas halusi siirtyä viime kesänä peliajan perässä muihin maisemiin, mutta Simeone lupasi antaa suojatilleen enemmän luottoa. Sitä on tullut suorastaan valtavasti. Thomas on pelannut tällä kaudella reippaasti yli kolme kertaa enemmän kuin koko viime kaudella.

Pallollisesti vahva Thomas on syrjäyttänyt nokkimisjärjestyksessä Atléticon kapteenin Gabin. Siihen tuskin uskoi kukaan ennen kauden alkua.

Atlético ja Thomas tekivät jatkosopimuksen noin kuukausi sitten.

Keskikentän pohjapelaaja: Fabián, Real Betis

Valitsimme Fabiánin hiljattain kauden suurimmaksi yllättäjäksi ja sitä hän onkin. Kuluva kausi on ollut Fabiánille suurmenestys.

Kauden B-joukkueessa aloittanut Fabián yritti saada jalansijaa alkukaudesta Setiénin alaisuudessa, mutta luotsi jätti hänet muutaman kerran kokonaan ulos kokoonpanosta. Víctor Camarasa loukkaantui ja Fabián pääsi sen myötä todistamaan taitojaan Setiénin alaisuudessa.

Camarasan loukkaantumisesta saakka Fabián on ollut ilmiselvä avauksen mies Betisissä ja on herättänyt loisto-otteillaan muun muassa Barcelonan ja Atléticon kiinnostuksen. Fabiánin odotetaan debytoivan pian Espanjan A-maajoukkueessa.

Oikea keskikenttäpelaaja: Dani Parejo, Valencia

Valencian kapteenin kausi on ollut menestys. Kaiken oleellisen kertoi se, että Parejo teki viimein odotetun debyyttinsä keväällä Espanjan A-maajoukkueen väreissä.

Valencian keskikentän moottori on ollut jo vuosikausia La Ligan parhaita pelipaikallaan. Tämä kausi on ollut kuitenkin kirsikka kakun päällä ja siihen suurin syyllinen on Marcelino.

Parejo sai valtavaa kritiikkiä viime kaudella, kun Valencia kärsi koko kauden ja taisteli vielä viitisen kierrosta ennen sarjan päätöstä sarjapaikastaan. Marcelino on palauttanut hymyn kapteenin kasvoille ja se näkyy kentälle.

Parejo on ollut jo pidemmän aikaa Valencian tärkein yksittäinen pelaaja. Tällä kaudella Parejo on ollut loistovireessä ja se on yksi suuri syy siihen, miksi Valencia pelaa ensi kaudella Mestarien liigan lohkovaiheessa.

Vasen hyökkääjä: Iago Aspas, Celta

Hyvin todennäköisesti Espanjan MM-kisakoneessa mukana oleva Aspas on pelannut jälleen loistavan kauden. Viime kaudella syntyi 19 sarjamaalia. Tällä kaudella Aspas on paukuttanut jo 20 maalia La Ligassa ja on jälleen sarjan paras espanjalainen maalintekijä.

Pienoisen ongelmapelaajan maineessa oleva Aspas on ollut monien mielestä tällä kaudella paras espanjalainen hyökkääjä Euroopan viidessä kovimmassa sarjassa. Siitä on vaikeaa olla eri mieltä – onhan Aspasin kausi ollut taas jättimenestys.

Kuva: Getty

Monet ovat miettineet onko Aspas jopa Espanjan ykköskärki kesän kisoissa. Potentiaalia siihen on. Onhan Aspas todistanut tasonsa jo kolmatta kautta peräkkäin. Yksi ongelma Aspasilla kuitenkin on. Aspas on pelannut koko kauden laidalla, maajoukkueessa hänen pitäisi olla keskushyökkääjänä.

Keskushyökkääjä: Cristiano Ronaldo, Real Madrid

Ronaldon syyskausi La Ligassa oli epäonnistunut. Maaleja ei meinannut syntyä juuri ollenkaan ja Real Madridinkin syyskausi oli valtava pettymys. Madrid menetti käytännössä mahdollisuutensa sarjamestaruuteen jo joulukuussa.

Yksi tekijä siihen oli se, ettei Ronaldo kumppaneineen onnistunut maalinteossa. Kevätkausi on ollut kuitenkin täysi vastakohta. Ronaldo on ollut kevätkaudella koko sarjan paras kärki, vaikka Zinédine Zidane onkin lepuuttanut ykköstykkiään useampaan otteeseen.

26 sarjaottelussa on syntynyt 25 täysosumaa. Kyseisistä maaleista jopa 21 on syntynyt kevätkauden aikana. Jos Ronaldo lasketaan puhtaaksi kärjeksi, niin hän on pelipaikkansa paras tälläkin kaudella La Ligassa.

Oikea hyökkääjä: Lionel Messi, Barcelona

Messi on ollut tälläkin kaudella – yllätys yllätys – Barcelonan tärkein kenttäpelaaja. Joka vuosi hieman alempana pelaava Messi on sopeutunut hyvin Valverden pelitapaan.

[readmore from=Kauden-parhaat-2018]

Messi on ollut viimeisten vuosien aikana valtavan tärkeässä roolissa, kun ajatellaan Barcelonan kokonaisuutta. Jos Messi ei pelaa, niin Barcelona löytää itsensä useasti ongelmista. Tälläkin kaudella Messi on joutunut pelastamaan Barcelonan useampaan otteeseen yksilösuorituksillaan.

Messi on Barcelonalle kausi kaudelta entistä tärkeämpi. Barcelonan on mietittävä, mitä seurassa tapahtuu, kun Messi lopettaa uransa tai palaa Argentiinaan. Siinä on Barcelonalle sellainen ongelma, jota seura ei ole kohdannut koko mittavan historiansa aikana.

Se kertoo jo kaiken tarpeellisen Messistä.