Barcelona nappasi eilen seurahistoriansa toisen voiton Nuorten Mestarien liigassa.

Kilpailu on nyt järjestetty viisi kertaa. Barcelona voitti myös turnauksen ensimmäisen painoksen keväällä 2014. Barcelonaa tämän vuoden turnauksessa luotsannut Francisco Javier García Pimienta sanoi jo, että tämä ikäluokka on todella hyvä (lue tästä).

Mutta millaista tulevaisuutta on povattavissa ”todella hyvälle ikäluokalle”? Jotain kertonee se, miten kevään 2014 mestarijoukkueen pelaajat ovat edenneet omilla urillaan. Otimme selvää, missä tuon finaalin avauskokoonpanon pelaajat ovat nyt.

Maalivahti: Fabrice Ondoa

Ondoalla on tätä nykyä ikää 22 vuotta. Voitaneen sanoa, että hänen uransa on edennyt melko erikoista polkua. Ondoa nimittäin nousi muutama kuukausi Nuorten Mestarien liigan voiton jälkeen Kamerunin A-maajoukkueeseen ja pelasi viime kesäkuuhun asti 36 A-maaottelua. Se on hämmentävän kova suoritus kun otetaan huomioon, että kaudesta 2014-15 tähän päivään asti Ondoa on pelannut seuratasolla yhteensä 11 ottelua.

Ondoa kyllä nousi Barcelona B:hen, mutta sieltä matka jatkui melko pian Pobla de Mafumetin kautta Gimnàsticiin ja Sevillan kakkosjoukkueeseen, jossa Ondoa on kolmosmaalivahti.

Vasen pakki: Xavi Quintillà

Quintillàn ura on sujunut melko rauhallisissa merkeissä. 21-vuotias puolustaja nostettiin Juvenil A:sta Barcelona B:hen kesällä 2015, mutta vastuuta ei oikein tullut. Barça B:ssä pelejä kertyi yhteensä vain kahdeksan, kunnes Quintillà lainattiin kotikaupunkinsa Lleidaan kaudeksi 2016-17. Viime kesänä Quintillà siirtyi vapaana agenttina Villarrealin B-joukkueeseen, joka pelaa Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Maajoukkueenkin suhteen Quintillàn ura on hieman hiipunut. U19-joukkueeseen laitapakki vielä ylsi, mutta U20- ja U21-joukkueisiin ei ole enää kutsuja kuulunut.

Toppari: Roger Riera (kapteeni)

Riera oli kapteeni Nuorten Mestarien liigan voittaneessa joukkueessa. Pari kuukautta voiton jälkeen toppari lähti kokeilemaan siipiään Englantiin, Nottingham Forestin U21-ryhmään. Sitä kesti 1,5 vuotta, kunnes Riera palasi Espanjaan tällä kertaa Celta Vigon B-joukkueeseen. Sitäkin kesti 1,5 vuotta, ja viime kesänä Riera siirtyi vapaana agenttina Quintillàn seuraksi Villarrealin B-joukkueeseen.

Toppari: Rodrigo Tarín

Tarín on niitä harvoja ”uskollisia”, jotka ovat koko ajan pysyneet Barcelonan organisaatiossa. 21-vuotiaan Tarínin kohdalla odotukset ovat olleet todella korkealla, mutta tämänkin nuorukaisen kehityskäyrä on alkanut loiventua turhan rajusti.

Viime kauden pilasi polvivamma, ja tälläkin kaudella loukkaantumiset ovat haitanneet. Pelejä on kertynyt Segundassa vain kuusi. Tätä menoa Tarín voi unohtaa Barcelonan ykkösjoukkueen.

Oikea pakki: Godswill Ekpolo

Ekpolo nostettiin Barcelona B:hen pari kuukautta turnausvoiton jälkeen. Kahden kauden aikana pelejä kertyi 27, mutta käyttöä ei pidemmällä aikavälillä nähty. Ekpolo jäi työttömäksi kesällä 2016, ja saman vuoden marraskuussa hän sai try out -testin jälkeen sopimuksen englantilaiseen Fleetwood Towniin.

Homma ei oikein toiminut Englannissakaan, ja Ekpolo päätyi pelaamaan yhteensä vain 15 ottelua. Viime tammikuussa nigerialainen palasi Espanjaan. Hän siirtyi vapaana agenttina Segunda B:ssä pelaavan Méridan riveihin. Siellä tuli alkuun 90-minuuttisia, mutta viimeisessä neljässä ottelussa ei ole peliaikaa irronnut.

Puolustava keskikenttä: Jordi Ortega

Ortegan tarina noudattaa nyt jo kovin tuttua polkua. Keskikentän ankkuri siirtyi pari kuukautta Nuorten Mestarien liigan voiton jälkeen Englantiin, Wolverhamptonin U21-joukkueeseen. Sitä seikkailua kesti vuoden verran, kunnes 23-vuotias espanjalainen palasi kotimaahansa. Ortega on nyt pelannut Córdoban B-joukkueessa 71 ottelua Segunda B:ssä. Mies on kertaalleen päässyt pelaamaan seuran ykkösjoukkueen ottelun sarjaporrasta ylempänä.

Keskikentän keskusta: Wilfrid Kaptoum

Edelleen vasta 21-vuotias Kaptoum oli jo aika lähellä läpimurtoa. Kamerunilainen nostettiin monen muun tavoin Barcelona B:hen turnausvoiton jälkeen. Kaptoumissa nähtiin niin paljon potentiaalia, että hän pääsi jopa pelaamaan kolme ottelua Barcelonan ykkösjoukkueessa kaudella 2014-15. Keskikenttäpelaaja onnistui peräti maalinteossa Copa del Reyn ottelussa Valenciaa vastaan.

Tuon kauden jälkeen kehitys alkoi kuitenkin polkea paikallaan, ja peliaika Barcelona B:ssä vain väheni. Tämän vuoden tammikuussa Kaptoum päästettiin vapaana agenttina Real Betisin B-joukkueeseen. Siellä hän on nyt pelannut 12 ottelua Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Keskikentän keskusta: Lionel Enguene

Ondoan ja Kaptoumin lisäksi Barcelonan mestarijoukkueessa pelasi kolmaskin kamerunilainen: Lionel Enguene. Keskikenttäpelaaja nostettiin Barcelona B:hen kesällä 2015, mutta jo puoli vuotta myöhemmin Enguene päätti lähteä turkkilaiseen Antalyasporiin. Sitä seikkailua kesti puoli vuotta, kunnes Enguene palasi vapaana agenttina Espanjaan ja Lugoon.

Seuraavana talvena Enguene lähti lainalle Portugalin toisella sarjatasolla pelaavan Leixõesin riveihin. Laina päättyi viime kesänä, eikä Lugossa nähty nuorukaiselle käyttöä. Enguene on ollut työtön koko tämän kauden.

Vasen laitahyökkääjä: Mohamed El Ouriachi

22-vuotias marokkolainen teki saman ratkaisun kuin moni muukin mestarijoukkueen pelaaja. El Ouriachi näki läpimurron mahdollisuuden paremmaksi muualla, joten hän siirtyi suoraan Juvenil A:sta Stoken U21-joukkueeseen kesällä 2015. Kaudella 2016-17 El Ouriachi pelasi lainalla sekä Shrewsburyssa että Heartsissa. Tämän kauden laitahyökkääjä on pelannut lainalla Espanyolin B-joukkueessa.

Oikea laitahyökkääjä: Adama Traoré

Traoré oli todella lupaava pelaaja. Hän sitä toki 22-vuotiaana vieläkin, mutta vähän vähemmässä määrin. Äärimmäisen nopea ja vahva laitapelaaja oli Barcelona B:n miehistössä jo silloin, kun Barcelonan U19-ryhmä voitti Nuorten Mestarien liigan. Traoré pääsi kahtena kautena kolkuttelemaan edustusjoukkueen portteja yhteensä neljän ottelun verran.

Lopullista läpimurtoa ei kuitenkaan tapahtunut, joten Traoré suuntasi muualle – tarkemmin sanottuna Englantiin. Siinä missä muut mestarijoukkueen pelaajat ovat siirtyneet muiden seurojen reservi- ja juniorijoukkueisiin vapaina agentteina, Traorésta Aston Villa maksoi Barcelonalle kymmenen miljoonan euron korvauksen kesällä 2015.

Loukkaantuminen hieman sotki kautta, ja Villakin putosi Valioliigasta. Seuraavan kesän lopussa Traoré sai vielä uuden mahdollisuuden Valioliigassa, kun Middlesbrough osti espanjalaisen 8,25 miljoonalla eurolla. Borokin putosi, ja tällä hetkellä Traoré rakentaa uraansa Englannin Mestaruussarjassa.

Keskushyökkääjä: Munir El Haddadi

Munir on Barcelonan mestarijoukkueen ainoa pelaaja, joka on todella lyönyt itsensä läpi. Hän toki olikin jo voittoisan Nuorten Mestarien liiga -joukkueen paras pelaaja. Munir iski finaalissa Benficaa vastaan kaksi maalia, joista toisen puolesta kentästä. Hän voitti turnauksen maalipörssin ja maalisyöttötilaston.

Tätä nykyä 22-vuotias Munir oli nostettu Barcelonan sisällä B-joukkueeseen pari kuukautta ennen turnausvoittoa. Kesällä 2015 hänet nostettiin jo edustusjoukkueeseen. Ykkösjoukkueessa pelejä kertyi yhteensä 45, mutta Munirista ei sittenkään ollut tasaiseksi maalipyssyksi Barcelonan tasoiseen joukkueeseen. Ehkä sekin hirvitti nuorta pelaajaa, että nokkimisjärjestyksessä edellä olivat koskemattomat Lionel Messi, Neymar ja Luis Suárez.

Munir lainattiin kaudeksi 2016-17 Valenciaan ja tämän kauden hän on pelannut lainalla Deportivo Alavésissa. Viime kaudella tehoja syntyi La Ligassa kuuden maalin ja kolmen maalisyötön verran, tällä kaudella tehot ovat olleet jo 9+6.

[readmore from=Barcelona]

Munir palaa kauden päätteeksi Barcelonaan, jonka kanssa hänellä on sopimus kesään 2019. On hyvin todennäköistä, että Munirin ura jatkuu jossain muualla kuin Barcelonassa – etenkin jos Barça hankkii tänä kesänä hyökkäykseensä vielä Antoine Griezmanninkin.

Sanotaan muuten vielä sen verran, että Barcelonan mestarijoukkueen vastustajankin riveissä pelasi etenkin yksi sangen mielenkiintoinen nimi. Benfican hyökkäystä keskikaistalta johti nimittäin eräs Gonçalo Guedes. Hän siirtyi jo vajaa 1,5 vuotta sitten PSG:hen jättimäisessä 30 miljoonan euron kaupassa. Tämän kauden Guedes on pelannut lainalla Valenciassa, ja hän on iskenyt La Ligassa jo tehot 4+11.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila