Barcelona kaatoi eilen Chelsean 3-0 ja voitti Nuorten Mestarien liigan loppuottelun suorastaan näytöstyyliin.

Nuorten Mestarien liigassa mestaruudesta kisaavat U19-ikäluokan joukkueet. Ketkä Barcelonan mestarijoukkueesta ovat sellaisia, jotka voivat muutaman vuoden sisään pelata edustusjoukkueessa? Nostamme esiin 5+1 nimeä.

Iñaki Peña

Peña on joukkueen 19-vuotias maalivahti, joka reilu viikko sitten solmi Barcelonan kanssa kesään 2021 ulottuvan jatkosopimuksen. Kyseessä on Alicantessa syntynyt pelaaja, joka pelasi kotikaupunkinsa ja Villarrealin junioreissa ennen siirtymistä Barcelonan akatemiaan kesällä 2015.

Nuorten Mestarien liigassa Peña pelasi tällä kaudella yhdeksän ottelua, joista kaikista irtosi voitto. Nollapelejä kertyi kahdeksan. Peña on jo harjoitellut joitain kertoja Barcelonan edustusjoukkueen kanssa, mutta Barcelona B:hen häntä ei ole vielä nostettu pelaamaan. Maajoukkuetasolla Peña on tällä hetkellä ykkösvahti Espanjan U19-joukkueessa.

Juan Miranda

Miranda on vasen pakki ja Peñan tavoin Espanjan U19-joukkueen vakiokasvo. Mirandan suhteen odotukset Barcelonan seurajohdossa ovat tiettävästi suuret. Mirandan odotetaan tulevina vuosina kamppailevan edustusjoukkueen vasemman pakin paikasta yhdessä kaksi vuotta vanhemman Marc Cucurellan kanssa.

Siinä missä Peña on pelannut Barcelonan organisaatiossa vielä juniorijoukkueissa, Miranda nostettiin vuodenvaihteessa osittain jo Barcelona B:hen. B-joukkueessa pelejä on kertynyt nyt seitsemän.

Mateu Morey

Morey on Mirandan ikäluokkaa, eli hän on syntynyt vuonna 2000. 18-vuotias Morey pelaa oikeana pakkina. Toisin kuin Peña ja Miranda Morey ei ole vielä ottanut maajoukkuetasolla loikkaa U19-joukkueeseen. Morey ei myöskään ole pelannut Barcelona B:ssä.

Sopimusrintamalla Barcelonalla on tulossa hieman kiire, mikäli Moreysta halutaan pitää kiinni. Nuorukaisen sopimus kun päättyy tähän kauteen. Morey oli tiettävästi jo viime kesänä lähellä siirtoa muualle. Etenkin Bayern München oli koputtamassa oveen vahvasti, mutta Morey päätti jäädä vielä ainakin täksi kaudeksi La Masiaan.

Carles Pérez

Pérezillä on ikää ”jo” 20 vuotta, mikä osaltaan selittää vahvaa dominanssia Nuorten Mestarien liigassa. Laitahyökkääjänä pelaava Pérez kun iski seitsemän maalia yhdeksässä ottelussa. Voitaneen kuitenkin sanoa, että nyt kehitystä on tapahtunut selvästi, sillä toissa kauden kilpailussa Pérez ei osunut kertaakaan ja viime kaudellakin vain kolmesti.

Lisäksi Pérez on tällä kaudella murtautunut vahvasti Barcelona B:n miehistöön. Otteluita on kertynyt 21, ja maaleja on syntynyt kolme. Seuraava askel on nostaa tehoja merkittävästi B-joukkueessa ennen kuin voidaan puhua edustusjoukkueeseen nousemisesta.

Abel Ruíz

Ruíz on ehkäpä Carles Aleñán jälkeen La Masian tämän hetken kirkkain lupaus. Kyseessä on tammikuun lopussa 18 vuotta täyttänyt keskushyökkääjä, joka on jo nyt pelannut käytännössä koko kauden Barcelona B:ssä. Tehot ovat vielä jääneet uupumaan, sillä Ruíz on osunut kolme kertaa 23 ottelussa.

Nuorten Mestarien liigassakin Ruíz iski vain tehot 1+1 kuudessa ottelussa. Maali ja maalisyöttö toki tulivat eilisessä finaalissa.

Espanjan maajoukkuessa Ruízin jälki on ollut hurjaa. U17-ikäluokassa nuorukainen paukutti 27 maalia 37 ottelussa. U19-joukkueessakin Ruíz on osunut kolme kertaa viidessä ottelussa.

Juuri nyt näyttää siltä, että kyse on vain siitä, milloin Ruíz nousee edustusjoukkueeseen. Sopimustilanne ainakin näyttää hyvältä, sillä hyökkääjä kertoi jatkosopimuksen olevan pian maalissa (lue tästä).

Jokeri: Labinot Kabashi

Kabashista ei erityisen paljon espanjalaismediassa ole puhuttu, mutta suomalaisittain Kabashi on mielenkiintoinen nimi Barcelonan mestarijoukkueessa. Kyseessä kun on Kosovon ja Suomen passit omaava keskikenttäpelaaja.

18-vuotias Kasbashi on polvivamman vuoksi sivussa lokakuuhun asti. On ylipäätään mielenkiintoista nähdä, mihin virta miestä kuljettaa, sillä hänen sopimuksensa päättyy tähän kauteen.

Maajoukkuetasolla Kabashi on tainnut jo päätöksensä tehdä. Nuorukainen oli lokakuussa kahdesti vaihtopenkillä, kun Kosovo pelasi MM-karsintaottelut Kroatiaa ja Ukrainaa vastaan.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila