Espanjalainen jalkapallo suree pari päivää sitten kuollutta Enrique Castroa, eli Quiniä. Quini muistetaan maaleistaan ja saavutuksistaan – mutta myös salamyhkäisestä kidnappaustarinasta.

Quini pelasi suuren osan urastaan Sporting Gijónissa, mutta kidnappauksen aikaan hän edusti Barcelonaa. Elettiin 1980-luvun alkua, tarkalleen ottaen maaliskuun alkua vuonna 1981.

25 päivän kidnappausvyyhti

Barcelona oli voittanut Hérculesin 6-0 ja Quini oli paukuttanut kaksi maalia. Ottelun jälkeen, kun Quini oli ajamassa lentokentälle hakemaan perhettään, kaksi miestä kidnappasi hänet aseella uhaten.

Quinia ei saatu vapautettua samana päivänä, eikä seuraavana eikä sitä seuraavana. Koko vyyhti kesti 25 päivää.

Samaan aikaan kun Quini pysyi vangittuna, La Liga jatkui. Barcelona olisi halunnut siirtää ison Atlético Madrid -ottelun, mutta sarjan päättäjät eivät siihen suostuneet. Kaiken kaikkiaan Barcelona pelasi Quinin kidnappausvyyhdin aikana neljä ottelua, joista se onnistui voittamaan vain yhden.

Pistemenetykset johtivat siihen, että Barcelona hävisi sarjamestaruuden. Mestariksi ei tosin kivunnut lopulta Real Madrid tai Atlético Madrid, vaan Real Sociedad.

Quini kieltäytyi vahingonkorvauksista

Lopulta Quini saatiin pelastettua Espanjan ja Sveitsin viranomaisten yhteistyön avulla. Barcelona suostui maksamaan kidnappaajien vaatiman 100 miljoonan pesetan lunnaat sveitsiläispankin tilille, mutta rahojen liikkeitä seurattiin. Sitä kautta päästiin 26-vuotiaan Víctor Manuel Díaz Estebanin jäljille.

Seuraava mystinen käänne nähtiin, kun Quini ei halunnut nostaa syytteitä kidnappaajiaan vastaan eikä hän suostunut ottamaan vastaan viiden miljoonan pesetan vahingonkorvausta, joka tuomittujen piti Quinille maksaa. Lopulta tekijät tuomittiin myös kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Epäiltiin, että Quini kärsi Tukholma-syndroomasta, jossa panttivangille kehittyy myötämielinen suhde sieppaajiaan kohtaan. Quinin itsensä mukaan hän ei halunnut vangitsijoilleen pahaa, koska he olivat ”hyviä ihmisiä, eivätkä he vahingoittaneet häntä”. Tiettävästi Quini sai sieppaajiltaan välillä myös päivän Marcan, josta saattoi tarkistaa jalkapallotulokset.

Salaliitto?

Julkisuudessa ei ole varmaa tietoa siitä, saatiinko kidnappausta täysin selvitettyä. Eräs sieppaajista sanoi ”olevansa jopa Barcelonan fani”, mutta miksi hän sitten teki hallaa Barcelonalle? Puhtaasti rahan vuoksi? Kenties. Vai oliko taustalla jokin suurempi taho? Ja miksi Quini armahti sieppaajansa, jotka riistivät häneltä vapauden 25 päiväksi?

Ehkä taustalla käytiin suurempa urheilupoliittista peliä. Tai ehkä kyse oli vain parista hölmöstä, jotka luulivat keksineensä hyvän ansaintakeinon. Ja ehkä Quinikin vain oli niin hyvä ihminen, että hän antoi armon käydä oikeudesta.

Varmoja vastauksia tuskin saadaan tietää. On epäilyjä ja on tarinoita. Ehkä vain Quini tiesi, liittyikö tapaukseen jonkinlainen salaisuus. Nyt tuo salaisuus makaa El Molinónin kupeessa samassa haudassa La Liga -legendan kanssa.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila