MM-kisat ilman Lionel Messiä, Sergio Agüeroa, Paulo Dybalaa ja Gonzalo Higuaínia? Tai kenties ilman Alexis Sánchezia? Vähintään jompikumpi on hyvin mahdollinen skenaario.

Etelä-Amerikan MM-karsinnoissa on jäljellä kaksi lohkovaiheen kierrosta. Brasilia on jo varmistanut lohkovoiton ja sitä kautta paikan kisoissa. Jaossa on vielä kolme suoraa paikkaa ja yksi paikka jatkokarsinnoissa Uutta-Seelantia vastaan.

Tasapisteissä paremmuuden ratkaisee ensisijaisesti kokonaismaaliero. Jos sekin menee tasan, verrataan ensin tehtyjä maaleja ja sitten keskinäisiä otteluita.

Miltä tilanne näyttää nyt?

Toisena lohkossa on 27 pistettä kerännyt Uruguay. Kolumbialla on 26, Perulla ja Argentiinalla 24, Chilellä 23, Paraguaylla 21 ja Ecuadorilla 20 pistettä. Ennen kahta viimeistä kierrosta siis vain Bolivia ja Venezuela ovat varmuudella ulkona leikistä.

Kaiken lisäksi maalierotkin ovat melko lähellä toisiaan. Uruguay mennee maalieron suhteen menojaan (+10). Kolumbian maaliero on +3, Perun, Argentiinan ja Chilen +1, Paraguayn -6 ja Ecuadorin 0.

Etelä-Amerikan karsintalohkon tilanne ennen kahta viimeistä kierrosta. Lähde: Wikipedia.

Tuleva kierros?

Tänä iltana pelataan ensin alta pois merkityksetön Bolivia-Brasilia. Sen jälkeen ovat vuorossa Venezuela-Uruguay, Chile-Ecuador, Kolumbia-Paraguay ja Argentiina-Peru.

Parhaiten on pullat uunissa Uruguaylla, joka pelaa lohkojumbo Venezuelaa vastaan. Ensimmäisen kohtaamisen Uruguay vei 3-0. Eli mitä todennäköisimmin Uruguay on tulevan kierroksen jälkeen 30 pisteessä. Suhteellisen hyvä tilanne on tulevan kierroksen suhteen myös Kolumbialla, joka kaatoi edellisessä kohtaamisessa Paraguayn vieraspelissä 1-0.

Näillä näkymin kutkuttavimmat kamppailut käydään Santiagossa ja Buenos Airesissa. Jos esimerkiksi Argentiina ja Ecuador voittavat, yhtäkkiä Argentiinan tilanne onkin ihan hyvä. Vastaavasti jos Argentiina häviää ja Chile voittaa, Messin ja kumppaneiden tilanne alkaa käydä hyvin tukalaksi. Aiemmissa kohtaamisissa Ecuador kaatoi Chilen 3-0, ja Peru pelasi Argentiinan kanssa tasan 2-2, joten helpolla eivät Argentiina ja Chile pääse.

Päätöskierros?

Ilman suuria yllätyksiä Uruguay painelee lohkokakkosena jatkoon, sillä Venezuelan jälkeen maa kohtaa Bolivian. Sen jälkeen jäljellä olisi kaksi suoraa paikkaa ja yksi jatkokarsintapaikka. Skenaarioita on niin lukuisia, että niitä on turha edes luetella ennen päätöskierrosta.

Avataan nyt kuitenkin vähän tilannetta. Päätöskierroksen pelit ovat Uruguay-Bolivian lisäksi Brasilia-Chile, Ecuador-Argentiina, Paraguay-Venezuela ja Peru-Kolumbia. Ensimmäisissä kohtaamisissa Kolumbia voitti kotonaan Perun 2-0, Paraguay vieraissa Venezuelan 1-0, Chile kotonaan Brasilian 2-0 ja Ecuador vieraissa Argentiinan 2-0.

Ylimääräistä paniikkia Argentiinan leiriin tuo se, että Agüero on kylkiluumurtuman vuoksi sivussa molemmista peleistä.

Otteluiden lähetysajat

Ottelukierros 17, kellonajat Suomen aikaa

Torstai
Bolivia-Brasilia klo 23 (Viasat Jalkapallo HD, Viaplay)

Perjantai
Venezuela-Uruguay klo 00 (Viasat Fotboll HD, Viaplay)
Chile-Ecuador klo 02.30 (Viasat Fotboll HD, Viaplay)
Kolumbia-Paraguay klo 02.30 (Viaplay)
Argentiina-Peru klo 02.30 (Viasat Sport Premium HD, Viaplay)

Ottelukierros 18, kellonajat Suomen aikaa

Keskiviikko
Brasilia-Chile klo 02.30 (Viaplay)
Ecuador-Argentiina klo 02.30 (Viasat Jalkapallo, Viaplay)
Paraguay-Venezuela klo 02.30
Peru-Kolumbia klo 02.30
Uruguay-Bolivia klo 02.30