Paulinhon starttia voi pitää melko kovana.

Peliaikaa 135 minuuttia. Kaksi maalia, jotka molemmat voittomaaleja. Siihen päälle maalisyöttö. Maali tai maalisyöttö siis 45 minuutin välein. Tämä kaikki keskikenttäpelaajalta, jolla ei pitänyt olla mitään asiaa Barcelonaan.

No nyt on kuitenkin ollut. Peliesityksillään Paulinho on iskenyt ainakin osittain jauhot suuhun häntä kritisoineelle Barca-fanille.

Otetaan pari oleellista pointtia esiin. Ensinnäkin yleinen mielikuva oli, että Paulinho tulisi Barcaan pelituntuman (ja kenties myös pelikunnon) menettäneenä pelaajana. Että Kiina olisi tehnyt negatiivisessa mielessä tehtävänsä. Se oli harhaluulo. Paulinho on osoittanut, että pelituntuma on tarpeeksi hyvä ja ettei fysiikan puolesta ole mitään ongelmaa pelata Barcassa.

Toiseksi, luultiin ettei Paulinhon taso yksinkertaisesti riittäisi. Onhan mies pelannut tätä ennen huippusarjoista vain Englannissa. Eikä kaksi kautta Tottenhamissa mennyt ihan nappiin.

Ehkä irvailijoiden olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota maajoukkue-Paulinhoon. Koska kertoohan se toki jotain, jos Kiinassa pelailusta huolimatta on pelistä toiseen avauksen mies Brasilian maajoukkueessa. Sitä Paulinho on ollut syyskuusta 2016 lähtien.

Valverden näköinen pelaaja

Barcelonan maksaman 40 miljoonan euron korvauksen järkevyydestä voidaan toki olla montaa mieltä. Samoin siitä, että olisiko Barcan mieluummin pitänyt panostaa omiin kasvatteihinsa. Mutta nuo asiat eivät ole oleellisia tässä tarinassa.

Olennaista on sen sijaan se, miten Paulinho on pärjännyt ja mitä hän on kyennyt tuomaan Barcelonan peliin.

Barca-päävalmentaja Ernesto Valverden Athletic Bilbao oli fyysisesti voimakas. Keskikentällä oli taitoa, mutta siellä oli myös juoksu- ja kamppailuvoimaisia pelaaja. Kenties tätä Valverde halusi tuoda myös Barcelonaan.

Barcelonallahan on hyvin tunnistettava seuraidentiteetti, joka ulottuu vahvasti myös pelaajaprofiileihin. Ympäri kenttää löytyy pelaajia, joiden teknis-taktiset kyvyt ovat erinomaiset. Samaan aikaan Barcasta on jo pitkään puuttunut pelaajia, joilla olisi raakaa vääntövoimaa. Sitä Paulinho joukkueeseen tuo.

Ei tällaista sitten Seydou Keitan

Katsokaapa Paulinhon uran ensimmäinen Barca-maali videolta. Lionel Messin syöttö tarpeeksi hyvin haltuun ja voimakkaan pelaajan hyvä suojaus puolustajaa vastaan, mikä mahdollisti tasapainoisen laukauksen. Maalia edelsi Paulinhon pystyjuoksu tyhjään tilaan.

Maali Eibaria vastaan eilen illalla puolestaan syntyi kulmapotkusta. Paulinholta muutaman askeleen kiihdytys, voimakas ponnistus, 100-0-pääpallovoitto ja tarkka pusku maaliin.

Maalit kertovat paljon siitä, mitä Paulinho Barcelonan peliin tuo: kamppailuvoimaa, juoksuvoimaa ja sopivasti ajoitettuja juoksuja tyhjiin tiloihin. Paulinho täydentää box-to-box-pelaamisellaan sopivasti esimerkiksi Sergio Busquetsin ja Andrés Iniestan syöttö- ja pallonhallintapelaamiseen nojaavaa pelityyliä. Tämänkaltaista pelaajaa Barcalla ei ole ollut sitten Seydou Keitan.

Valverde summasi asian mainiosti Eibar-pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

– Hän on ovela pelaaja. Aluksi hänellä oli vaikeuksia sijoittua oikein, mutta hän pääsi nopeasti peliin mukaan.

– Hänen profiilinsa on erilainen kuin meidän muilla pelaajilla. Muut nojaavat enemmän positional playhin, kun taas hän on vahva, tukee toisesta aallosta ja tekee ovelia juoksuja.

Hyvä ostos?

Ei tietenkään ole syytä huumaantua kahdesta maalista. Mutta tällä hetkellä ei ole myöskään erityistä syytä lytätä keskikenttämiestä. Valverde oli ihan oikeassa sanoessaan, että Paulinho oli aluksi hukassa. Eivätkä vastustajatkaan ole olleet parhaasta päästä. Mutta silti juuri nyt näyttäisi siltä, että Paulinho voi olla yllättävänkin sopiva palanen täydentämään Barca-nippua.

Dani Alves huuteli jo sosiaalisessa mediassa, että Barca sai Paulinhon oikeastaan todella hyvään hintaan. Ihan noin pitkälle en menisi, mutta ehkä Barca-johto sittenkin tiesi mitä teki, kun Paulinhon osti.