Barcelona vahvisti perjantaina hankkineensa huippulupaavan Ousmane Dembélén Borussia Dortmundista (uutinen). Siirtosummaa ei ilmoitettu julkisuuteen, mutta lehtitietojen mukaan Barcelona maksaa Dortmundille Dembéléstä välittömästi 105 miljoonaa euroa, ja myöhemmin mahdollisesti 35 miljoonaa lisää ranskalaisen menestyksestä riippuen.

20-vuotiaasta Dembéléstä tuli näin ollen Barcelonan seurahistorian kallein hankinta – ja itse asiassa koko maailman toiseksi kallein jalkapalloilija Dembélén edeltäjän Neymarin jälkeen. Katsotaanpa, keitä muita TOP 5:stä löytyy.

5) Paulinho ja David Villa, 40 miljoonaa euroa

Barcelona maksoi Valencialle seitsemän vuotta sitten David Villasta 40 miljoonaa, ja tänä kesänä saman summan Guangzhou Evergrandelle Paulinhosta. Kohtalaisen kovia summia 28- ja 29-vuotiaista pelaajista.

Valenciassa Villa oli ollut joukkueensa paras maalintekijä viidellä kaudella peräkkäin, ja niistä kolmella hän ylitti 20 tehdyn maalin rajan. Barcassa sarjaosumia syntyi kuitenkin kolmen kauden aikana yhteensä vain 33. Toisen kauden puolivälissä syntynyt säärivamma tosin piti Villan poissa kentiltä peräti kahdeksan kuukauden ajan.

Kolme vuotta Barca-siirtonsa jälkeen Barcelona myi Villan Atlético Madridiin, mutta nyt siirtosumma oli enää 5,1 miljoonaa euroa. Vuoden 2015 alusta lähtien Villa on pelannut Yhdysvalloissa New York City FC:ssä. Viime kaudella hänet valittiin MLS:n parhaaksi pelaajaksi, ja perjantaina hänet nimettiin Espanjan maajoukkueeseen yli kolmen vuoden tauon jälkeen.

 

David Villa pelasi Barcelonan paidassa kolme kautta. Kuva: Getty Images

Paulinho puolestaan on lähtökohtaisesti yksi Barcelonan viime vuosien erikoisimmista hankinnoista, etenkin hintalappuunsa nähden. 40 miljoonaa miehestä, joka on pelannut viime vuodet Kiinassa, eikä onnistunut edellisellä Euroopan-keikallaan Tottenhamin paidassa. Brasilian peliasussa on tosin kulkenut paremmin.

Viimeistään ensi kesänä nähdään, vieläkö Paulinhon hinnalle on syytä nauraa, vai näkikö Barcelona miehessä jotain, mitä muut eivät.

4) Zlatan Ibrahimovic, 69,50 miljoonaa euroa

Barcelona osti kesällä 2009 ruotsalaisen supertähden Inter Milanista diilissä, jossa toiseen suuntaan matkasi Samuel Eto’o. Siirtokuvio oli jokseenkin monimutkainen, mutta sen arvoksi on arvioitu 69,5 miljoonaa euroa.

Tuolloin 27-vuotias Ibrahimovic oli voittanut edellisellä kaudella Serie A:n maalikuninkuuden tehtyään 25 maalia 35 ottelussa. Myös alku Barcelonassa oli vauhdikas, sillä Zlatan heilutti verkkoa viidessä ensimmäisessä sarjaottelussaan.

Ura Barcelonassa kesti kuitenkin vain vuoden. Ainoan kautensa aikana Zlatanin maalisaldoksi tuli 16 maalia La Ligassa ja yhteensä 21 kaikissa kilpailuissa. Jo seuraavaksi kaudeksi Barcelona lainasi Zlatanin AC Milanille. Lainaan sisältyi 24 miljoonan euron osto-optio, jonka AC Milan myös käytti.

Zlatanin Barcelona-pestin lyhyyteen olivat tiettävästi syynä kehnot välit valmentaja Pep Guardiolan kanssa.

Majakka ja perävaunu kasvattivat keväällä 2010 yhdessä takatukkaa. Kuva: Getty Images

3) Luis Suárez, 81,72 miljoonaa euroa

Barcelona hankki uruguaylaishyökkääjän tuoreena Valioliigan maalikuninkaana (31 maalia 33 pelissä) ja koko sarjan parhaaksi valittuna pelaajana Liverpoolista tämän ollessa 27-vuotias. Suurkauppa toteutui kesällä 2014, mutta tositoimiin Suárez pääsi vasta saman vuoden lokakuussa, sillä FIFA langetti tälle neljän kuukauden pelikiellon Suárezin purtua MM-kisoissa Italian Giorgio Chielliniä.

Suárezista maksettu summa on toki massiivinen, mutta nykyisellä hintakehityksellä voi todeta maaliahneen kärkimiehen olleen sen väärti. Suárez on yksi maailman parhaista puhtaista kärkimiehistä ja elintärkeä osanen nyt jo hajonnutta MSN-hirmutrioa.

Kolmen Barca-kautensa aikana Suárez on pyssyttänyt Azulgranalle huimat 121 maalia. Komein saldo syntyi kaudella 2015-2016, jolloin Suárez voitti 40 maalillaan koko La Ligan maalikuninkuuden sekä toisen kerran uransa aikana Euroopan Kultaisen kengän.

Luis Suárez, kaikkien hänestä maksettujen miljoonien väärti? Kuva: Getty Images

2) Neymar, 88,20 miljoonaa euroa

Kun 21-vuotias Neymar hankittiin brasilialaisesta Santosista alkukesällä 2013, siirtosummaksi ilmoitettiin alun perin 57,1 miljoonaa euroa. Seuraavan vuoden tammikuussa siirto otettiin kuitenkin tarkempaan syyniin, ja myöhemmin tutkimuksissa selvisi, että Barca pulitti huippulupauksesta itse asiassa 88,2 miljoonaa.

Kausi 2013-2014 meni vielä jossain määrin sisäänajokautena, mutta viimeisten kolmen kauden aikana Neymar on sanalla sanoen häikäissyt Suárezin ja Lionel Messin rinnalla. Vielä paljon parempaakin olisi epäilemättä ollut tulossa, mutta kuten hyvin tiedetään, Neymarista ei lopulta tullutkaan Messin ”kruununperijää”, vaan Paris Saint-Germainin keulakuva.

Pelillisesti Neymarista luopuminen oli Barcelonalle kammottava menetys, mutta paluupostissa Barca kuittasi PSG:ltä 222 miljoonaa euroa, joten pelkkiä siirtosummia ajateltaessa Barcelona nettosi brassista vajaat 134 miljoonaa.

Neymar menetti tänään ykköspaikkansa Barcelonan kalleimpana pelaajana, muttei suinkaan maailman kalleimpana. Kuva: Getty Images

1) Ousmane Dembélé, 105 miljoonaa euroa

Barcan historian kalleimmalla hankinnalla on ikää vasta 20 vuotta, mutta Dembélé on silti ehtinyt jo pokata tutun henkilökohtaisia palkintoja. Kaudella 2015-2016 hän oli Ranskan liigan ”paras nuori pelaaja”, joulukuussa 2016 Dembélé nimettiin Mestarien liigan ”läpimurtokentälliseen” ja kauden 2016-2017 päätteeksi Bundesliigan tähdistöön sekä parhaaksi tulokkaaksi.

Dortmund maksoi vuosi sitten Dembéléstä Rennesille 15 miljoonaa euroa, joten miehen arvonnousu on ollut huikea. Maalitilastoon nuorukainen sai viime kaudella nimensä 10 kertaa – kuusi osumaa Bundesliigassa, kaksi Saksan Cupissa ja kaksi Mestarien liigassa.

Dembélén hinta voi nousta erinäisten pykälien täyttyessä vielä 140-150 miljoonaan euroon, mutta jo nyt hänestä maksettu summa on huikea. Puhutaan kuitenkin vasta kaksikymppisestä pelaajasta, joka on pelannut vasta alle kaksi vuotta pääsarjatason jalkapalloa.

Barcelona otti Dembélén kohdalla riskin, jonka onnistumista arvioidaan vasta muutaman vuoden päästä. Parhaimmillaan Dembélé tulee loistamaan nopeastikin, Neymaria ei tulla kellään ikävä ja muutamien vuosien kuluttua hän on joko seuran johtava pelaaja tai myydään vielä kalliimmalla eteenpäin. Huonomman skenaarion arvaattekin, sillä valmis supertähti Dembélé ei vielä ole.

105 miljoonaa euroa 20-vuotiaasta pelaajasta on paljon rahaa.

Dembéléä odottavat Barcelonassa jättimäiset saappaat. Kuva: Getty Images