© Kuva: Getty Images

Kausiennakot 2017/18: Athletic Bilbao – Leijonien taistelu paikasta Mestarien liigaan alkaa toden teolla

Viime kausi

Athleticin viime kausi oli tasavahva, vaikka saumat olivatkin parempaan sijoitukseen. Silloinen Ernesto Valverden ryhmä sijoittui sarjassa seitsemänneksi, jonka avulla baskilauma kampesi itsensä Eurooppa-liigaan.

Leijonien alkukausi oli kaksijakoinen. Athletic hävisi ensimmäisestä neljästä ottelustaan kolme, mutta sitä seurasi komea neljän ottelun voittoputki. Eurooppa-liigan lohkovaihe aiheutti Athleticille odottamattomia vaikeuksia.

Tammi- helmikuun vaihde oli Athleticille haastava. Useat ennakolta niin sanotut helpot ottelut jäivät voittamatta ja tasapelipisteitä kertyi paljon. Helmikuun lopusta toukokuun alkuun Athletic pelasi kuitenkin kerrassaan loistavaa jalkapalloa – niin pelillisesti kuin myös tuloksellisesti.

Athletic hävisi kyseisen aikavälin aikana 11 ottelustaan vain kolme ja taisteli kiivaasti jopa Mestarien liiga -sijoituksesta, mutta lopulta Sevilla oli liian haastava vastustaja siinä kilvassa. Athleticin kevättä helpotti myös se, että APOEL onnistui pudottamaan baskit Eurooppa-liigan pudotuspeleissä. Athleticin suuri otteluruuhka helpottui siten oleellisesti.

Aritz Aduriz ja Raúl García kantoivat Athleticia tuttuun tapaan reppuselässään läpi kauden ja kaksikolta odotetaan myös samaa alkavalla sesongilla.

Tärkein pelaaja – Raúl García

BILBAO, SPAIN - JANUARY 05: Neymar of FC Barcelona duels for the ball with Raul Garcia of Athletic Club during the Copa del Rey Round of 16 first leg match between Athletic Club and FC Barcelona at San Mames Stadium on January 5, 2017 in Bilbao, Spain. (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Kuva: Getty Images

Raúl García on taistelun ruumiillistuma. 31-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja tunnetaan hyvin aggressiivisena ja tilanteet loppuun asti pelaavana pelaajana, mutta monet unohtavat usein kovaluisen Athletic-pelaajan viimeistelytaidon.

Raúl García on yksi La Ligan parhaista, ellei paras pääpelaaja ja se näkyy. Loistavan laukauksen omaava keskikenttämies tekeekin päällään usein maalinsa, vaikka vastassa olisikin pidempiä ja kookkaampia puolustajia.

Monet pitävät esimerkiksi Aritz Adurizia Athleticin parhaimpana pelaajana, mutta se ei välttämättä pidä joka tilanteessa paikkaansa. Aduriz on loistava maalintekijä, mutta hieman yksitoikkoinen pelaajana. Raúl García osaa pelipaikastaan huolimatta puolustamisen jalon taidon – olihan pelaaja Diego Simeonen opissa vuosikausia.

Valmennus

Cuco Ziganda on hyvin tuntematon nimi jalkapalloilevalle maailmalle varsinkin valmentajana. 50-vuotias baskiluotsi edusti pelaajaurallaan Athleticia useamman vuoden ajan, mutta ei kuitenkaan koskaan noussut suuren maailman tietoisuuteen.

Ziganda on valmentanut Athleticin reservijoukkuetta viimeisen kuuden vuoden ajan, kunnes Ernesto Valverde jätti edustusjoukkueen siirryttyään Barcelonan peräsimeen. Athletic päätti nostaa Zigandan Valverden korvaajaksi, vaikkei luotsi ole koskaan urallaan ennen valmentanut pääsarjajoukkuetta.

Athleticin kokoonpano ei ole muuttunut kesän aikana käytännössä ollenkaan, jonka vuoksi kannattajat odottavat vähintäänkin samanlaista menestystä kuin viime kaudella. Silloin Athletic taisteli loppukierroksille saakka Mestarien liiga -paikasta ja eteni 16 parhaan joukkoon niin Copassa kuin Eurooppa-liigassakin.

Athleticin kokoonpano on ollut jälleen yhden vuoden pidempään yhdessä, mutta Ziganda on kuitenkin hieman tuntematon nimi myös seuran pelaajille. Nyt aikaa ei ole juurikaan tutustumiseen, sillä alkavalla kaudella baskien on aika menestyä – viimein.

Arvio

Athletic taistelee tosissaan paikasta neljän parhaan joukkoon. Athletic kykenee haastamaan täydellisesti esimerkiksi Sevillan, jota pidetään yleisesti suurimpana suosikkina neljännelle sijalle. Athletic on kokonaisvaltainen joukkue, jolla on vähän pelillisiä heikkouksia – tai ainakin oli Ernesto Valverden alaisuudessa.

Athletic osaa pelata pallonhallintajalkapalloa, vaikka Valverde valjastikin leijonansa pelaamaan puolustusvoittoista ja tarkkaa jalkapalloa. Athletic on todella hyvä vastahyökkäysjoukkue, joka osaa kuitenkin puolustaa tiiviisti pitkiäkin aikoja oman boksinsa lähettyvillä. Se auttaa pitkässä sarjassa, mutta pelitavan pitäisi toimia käytännössä jokaisessa ottelussa.

Athleticilta puuttui viime kaudella tasaisuutta. Jos Bilbaon kaupunki haluaa todistaa vuoden päästä Mestarien liigan otteluita uudella San Mamésilla, Zigandan pitää saada Athletic valtavasti tasaisemmaksi. Potentiaalia on, mutta sen pitäisi joskus realisoituakin. Kilpailu Real Sociedadin, Villarrealin ja Sevillan kanssa paikasta Mestarien liigaan tulee olemaan todella mielenkiintoinen läpi alkavan kauden.

Tiesitkö: Athletic pitää edelleenkin kunnioitettavalla tavalla kiinni siirtopolitiikastaan. Seuran edustusjoukkueeseen pääsee vain sellainen pelaaja, joka on syntynyt Baskimaassa. Se on hyvin harvinainen ja ainutlaatuinen ajatusmaailma nykyisessä jalkapallossa, joka sisältää satojen miljoonien eurojen pelaajasiirtoja.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13Iago HerrerínMVMaalivahti25.1.1988
-Alex RemiroMVMaalivahti24.03.1995
4Iñigo MartínezKPToppari17.05.1991
5Yeray ÁlvarezKPToppari24.1.1995
12Unai NúñezKPToppari30.01.1997
-Yuri BerchicheVPVasen laitapuolustaja10.02.1990
24Mikel BalenziagaVPVasen laitapuolustaja29.2.1988
-Cristian GaneaVPVasen laitapuolustaja24.05.1992
15Iñigo LekueOPOikea laitapuolustaja4.5.1993
18Óscar de MarcosOPOikea laitapuolustaja14.4.1989
-Ander CapaOPOikea laitapuolustaja08.02.1992
6Mikel San JoséPKKPuolustava keskikenttä30.5.1989
8Ander IturraspePKKPuolustava keskikenttä8.3.1989
-Dani GarcíaKKKeskikentän keskusta24.05.1990
7Beñat EtxebarriaKKKeskikentän keskusta19.2.1987
17Mikel RicoKKKeskikentän keskusta4.11.1984
22Raúl GarcíaHKKHyökkäävä keskikenttä11.7.1986
-Unai LópezHKKHyökkäävä keskikenttä30.10.1995
10Iker MuniainVHVasen laitahyökkääjä19.12.1992
28Iñigo CórdobaVHVasen laitahyökkääjä13.03.1997
19Sabin MerinoVHVasen laitahyökkääjä4.1.1992
11Iñaki WilliamsOHOikea laitahyökkääjä15.6.1994
14Markel SusaetaOHOikea laitahyökkääjä14.12.1987
20Aritz AdurizKHKeskushyökkääjä11.2.1981
-Asier VillalibreKHKeskushyökkääjä30.9.1997

Pelaajasiirrot – lähteneet

Gorka Elustondo (Atl. Nacional)
Toppari, 30-vuotias

Gorka Iraizoz (Girona)
Maalivahti, 36-vuotias

Javi Eraso (Leganes)
Hyökkäävä keskikenttäpelaaja, 27-vuotias

Urtzi Iriondo (Granada, laina)
Vasen laitapuolustaja, 22-vuotias

Alex Remiro (Huesca, laina)
Maalivahti, 22-vuotias

Markel Exteberria (Numancia, laina)
Oikea laitapuolustaja, 22-vuotias

Unai López (Rayo Vallecano, laina)
Hyökkäävä keskikenttäpelaaja, 21-vuotias

Óscar Gil (ilman seuraa)
Toppari, 22-vuotias

Pelaajasiirrot – saapuneet

Asier Villalibre (laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 19-vuotias

Gorka Santamaría (laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 21-vuotias

Iago Herrerín (laina päättyi)
Maalivahti, 29-vuotias

Kike Sola (laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 31-vuotias

Urtzi Iriondo (laina päättyi)
Vasen laitapuolustaja, 22-vuotias

Óscar Gil (laina päättyi)
Toppari, 22-vuotias

Ager Aketxe (laina päättyi)
Hyökkäävä keskikenttäpelaaja, 23-vuotias

Markel Exteberria (laina päättyi)
Oikea laitapuolustaja, 22-vuotias

Unai López (laina päättyi)
Hyökkäävä keskikenttäpelaaja

Mikel Vesga (laina päättyi)
Keskikentän keskusta, 24-vuotias

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää