Barcelonassa vuosina 2003-2010 pelannut Meksikon jalkapallolegenda Rafael Márquez on epäiltynä taloudellisesta sekaantumisesta huumekartellin toimintaan. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on jäädyttänyt välittömästi Márquezin ja 22 muun epäillyn rahavarat. Viranomaiset ovat myös peruuttaneet jalkapalloilijan maahantuloviisumin.

Márquezia syytetään taloudellisista yhteyksistä huumeiden salakuljettaja Raul Flores Hernándeziin. Flores Hernándezin epäillään toimineen Sinaloan kartellin ja Jalisco New Generation -jengin tärkeissä tehtävissä.

Yhdysvaltalaisministeriön mukaan Márquez on tuntenut Floresin jo pitkään. Márquezin väitetään avustaneen Floresia ja säilyttäneen huumekartellin varoja hallussaan.

– Raul Flores Hernández on toiminut vuosikymmenien ajan, koska hänellä on ollut pitkään jatkuneita suhteita muiden huumekartellien kanssa. Hänen taloudellisten edustajiensa käyttö on auttanut häntä peittelemään laittomaan huumetoimintaan tekemiään sijoituksia, valtionvarainministeriön OFAC-osaston (Office of Foreign Assets Control) johtaja John E. Smith kommentoi Sky Sportsin mukaan.

Ministeriön julkaisemien asiakirjojen mukaan Márquezin yhteys Flores Hernándezin organisaatioon muodostuu pääasiassa miehen nimeä kantavan jalkapallokoulun (Escuela de Futból Rafael Márquez) kautta. Yhteistyöhön on syytösten mukaan käytetty myös muita urheilu- ja terveysalan yrityksiä.

Huumekartelleistaan tunnetusta Michoacanin osavaltiosta kotoisin oleva Márquez on Meksikon A-maajoukkueen pitkäaikainen kapteeni, joka on pelannut neljissä MM-kisoissa. Márquez on pelannut uransa aikana sekä puolustajana että keskikentän pohjalla.

38-vuotias Márquez pelaa tätä nykyä Meksikon pääsarjaseura Club Atlasissa. El Universalin mukaan Márquez oli ilmoittanut muutamia tunteja ennen uutisen leviämistä seuralleen, että hän jää pois joukkueen harjoitusvahvuudesta, koska ”hän on sekaantunut vakavaan oikeudelliseen ongelmaan Yhdysvalloissa”. Atlas oli suunnitellut samalle päivälle joukkuekuvausta, jonka se perui Márquezin ilmoituksen jälkeen.