Real Madridin reservijoukkue RM Castillan Federico Valverde on päässyt jalkapallomaailman ärtymyksen kohteeksi tehtyään rasistisen eleen alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Koreassa.

Sunnuntain voitokkaassa puolivälieräottelussa Portugalia vastaan Uruguayn keskikenttäpelaaja onnistui tasoittamaan ottelun 2-2:een pilkulta. Kun uruguaylainen nuorukainen oli pussittanut pallon verkkoon, hän juhli osumaansa venyttämällä silmäkulmiaan siten, että se muistutti aasialaisia halventavaa elettä.

Fifa kiinnostui eleestä ja pyysi Valverdea antamaan virallisen selityksen kyseenalaiselle teolle.

Real Madrid Castillan lupaus väittää, että teko oli henkilökohtainen kunnianosoitus hänen ensimmäiselle agentilleen Edgardo Lasalvialle. Pelaaja pahoitteli tapahtunutta koreaksi Twitter-tilillään.

– Tämä oli henkilökohtainen tuuletus ystävilleni, ei rasistinen ele. Se ei sisältänyt minkäänlaisia rasistisia tarkoitusperiä, ja minä olen pahoillani, Valverde selitti sosiaalisessa mediassa.

Valverden maali oli miehen toinen alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa. Uruguay kaatoi Portugalin rangaistuspotkukilpailun jälkeen lukemin 3-2. Vasta 18-vuotias Valverde teki Uruguayn ensimmäisen maalin 5-4-voittoon päättyneessä pilkkukisassa.

Koko joukkue rangaistusuhan alla

Fifa on nyt valmis kuuntelemaan, minkälaisen selityksen Uruguay tarjoaa Valverden tuuletukselle ja kokoonpanon julkaisemalle kuvalle, jossa kaikki La Celesten pelaajat tekevät samanlaisen eleen juhliessaan voittoa.

– Se on sama ele, mitä he ovat tehneet Ecuadorissa järjestetyistä nuorten Etelä-Amerikan-mestaruuskilpailuista lähtien, Uruguayn Etelä-Korean delegaatioon kuuluva Aldo Gioia kertoi 180:lle.

– He [Fifa] tekevät kärpäsestä härkäsen tässä asiassa, ja meidän pitää vastata heille. Oletimme, että asia olisi ollut loppuun käsitelty Valverden antaman selityksen ja anteeksipyynnön jälkeen, mutta nyt tilanne on tämä, Gioia jatkaa.

Uruguayn jalkapalloliiton (AUF) pitää vastata Fifan jättämään syytökseen tiistaihin mennessä, jolloin Valverdelle ja joukkueelle langetettu rangaistus julkistetaan.