Barcelonan päävalmentaja Luis Enrique ilmoitti keskiviikkoiltana, ettei hän jatka joukkueen peräsimessä ensi kaudella. Luonnollisesti saman tien alkoi huhumylly Enriquen seuraajasta.

Tehtävään on jo ehditty huudella jopa Arsène Wengerin kaltaisia nimiä. Ketkä oikeasti voisivat olla Enriquen seuraajaehdokkaita, millä perusteilla valinta tapahtuu ja milloin? Tästä vastauksia, jotka perustuvat barcelonalaislehdistön tietoihin ja Barcelonan seurafilosofiasta kirjoitettuun kirjallisuuteen.

Ketkä tekevät päätöksen?

Päätös tehdään neljän miehen kerhossa. Puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu johtaa ryhmää, johon kuuluvat lisäksi urheilupuolesta vastaava seuran varapuheenjohtaja Jordi Mestre, ammattilaisurheilujohtaja Albert Soler ja urheilutoimenjohtaja Robert Fernández.

Mitkä ovat kriteerit uudelle päävalmentajalle?

Prosessi etenee jotakuinkin näin:

    1. Päätetään, millaista jalkapalloa Barcelonan halutaan pelaavan.
    2. Kartoitetaan haluttuun pelitapaan sopivat valmentajat
    3. Asetetaan sopivat valmentajat paremmuusjärjestykseen

Ykköskohdan raamit ovat jo ennestään tutut. Barcelona nojaa jatkossakin pelitapansa pallonhallintajalkapalloon, jossa peliväline pyritään usein riistämään mahdollisimman nopeasti takaisin omalle joukkueelle.

Kyse on ennen kaikkea siitä, millaista hienosäätöä halutaan tehdä. Enrique toi Barcelonan pelaamiseen vahvasti mukaan nopean hyökkäämisen elementin. Myös vastustajan pelitapaan ja siihen mukautumiseen on alettu kiinnittää enemmän huomiota. Nyt siis Barcelonan johdossa todennäköisesti mietitään, halutaanko Enriquen pelitavallisia painotuksia viedä yhä pidemmälle, vai halutaanko palata lähemmäs guardiolalaista pelitapaa.

Barcelonan pelitapa on sen verran vaativa ja omaleimainen, että valmentajan on viime aikoina haluttu usein olevan sellainen, jolla Barca on niin sanotusti DNA:ssa. Näin ollen kyseeseen tulevat todennäköisesti valmentajat, joilla on pelaaja- tai valmennushistoriaa Barcelonassa. Todennäköisesti vaaditaan myös jonkinlaisia näyttöjä huipputasolta.

Ketkä sopivat profiiliin?

Jäljelle jää siis kysymys, ketkä voisivat olla sopivia henkilöitä Enriquen työn jatkajiksi. Ilmaan on heitetty Wengerin lisäksi muun muassa Tottenhamin Mauricio Pochettino, Sevillan Jorge Sampaoli, Liverpoolin Jürgen Klopp, Athletic Bilbaon Ernesto Valverde ja Evertonin Ronald Koeman.

Yllä olevasta kuusikosta Valverde pelasi aikoinaan Barcelonassa pari vuotta. Koeman puolestaan pelasi sellaiset viisi vuotta ja toimi 59 ottelussa Louis van Gaalin apuvalmentajana. He ovat siis Barca-kokemuksensa ansiosta vahvoilla.

Kloppilla, Wengerillä, Pochettinolla ja Sampaolilla ei ole minkäänlaista kokemusta Barcelonasta, minkä lisäksi Klopp on aikanaan julkisuudessa kritisoinut Barcan pallonhallintajalkapalloa. Pochettinolla on Guillem Balaguen mukaan Barca-leirissä ”paljon kannattajia”, mutta hänen rasitteenaan on ura Barcan paikallisvastustaja Espanyolissa.

Sampaoli, Pochettino ja Klopp ovat toki kaikki isoja nimiä, mutta Barcelonan seurafilosofian tuntien vähintään samalla viivalla lienevät Barcan nykyinen kakkosvalmentaja Juan Carlos Unzué ja Real Sociedadin Eusebio Sacristán.

Mikä on aikataulu?

Sportin tietojen mukaan Barcelonassa ei tehdä valmentajakartoituksen suhteen mitään ennen PSG-kamppailua. Barcalla on valtava savotta edessään PSG:tä vastaan, eikä keskittymistä tiettävästi haluta häiritä valmentajaspekuloinnin lisäämisellä.

Tietoa uudesta päävalmentajasta odotetaan kuitenkin ennen kauden päättymistä. Barcelonan kauden viimeinen peli on Copa del Rey finaali Alavésia vastaan 27. toukokuuta, joten sitä voitaneen pitää takarajana. Sen jälkeen uudelle päävalmentajalle jää vielä reilusti aikaa vaikuttaa mahdollisiin kesähankintoihin ja harjoituskauden sisältöön.