Barcelona koki tiistai-iltana yhden viime vuosien tylyimmistä nöyryytyksistään, kun Paris Saint Germain päihitti sen kotikentällään Mestarien liigassa peräti 4-0. Täystyrmäys kiihdytti jälleen spekulaatioita päävalmentaja Luis Enriquen huterasta asemasta, ja erään lähteen mukaan pelaajistokin olisi menettämässä luottamuksensa Enriqueen.

Luis Enrique on valmentanut Barcelonaa toukokuusta 2014 lähtien. Jo ensimmäisellä täydellä kaudellaan Barcelonan pitkäaikainen pelaaja luotsasi joukkueen triplamestaruuteen, ja toisella kaudellakin lohkesi mestaruus niin La Ligassa kuin Copa del Reyssäkin. Kolmannella kaudella Mestarien liigassa uhkaa kuitenkin jäädä jo puolivälieräpaikka haaveeksi ja La Ligan voittokin vaatisi jo Real Madridilta pieniä apuja kompuroinnin muodossa.

46-vuotiaan Luis Enriquen sopimus umpeutuu kuluvan kauden päätteeksi, ja yhä harvempi uskoo miehen saavan jatkaa Barcelonan peräsimessä. Tiistainen selkäsauna kiihdytti entisestään seuraajaspekulaatioita.

Tuleeko seuraaja Sevillasta?

Englantilainen The Telegraph nostaa suurimmaksi Luis Enriquen seuraajakandidaatiksi Sevillaa tällä hetkellä valmentavan Jorge Sampaolin. Luis Enriquen edeltäjä oli argentiinalainen Tata Martino, joten jos valinta kohdistuisi Sampaoliin, saapuisi Camp Noulle jälleen Lionel Messin ja Javier Mascheranon maanmies.

56-vuotias Sampaoli on ollut kuluvan vuosikymmenen ehdottomia nousevia valmentajakykyjä. Hän valmensi vuosina 2011-2012 chileläisen Universidad de Chilen kolmeen peräkkäiseen Chilen mestaruuteen ja yhteen Etelä-Amerikan Mestarien liigan voittoon. Pestiä seurasi reilut kolme vuotta kestänyt komennus Chilen maajoukkueen päävalmentajana. Jo vuoden 2014 MM-kisat menivät mainiosti, mutta jättipotti tuli vuonna 2015, kun Chile voitti Etelä-Amerikan mestaruuden.

Kesällä Sampaoli otti vastaan tehtävän Sevillan valmentajana, eikä Sevillan ole tarvinnut valintaa katua. Kolmen perättäisen Eurooppa-liigan voiton jatkoksi Sevilla selvisi neljännesvälieriin Mestarien liigassa ja lähtee myös suosikkina ottelupariin Leicesteriä vastaan. La Ligassa joukkue painelee tällä hetkellä kolmantena, ja on ainakin jollain tavalla yhä mukana myös mestaruustaistelussa. Sulan Sampaoli sai haltuunsa myös siitä, kun Sevilla katkaisi Real Madridin 40 ottelun tappiottoman putken.

Sampaoli oli vahvasti ehdolla keväällä myös Chelsean manageriksi, mutta mies hävisi pestin Antonio Contelle omien sanojensa mukaan heikon englannin kielen taitonsa takia. Argentiinalaiselta tiedusteltiin tammikuussa jo haluja mahdolliseen Barcelona-pestiin, eikä mies korrektisti halunnut astua Luis Enriquen varpaille.

– Luis Enrique on arvostettu ja fanien rakastama voittajatyyppi. Jos hän lähtee, on seuraajaehdokkaita jonoksi asti. Minusta se on kaukainen ajatus, vaikkakin Sevillan menestys tarkoittaa, että joukkueen valmentajakin tulee huomatuksi, Sampaoli pyöritteli.

Sampaoli tunnetaan vauhdikkaasta ja hyökkäävästä pelityylistään sekä hyvin aktiivisesta prässäyksestään. Pelitapa voisi hyvinkin olla monien mieleen Barca-leirissä. Miehen Sevilla-sopimus kattaa myös kauden 2017-2018, mutta sopivaa korvausta vastaan se voisi olla purettavissa.

Haastajina Barcelonan vanhoja tuttuja ja valioliigaluotseja

Kuten Sampaoli itsekin tiedostaa, on halukkaita Barcelonan valmentajaksi luonnollisesti kasapäin. Vilkaistaanpa samalla muutamia muitakin nimiä, jotka on huhuissa jo Barcelonaan yhdistetty.

Pep Guardiolan paluusta Barcelonan peräsimeen huhutaan varmaan maailman tappiin asti, mutta tiettävästi Guardiola ei enää tehtävään haikaile. Barcelonan entisistä pelaajista Ronald Koemanille riittäisi varmasti myös paljon tukijoita, mutta hollantilainen vaikuttaa melko tyytyväiseltä oloonsa Evertonissa. Sama koskee nosteessa olevaa Mauricio Pochettinoa – joka ei toki Barcelonassa pelannut – joka rakentaa niin ikään määrätietoista projektia Tottenhamissa.

Yksi Barcelonan kaikkien aikojen pelaajasuuruuksista, Xavi, ansaitsee paraikaa eläkerahoja Qatarissa ja suuntautuu lähes varmasti valmentajauralle. Xavi voidaan hyvinkin nähdä tulevaisuudessa Barcelonan valmentajana, mutta asia lienee ajankohtainen vasta seuraavalla vuosikymmenellä.

Diego Simeone ja Jürgen Klopp liitetään jalkapallomaailman eliittivalmentajina lähes kaikkiin vapaina oleviin huippupesteihin, mutta kumpikaan ei liene pelifilosofialtaan aivan Barcelonan näköinen valmentaja. Sitä sen sijaan saattaisi olla argentiinalainen Marcelo ”El Loco” Bielsa, joka on ollut tämän kauden työttömänä. Bielsa on valmentanut pitkään Chilen ja Argentiinan maajoukkueita ja teki erinomaista jälkeä myös Athletic Bilbaossa.

Hieman tuntemattomammista nimistä Barcelonaan on yhdistetty Paco Jémez, joka sai syksyllä potkut Granadasta ja valmentaa tällä hetkellä meksikolaista Cruz Azulia. Jémezin näytöt huipputasolta ovat kuitenkin toistaiseksi olemattomat.

Potentiaalinen nimi on myös Óscar García, joka ponnisti pelaajauralleen Barcelonan junioreista ja on myös valmentanut Barcelonan akatemiassa sekä Katalonian maajoukkueessa. 43-vuotias García on ehtinyt voittaa lyhyellä valmentajaurallaan Israelin ja Itävallan mestaruudet ja luotsata Brightonin Englannin Mestaruussarjan nousukarsintaan.