La Ligassa on kohistu koko alkuvuosi tuomaritoiminnasta. Ei sinänsä mikään ihme, niin monta räikeää tuomarivirhettä on jo nähty.

Ehkä rajuin esimerkki oli Barcelonan tekemä maali Real Betisiä vastaan. Pallo oli ainakin puoli metriä verran maalin sisällä ja pomppasi ulos: ei maalia. Ja on niitä muitakin. Marca keräsi viimeaikaisia lausuntoja yhteen.

– Voin vain nauraa punaisesta kortistani, Luis Suárez sanoi Atlético Madridia vastaan pelatun Copa del Rey -välierän jälkeen.

– Se oli tuloillaan, koska sitä tuomari halusi. Olen suunniltani. Toiselle varoitukselle ei ollut aihetta. Tuomari ei taaskaan antanut mitään selitystä.

Alberto Ochoa

@OPELGDL
Pero cuanta terquedad, que el balón nunca entró caramba. @elchiringuitotv @NachoPuerta55 @jpedrerol #Barcelona #Betis Está clarísimo.

Myös Atléticon leiristä kritiikkiä

Samaisessa ottelussa erotuomari Jesus Gil Manzanon johtama tuomaristo liputti väärin perustein paitsioksi tilanteen, jossa Antoine Griezmann iski maalin.

– On selvää, että meillä on paremmat mahdollisuudet Mestarien liigassa kuin La Ligassa tai Copa del Reyssä, Atléticon päävalmentaja Diego Simeone sanoi pelin jälkeen Gol TV:lle heikkoon tuomaritoimintaan viitaten.

– Tuomarit voivat tehdä virheitä. Kun pelaaja tekee virheen, hän saa pelikiellon. En tiedä, annetaanko tuomareille pelikieltoja.

Arsène's Son 🎈

@hughwizzy
ONSIDE!!! Shocking decision! Griezmann and Atleti denied an absolute beauty.

Vihjauksia Real Madridin suosimisesta

Betisiä vastaan tehdyn maalin jälkeen Neymar postasi Instagramiin kuvan, jossa pallo oli selvästi maalissa. Kuvatekstiksi hän kirjoitti: ”Hahahahahahaha”. Tuon ottelun tuomitsi Alejandro Hernández Hernández.

Sevillan maalivahti Sergio Rico puolestaan kritisoi tuomaristoa heppoisesta ulosajostaan ottelussa Espanyolia vastaan. Rico jopa vihjasi salaliittoon.

– Vaikuttaa siltä, että on joitain, jotka eivät halua Sevillaa sarjakärkeen.

Deportivo La Coruñan päävalmentaja Gaizka Garitano on hänkin vihjannut siihen suuntaan, että tuomarit suosisivat Real Madridia.

– Vaikuttaa siltä, että peli jatkuu niin kauan kuin he tekevät maalin, Garitano sanoi lehdistölle joulukuussa pelatun ottelun jälkeen.

Valmentajaansa tuki tuohon aikaan Deporissa pelannut hyökkääjä Ryan Babel.

– Olen nyt kokenut hyvin läheltä sen, millainen vaikutus Real Madridilla on tuomareihin. Sitä vastaan ei voi taistella, Babel kirjoitti Facebookissa.

Ja samalla tavalla on vihjattu myös Barcelonan suosimisesta.

– Jos Lionel Messi olisi jossain muussa joukkueessa, hänet olisi ajettu ulos. Aina sama juttu, Real Sociedadin Asier Illarramendi sanoi lehdistölle Copa del Rey -kamppailun jälkeen.

<> on December 10, 2016 in Madrid, Spain.
Santiago Jaime Latren (kolmas oikealta) tuomariryhmän työskentely puhutti Deportivo La Coruñan ja Real Madridin välisessä ottelussa joulukuussa. Kuva: Getty Images.

”Jalkapalloa, ei rulettia”

Tämän vuoden puolella Barcelona on kärsinyt ehkä eniten selkeistä tuomarivirheistä. Usein äänessä oleva Gerard Piquékin on ottanut kantaa tuomarityöskentelyyn.

– Tiedämme jo, miten tämä homma toimii. Näimme, mitä tapahtui Sevilla-Real Madrid -ottelussa… Piqué sanoi Athletic Bilbao -ottelun jälkeen viitaten Real Madridin suosimiseen.

– Haluamme pelata jalkapalloa, emme rulettia. Juuri siihen tällainen tuomarointi provosoi. Toivon, että tuomarit nostavat tasoaan.

Villarrealia vastaan Barcelonalle ei puolestaan annettu rangaistuspotkua, kun Bruno Soriano heittäytyi käsi edellä pallon tielle.

– Se oli tahallinen teko. Joka viikko minulle annetaan mahdollisuus sanoa jotain. On hyvin selvää, mitä tapahtui. Minun ei tarvitse sanoa muuta.

Virallisia tiedotteita toiminnasta

Tuomareista valittaminen ei ole jäänyt pelkkiin ”hikihaastatteluihin”, joissa tunteet voivat vielä juuri päättyneen pelin jälkeen käydä kuumina. Kritiikkiä on esitetty myös ”virallisia” tahoja pitkin.

– Emme tule pääkaupungista tai Barcelonasta, mutta ansaitsemme samaa kohtelua kuin muutkin, Osasuna vaati tiedotteessaan.

– Emme kaipaa muodollista protestia, mutta olemme väsyneitä, vihaisia ja epätoivoisia nyt. Meitä vastaan on tehty joitain karmeita päätöksiä, Deporin puheenjohtaja Tino Fernández sanoi Marcan mukaan.

– Tuomarit ovat olleet todella huonoja. Viimeisen kahdeksan päivänä aikana meiltä on viety viisi pistettä.