Copan neljännesvälierät pamahtavat tänään käyntiin toden teolla. Tänään, huomenna ja torstaina on luvassa hienoja kamppailuja turnauksessa, jossa on mukana vielä useita huippujoukkueita.

Mielenkiintoisen neljännesvälieristä tekee se, että kaksi Segundassa pelaavaa joukkuetta kohtaa toisensa. Toinen niistä etenee siis vähintään puolivälieriin saakka. Córdoba ja Alcorcón ovat pelanneet mallikkaan turnauksen, ja viime kierroksella kummatkin ylsivät varsinaisiin urotekoihin. Córdoba kaatoi Málagan ja Alcorcón Espanyolin.

Huomiota riittää useissa loistopareissa, jotka sisältävät pääsarjajoukkueiden keskinäisiä kohtaamisia – ja monia sellaisia.

Tiistai

Valencia-Celta

Kriisijoukkue Valencia isännöi Celtaa Mestallalla ja yrittää ihmeen kaupalla saada jonkinlaista tasapainoa tekemiseensä. Seuran päävalmentaja Cesare Prandelli erosi tehtävästään muutama päivä sitten petettyihin lupauksiin vedoten. Savuavia raunioita yrittää parhaansa mukaan paikata – jälleen – Voro González.

Vuosi 2016 oli todennäköisesti yksi Valencian seurahistorian synkimmistä. Mikään ei viittaa siihen, että pikaista parannusta olisi luvassa. Seura on tällä hetkellä niin sekaisin, ettei Celtan suosikin asema voisi käytännössä olla edes lähtökohtiin nähden suurempi. Valencia kaatoi viime kierroksella Leganésin oikeastaan vain avausosan kompaktin esityksen avulla, mutta Celta on huomattavasti madridilaisia vahvempi kokonaisuus. Illalla avausosassa galicialaisten vierasmaali on hyvin todennäköinen.

Osasuna-Eibar

Joaquín Caparrósin ensimmäiset kaksi kuukautta Osasunan peräsimessä ovat olleet vaikeaa aikaa seuralle. Alla on vain yksi voitto, joka sekin tuli – tosin tärkeään paikkaan – Granadaa vastaan Copassa viime kierroksen toisessa osassa. Se varmisti pamplonalaisten jatkopaikan, mutta seuran peliesitykset 61-vuotiaan Caparrósin alaisuudessa ovat olleet jokaisella osa-alueella heikkoja.

Tänään vastaan asettuu pirteästi pelannut Eibar, joten punaisten pelilliset ongelmat todennäköisesti jatkuvat. Sportingin leikitellen viime kierroksella kaatanut Eibar on huomattavasti tasapainoisempi joukkue ja pystyy aiheuttamaan suuria hankaluuksia nimenomaan pallonhallintansa kautta Caparrósin suojateille. José Luis Mendilibarin Eibar tunnetaan myös potentiaalisena vastahyökkäysjoukkueena ja etenkin nopeana sellaisena, joten jokainen Osasunan valitsema pelitapa sopii todennäköisesti illan vieraille.

Las Palmas-Atlético

Illan ehdoton herkkupala ilman kysymysmerkkejä. Las Palmas on yksi sarjan vahvimmista kotijoukkueista, kun taas Atléticon vierasformi ei ole vakuuttanut kuluvan kauden aikana. Otteluparin kuumin taisto käydään penkin puolella valmentajien keskellä.

Las Palmasin Quique Setién on loihtinut saarelaisille tulosta tekevän pelitavan, joka on samalla tuottanut viihdyttävää jalkapalloa. Hän on peräänkuuluttanut pitkäjänteisyyttä seuran pelitapaa kohtaan – se toimii.

Diego Simeonen pelitavan varsinkin hieman haastavammissa vierasotteluissa tuntee käytännössä jokainen espanjalaista jalkapalloa seuraava. Las Palmas ottaa todennäköisesti pallonhallinnan kontolleen, mutta Atlético pystyy iskemään nopeasti ja ennen kaikkea tehokkaasti vastaan suunnanmuutospelinsä myötä. Simeonen Atleti on tottunut pelaamaan tämänkaltaisia kamppailuja ja onkin vahvoilla, kun vastustaja ottaa vapaasti pallonhallinnan itselleen.

Atlético on parin suosikki, mutta Las Palmasia ei kannata missään nimessä aliarvioida. Jos Atlético onnistuu vierasmaalin teossa, ovat punavalkoiset äärimmäisen vahvoilla ajatellen ensi viikon toista osaa. Viime kaudella Atlético tippui Copassa Celtalle juuri sen takia, että Simeonen miehistö ei onnistunut vierasmaalin teossa Balaídosilla.

Deportivo-Alavés

Yksi neljännesvälierien tasaisimmista pareista. Deportivo ylsi viime kierroksella urotekoon kaadettuaan Betisin toisessa osassa kotonaan Riazorilla ja siten varmisti jatkopaikkansa. Alavés lähtee kuitenkin avausosaan enimmäkseen puolustamaan syvältä, mikä on ehdottomasti oikea valinta. Miksi?

Deportivo menetti muutama päivä sitten oikeastaan ainoan hyökkäyspään pelotteensa, kun Ryan Babel lähti Besiktasiin. Seura ei ole ehtinyt hankkia hollantilaiselle korvaajaa. Sen takia galicialaiset joutunevat peluuttamaan Joselua yksinäisenä kärkenä illalla ja se on valtava apu Alavésille. Babelin mukana Deportivolta lähti huimasti maalintekotaitoa hyökkäyksestä.

Theo Hernández johtaa Alavésin puolustusta. 19-vuotias ranskalaissyntyinen Atléticon lainapelaaja pelaa huimaa kautta sarjanousijan paidassa. Kuva: Getty Images.

Alavés on hävinnyt viimeksi puolitoista kuukautta sitten ja seura on päästänyt vain yhden maalin viimeisessä kuudessa ottelussa. Se lupaa entistä enemmän harmia ongelmien kanssa kamppailevan Deportivon kannalta. Jos Alavés onnistuu Riazorilla vierasmaalin tekemisessä, saattaa olla, että Deportivon taival kuluvan kauden Copassa pysähtyy kuin seinään.

Keskiviikko

Alcorcón-Córdoba

Kuten ylempänä todettiin, tämä ottelupari on äärimmäisen mielenkiintoinen kaikilla osa-alueilla. Kaksi divarijoukkuetta, jotka varmasti ovat keskittyneet tarkasti ottelupariin. Kummallekin pääsy Copan puolivälieriin olisi käsittämätön saavutus, minkä takia varsinkin pelillisesti tämä ottelupari saattaa olla neutraalille katsojalle se kiinnostavin.

Alcorcónilla ja Córdoballa kävi hieno arvontatuuri, kun kaksikko arvottiin vastakkain neljännesvälieriin. Muiden vastustajien käsittelyssä kyyti olisi saattanut olla varsin rumaa, mutta nyt Madridin lähiöseuralla ja andalusialaisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä jotain suurta.

On vaikeaa kuvitella, että kyseiset joukkueet ovat edenneet Copassa tähän vaiheeseen, sillä kummankin seuran sarjakausi on ollut pettymys. Alcorcón on sarjassa vasta seitsemästoista – Córdoba kolme sijaa ylempänä. Alcorcón on voittanut Segundassa viimeisestä 15 ottelusta vain viisi, mutta Copassa tuloskunto on ollut täysin eri luokkaa.

Neljännesvälierien tasaisin pari.

Real Sociedad-Villarreal

Hyvin mielenkiintoinen pari. Kaksi joukkuetta, jotka ovat pelanneet todella vahvan kauden avauspuolikkaan. Kummatkin taistelevat kiivaasti Mestarien liiga -paikoista sarjassa ja ennalta arvioituna tässäkään parissa on vaikea nähdä kumpaakaan sen suurempana suosikkina.

La Real on alkukauden yksi suurimmista yllättäjistä, ja Eusebio Sacristán saa ottaa siitä kunniaa paljon itselleen. Baskit pelaavat tällä hetkellä sellaista jalkapalloa, joka on samaan aikaan kaunista katsojille, mutta samaan aikaan myös hyvin tehokasta tulosfutista. Kauden avauspuolikas oli yksi La Realin historian parhaista ja tällä hetkellä on jopa todennäköistä, että seura jatkaa samaan malliin kauden loppuun saakka.

Monet, me mukaanlukien, ennustivat Villarrealille vaikeaa kautta elokuun sähläyksien jälkeen, mutta mitä vielä. Keltainen sukellusvene on jälleen hinannut itsensä pinnalle espanjalaisessa jalkapallohierarkiassa. Tällä kertaa tosin ennakko-odotuksien vastaisesti. Fran Escribá on tehnyt huimaa työtä seuran peräsimessä. Monet eivät uskoneet Escribáan, kun mies nimitettiin Marcelinon korvaajaksi.

Tällä hetkellä Villarreal on sarjassa neljäs ja tällä menolla saattaa olla, että seura voi vielä nousta ylemmäskin. Se vaatii oikeastaan vain sitä, että seura saa pidettyä loistavan kotiotteluvireensä ennallaan. Se onkin Villarrealin etu myös tässä otteluparissa, koska toinen osa pelataan El Madrigalin illassa ensi viikolla. Toisaalta Villarrealin vire vieraskentillä on ollut varsin heikko verrattuna kotiotteluihin, minkä takia La Realilla on mahdollisuus iskeä siihen huomenna.

Real Madrid-Sevilla

Ehdottomasti neljännesvälierien pelillisesti mielenkiintoisin pari. Real Madrid on pelannut tuloksellisesti käytännössä täydellisen kauden ensimmäisen puolikkaan, mutta peliesitykset ovat usein jääneet vaatimattomiksi. Toisaalta haittaako se, jos tulokset ovat tätä luokkaa?

Niin pitkään, kun Zinédine Zidanen Real Madrid jatkaa tulosvirettään voittojen muodossa, peliesitykset eivät nouse otsikoihin missään. Se asia saattaa muuttua tämän otteluparin aikana, koska useista loukkaantumisista kärsivä Madrid kohtaa Sevillan, joka on parhaillaan lähellä täydellistä hyökkäävää joukkuetta. Kuten uutisoimme aiemmin, Jorge Sampaoli lähtee hyvin mielenkiintoisella taktiikalla Madridin ja Zidanen kimppuun.

Sevillaa ei kannata aliarvioida, sillä tällä kaudella andalusialaiset ovat olleet yksi Euroopan vahvimmista joukkueista etenkin kotikentällään. Tässä parissa Sevillalla on tietynlainen kotietu, sillä toinen osa pelataan Ramón Sánchez Pizjuánilla.

Real Madrid joutuu pelaamaan ainakin huomisen avausosan ilman Pepeä, Sergio Ramosia, Gareth Balea, Cristiano Ronaldoa, Lucas Vázquezia ja Mateo Kovacicia. Siinä on sellainen lista, joka aiheuttanee vähintään pientä päänvaivaa Zidanelle.

Torstai

Athletic-Barcelona

Copa-viikon kruunava kohtaaminen. Athletic isännöi Bilbaossa Barcelonaa huippuparin avausosassa. Barcelona on suosikki, mutta Athletic ei suostu varsinkaan kotona taipumaan helpolla. Kauden alussa katalaanit hakivat Bilbaosta täyden pistepotin 1-0-lukemin, kun Athletic onnistui epäonnistumaan useissa loistomaalintekopaikoissa.

Athleticin pelitapa on ennakolta ajateltuna haastava Barcelonalle, sillä baskit ovat loistavia pelaamaan suoraviivaisesti, ja Ernesto Valverden miehistö luottaa vastahyökkäyksiin. Se on samalla oikeastaan tunnetuin pelitapa, jolla pystyy aiheuttamaan ongelmia Barcelonan kaltaiselle joukkueelle. Athleticilla on kokoonpanossaan kaksi ehkä sarjan parasta pääpelaajaa Aritz Adurizin ja Raúl Garcían muodossa, joten Barcelonan iltapuhde Bilbaossa on kaikkea muuta kuin helppo.

Raúl García ja Aritz Aduriz ovat tottuneet aiheuttamaan harmia Barcelonalle. Kuva: Getty Images.

Barcelona pyrkinee hakemaan vierasmaalia San Mamésilta, mutta miten se onnistuu? Jos Luis Enrique onnistuu ohittamaan Valverden aggressiivisen prässin, Barcelona pääsee jatkuvasti ylivoimahyökkäyksiin. Athleticin keskikentän pohjapelaajat ovat varsin hitaita yksilöitä, minkä takia katalaanien pitäisi ehkä ottaa hieman vastaan ja tyytyä hakemaan useita vastahyökkäysmahdollisuuksia.

Athletic lähtee hakemaan sellaista tulosta, jonka kanssa voi lähteä ensi viikolla Barcelonaan taistelemaan jatkopaikasta. Millainen sellainen tulos olisi? Kotivoitto tai maaliton tasapeli. Athletic ei saa päästää kotiottelussaan maalia, mikäli se mielii vielä taistella jatkopaikasta.

Copa del Reyn neljännesvälierien ensimmäiset osat

Tiistai
Osasuna-Eibar klo 20
Valencia-Celta Vigo klo 20
Deportivo La Coruña-Deportivo Alavés klo 22.15
Las Palmas-Atlético Madrid klo 22.15

Keskiviikko
Alcorcón-Córdoba klo 20
Real Sociedad-Villarreal klo 20
Real Madrid-Sevilla klo 22.15

Torstai
Athletic Bilbao-Barcelona klo 22.15