Kuten moni varmasti muistaa, Copa Ámericaa väännettiin myös viime vuonna Chilessä. Tuolloin isäntämaa juhli maanosan mestaruutta upotettuaan maalittoman finaalin päätteeksi Argentiinan rangaistuspotkukilpailussa.

Nyt myös tänä kesänä, kumma kyllä, Copasta pelataan taas. Vieläpä samana vuonna kuin EM-kisoja. Moni on ihmetellyt samaa, miksikö taas pelataan?

Ensimmäinen Copa järjestettiin 100 vuotta sitten. Siksi tämän suven turnaus kantaa lisänimeä Centenario. Karkelot käydään ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikan ulkopuolella, ja mukana turnauksessa on nyt myös Pohjois- ja Väli-Amerikan maita. Copa Américaa on aina järjestetty säännöllisen epäsäännöllisesti. Kun vuonna 1916 kisat starttasivat, pelattiin joka vuosi. 1990-luvulta lähtien on välillä pelattu kahden tai kolmen vuoden välein ja kertaalleen neljän vuoden odotuksella.

Kun kyseessä on taas erikoisturnaus, menee samalla myös turnausten aikataulut uusiksi. Copa Ámericasta on nyt syytä nauttia, sillä tätä herkkua nähdään seuraavan kerran vasta vuonna 2019.

Panosta riittää

Copa Ámerica on vanhin jalkapallon arvoturnaus. Turnauksen synnyttyä vuonna 1916 tämän kesän kisat ovat järjestyksessään jo 45:nnet.

100-vuotisjuhla myös lisää paukkuja itse turnaukseen. Yhdysvaltojen ollessa järjestäjänä kisat saavat myös loistokkaat puitteet. Esimerkiksi turnauksen finaalinäyttämö New Jerseyssä sijaitseva MetLife Stadium kattaa jopa 82,566 silmäparin yleisömäärän.

Kokonaisuudessaan turnauksen ottelut jakautuvat kymmeneen eri kaupunkiin. Pelejä pelataan New Yorkin lisäksi Chicagossa, Seattlessa, Bostonin seudulla, San Franciscossa, Philadelphiassa, Los Angelesissa, Arizonassa Houstonissa ja Orlandossa. Jokaiselle stadionille mahtuu vähintään 50000 henkeä.

Isäntä-USA:n lisäksi tasoa laajentavat muun muassa Meksiko ja vuoden 2014 MM-kisoissa puolivälieriin selviytynyt Costa Rica. Mielenkiintoa ei turnauksesta puutu.

USA:ssa nousee korkea futiskuume?

Turnaus voi viedä eurooppalaisen jalkapallon lopullisesti myös yhdysvaltalaiskatsojien sydämiin. Jo USA:n joukkueen otteet edellisissä MM-kisoissa herättivät laajalti kiinnostusta paikallisissa, selviytyihän maa myös pudotuspeleihin.

Suosion nousuun on myös vaikuttanut viime vuosina MLS:n kasvu ja Andrea Pirlon, David Villan sekä Thierry Henryn tasoisten nimien saapuminen sarjan seuroihin. Tämä turnaus voi viedä aiemmin vain amerikkalaista jalkapalloa seuranneen kansan ”soccer-huuman” seuraavalle tasolle.

Tässä turnauksessa pelaa myös La Ligan kirkkaimpia tähtiä, kuten Lionel Messi, Diego Gódin ja Luis Suárez.

Herätyskellot siis seuraavan parin viikon aikana aamuyöstä soimaan ja nauttimaan loistokkaista karkeloista. Seuraavia saa odottaa sitten turhan kauan.