Valencia tiedotti hetki sitten, että Gary Neville on palkattu loppukaudeksi joukkueen päävalmentajaksi (uutinen). Kysymyksiä on huomattavasti enemmän kuin vastauksia. Tarkastellaan vähän, mitä palkkauksen taustalla on.

Rahaa muttei identiteettiä

Valencia on tätä nykyä aasialaisen Peter Limin omistuksessa. Singaporelainen liikemies on pumpannut seuraan rahaa, jolla on saatu vähintään kakkoskorin, mutta myös joitain ykköskorin pelaajia. Esimerkiksi viime kesänä Valencia käytti pelaajahankintoihin Transfermarktin tietojen mukaan 141,75 miljoonaa euroa.

Raha on tuonut pelaajia ja paikan kuluvan kauden Mestarien liigassa. Mutta onko seuralla identiteettiä, johon kaikki toiminta nojaa? Sitä voidaan vähintäänkin epäillä. Unai Emery teki Valenciassa erinomaista työtä vuosina 2008-12. Tuolloin Valencia oli nimenomaan keskisuuri kasvattajaseura, joka myi Emeryn hiomat timantit (muun muassa David Silva, Juan Mata ja Jordi Alba) suurempiin seuroihin merkittävää korvausta vastaan. Nyt, Limin rahojen myötä Valencialla olisi mahdollisuudet nousta ylempään kastiin. Ongelma vain on se, että päävalmentajan paikka on ollut hyvin tuulinen. Kesästä 2012 lähtien Valencialla on ollut viisi päävalmentajaa. Gary Neville on kuudes. Jatkuvuus on ollut melko lailla nollassa.

Valencia CF v Sevilla FC - La Liga
Unai Emeryn jälkeen Valencian päävalmentaja on vaihtunut tiuhaan. Kuva: Getty Images.

Kun Valencian puheenjohtaja Layhoon Chan piti tiedotustilaisuuden Nuno Espírito Santon (edellinen päävalmentaja) eroamisesta, eräs toimittaja kysyi, millaisia ominaisuuksia uudelta päävalmentajalta vaaditaan.

– Etsimme tuoretta valmentajaa, jolta löytyy johtajuutta ja joka ymmärtää kannattajia, Chan sanoi toivoen, että jonain päivänä joukkueen kapteenina olisi seuran oma kasvatti.

Nevillen palkkaukseen liittyvässä virallisessa tiedotteessa Chan sanoi:

– Koko uransa ajan Gary on osoittanut suurta ihmisjohtajuutta kentällä ja sen ulkopuolella. Häntä kunnioitetaan valtavasti Englannissa. Hänen henkilökohtaiset ominaisuutensa vakuuttivat meidät.

Onko siis niin, että Neville palkattiin Espanjan neljänneksi suurimman seuran edustusjoukkueen päävalmentajaksi, koska hänellä on johtajuutta ja häntä kunnioitetaan? Joko Chan ei kertonut kaikkea, tai sitten kyseessä on suuri farssi.

Mitä Neville osaa ja ei osaa?

Gary Neville on vaikuttava tapaus. Hän oli vaikuttava pelaajana, hän on hurmannut Manchesterin yhteisöä Salfordin omistajana ja häntä on hehkutettu erinomaiseksi asiantuntijaksi Sky Sports -pestin myötä. Mutta osaako Neville valmentaa? Ja mitä valmentajalta oikeastaan vaaditaan?

Nevillen valmennuskokemus rajoittuu Englannin maajoukkueessa apuvalmentajana toimimiseen. Transfermarktin mukaan 40-vuotias Neville on ehtinyt keväästä 2012 toimia 46 ottelussa Roy Hodgsonin apuna. Mahdollinen ongelma on se, ettei Nevillellä ole kokemusta seurajoukkueen valmennustoiminnasta. Toisin sanoen Nevillellä ei ole omakohtaisa kokemusta siitä, mitä on ”arkivalmentaminen”. Miten aika käytetään, millaisia pelin osa-alueita ehtii opettaa missäkin ajassa ja niin edelleen. Kaiken lisäksi Neville jatkaa Englannin maajoukkueen valmennusryhmässä, joten hän ei ehdi opettaa peliä maajoukkuetauoillakaan. Relevantti kysymys on sekin, osaako Neville ylipäätään opettaa peliä tarpeeksi täsmällisellä tasolla? Onko Nevillelle ehtinyt muodostua selkeää ideologiaa ja pelillistä filosofiaa, jonka mukaan hän pyrkii opettamaan peliä pelaajille?

ENFIELD, ENGLAND - MARCH 26: First Team Coach Gary Neville of England (L) talks to Manager Roy Hodgson of England during an England training session ahead of the Euro 2016 qualifier against Lithuania at Enfield Training Centre on March 26, 2015 in Enfield, England.  (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
Gary Neville on toiminut viime vuodet Roy Hodgsonin apuvalmentajana Englannin maajoukkueessa. Kuva: Getty Images.

Jalkapallomaailmassa on huipputasolla paljon valmentajia, jotka ovat aiemmin urallaan olleet huipputason pelaajia. Niitäkin on, jotka ovat pystyneet onnistuneesti siirtymään pelikentiltä suoraan valmennushommiin. Mainittakoon esimerkeiksi Bournemouthin Eddie Howe ja Swansean Garry Monk. Molempien kohdalla tilanne oli kuitenkin vähän erilainen kuin Nevillellä nyt. Monk pelasi Swanseassa 2004-14. Hän tunsi seuran identiteetin, kasvoi siihen ja pystyi toimimaan ketjun seuraavana lenkkinä. Sama pätee Hoween, joka on Bournemouthin kasvatti. Kaiken lisäksi Swanseassa ja Bournemouthissa paine ei välttämättä ole ihan samaa luokkaa kuin Valenciassa, jolta odotetaan Limin panostuksien myötä vuosittaista Mestarien liiga -paikkaa.

Luis Enrique Unveiled As New Barcelona Coach
Luis Enrique kävi läpi barcelonalaisen koulun ennen astumista Barcelonan edustusjoukkueen päävalmentajaksi. Kuva: Getty Images.

Ovat vanhat pelaajat menestyneet toki myös ”suuren paineen” seuroissa. Barcelonan menestysluotsit Pep Guardiola ja Luis Enrique käyvät esimerkeistä. Mutta hekään eivät ole menestyneet sattumalta. Molemmat kävivät läpi barcelonalaisen koulun eli valmensivat Barcelona B:tä ennen edustusjoukkueeseen siirtymistä. Ja näidenkin molempien herrojen kohdalla oman seuran identiteetti oli hyvin tuttu jo entuudestaan. Neville tuntee Manchester Unitedin läpikotaisin, mutta tunteeko hän Valenciaa? Tunteeko kulttuuria, seuran historiaa, kaupungin historiaa? Osaako espanjaa? Tuskin ainakaan valenciàa eli katalaanin murretta, jota Valencian alueella puhutaan?

Valmentaja vai keulakuva?

Tässä vaiheessa on turha tuomita tai kehua Valencian päätöstä. Tulokset näyttävät aikanaan, oliko päätös Nevillen palkkaamisesta oikea vai väärä. Sanotaan kuitenkin sen verran, että edellä mainituista syistä riskit ovat hyvin suuret. Riski taidetaan tiedostaa myös Valencian toimistolla, sillä Nevillelle annettiin vain loppukauden kattava sopimus.

Tiedotteessa ei mainittu, keitä Nevillen valmennusryhmään kuuluu. Lienee todennäköistä, että Nevillen apulaisina jatkavat hänen veljensä Phil ja Salvador ”Voro” González, joka toimii päävalmentajana ensi viikkoon asti. Epäselvää on sekin, mikä on jatkossa valmennusryhmän työnjako. Onko Gary Neville lopulta vain keulakuva, joka toimii johtajana, delegoi tehtäviä muille ja myy kasvoillaan ja nimellään Valenciaa yhteistyökumppaneille?

VALENCIA, SPAIN - AUGUST 12:  Head coach Luis Enrique (L) of Roma and Salvador Gonzalez Voro of Valencia embrace  before the start of the Orange Trophy match between Valencia and Roma at Estadio Mestalla on August 12, 2011 in Valencia, Spain.  (Photo by Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images)
Vastaako Voro (oik.) jatkossa Valencian pelitavallisista asioista? Kuva: Getty Images.

Onko lopulta Voro se, joka vastaa Valencian pelillisistä asioista? Eli nähdäänkö Valenciassa samantyyppinen tilanne kuin aikoinaan Saksan maajoukkueessa? Tuolloin Jürgen Klinsmann oli nimellinen päävalmentaja, mutta pelitapa-asiat tulivat Joachim Löwiltä. Toinen esimerkki löytyy Nevillen veljesten tuntemasta Man Unitedista, jossa Sir Alex Ferguson johti ja apuvalmentaja(t) huolehti pelin opettamisesta.

Selänpesukerho?

Kuten sanottu, annetaan Nevillelle aikaa näyttää taitonsa. Arvostellaan ja arvioidaan vasta vähän myöhemmin. Yhteenvetona on kuitenkin kysyttävä, mikä pää edellä Valencia päätti palkkauksesta? Oltiinko seurassa sitä mieltä, että Neville voi toteuttaa parhaiten seuran pelillistä ideologiaa, joka toivottavasti on seurajohdon tiedossa. Tai oltiinko sitä mieltä, että Neville voi parhaiten toimia keulakuvana ja valmennusryhmän johtajana niin, että pelillisistä asioista vastaa joku muu?

SALFORD, ENGLAND - NOVEMBER 06:  Joint Salford City owners Gary Neville (L) and Nicky Butt (R) celebrate victory with goalscorer Richie Allen of Salford City after the Emirates FA Cup first round match between Salford City and Notts County at Moor Lane on November 6, 2015 in Salford, England.  (Photo by Chris Brunskill/Getty Images)
Salfordin omistajaportaaseen kuuluvat Gary Nevillen lisäksi muun muassa Nicky Butt (oik.) ja Valencian omistaja Peter Lim. Kuva: Getty Images.

Kolmas vaihtoehto on, että Neville palkattiin siksi, että hän on ”hyvä tyyppi”. Mainitsin aiemmin, että Peter Lim on Valencian pääomistaja. Mainitsin myös, että Neville omistaa palan Salfordista. Tarkalleen ottaen 10 prosentin siivun. Samanlaisen palan omistaa hänen veljensä Phil. Arvaatteko kuka omistaa Salfordista 50 prosenttia? Peter Lim. Nyt on vain toivottava, että Nevillen palkkaaminen tehtiin järkiperusteisesti eikä hyvävelikerhon kokoontumisen seurauksena.