Kun puhutaan La Ligasta, puhe keskittyy usein Barcelonaan ja Real Madridiin. Lionel Messiin ja Cristiano Ronaldoon. Neymariin ja Gareth Baleen. Jos puhutaan puolustajista, puhutaan usein nousevista laitapakeista tai maaleja tekevistä toppareista. Harvemmin otsikoihin nousevat keskuspuolustajat, jotka luutivat erinomaisesti nimenomaan puolustussuuntaan.

Mennään johdannon myötä asiaan. Selvitimme tilastojen avulla, ketkä ovat olleet alkukaudella La Ligan parhaat topparit puolustussuuntaan. Sarjaa on takana 11 kierrosta. Arviointiin otettiin mukaan vähintään kuusi peliä pelanneet topparit, joita on La Ligassa ollut alkukaudella 34.

Puolustustaitojen paremmuuden määrittämisessä käytettiin tässä selvityksessä viittä mittaria: onnistuneet taklaukset, syötönkatkot, onnistuneet purkupallot, blokatut laukaukset ja pääpallojen voittoprosentti. Datan keruussa on käytetty tilastopalvelu Optan lukuja.

Selvityksessä tilastot laskettiin jokaista pelattua 90:ää peliminuuttia kohden, jotta ne olisivat keskenään vertailukelpoisia. Jokaista mittaria verrattiin kaikkien 34 topparin keskiarvoon ja keskiarvojen yhteistulos ratkaisi pelaajien puolustustaitojen paremmuuden. Vertailuluku pelaajan perässä kertoo kuinka paljon pelaajan kokonaistilastot ovat keskiarvoa korkeampia (keskiarvo on 1,0).

5. Shkodran Mustafi, Valencia, 1,17

Saksan maajoukkuetoppari on syötönkatkoissa ja laukausten blokkaamisessa ollut selkeästi keskiarvoa parempi. Muilla mittareilla hän on suunnilleen keskiarvojen tasolla.

4. Iñigo Martínez, Real Sociedad, 1,19

La Realin oma kasvatti jää syötönkatkoissa ja voitetuissa pääpalloissa alle keskiarvojen, mutta muilla mittareilla vasenjalkainen espanjalainen on keskiarvoja parempi. Hänen vertailulukuaan nostavat erityisesti onnistuneet taklaukset, joita 24-vuotiaalla topparilla on ollut tämän selvityksen puitteissa eniten, 3,1 per 90 minuuttia.

3. Aythami, Las Palmas, 1,23

Nousijajoukkueen 29-vuotias toppari on kaikilla tämän selvityksen tilastomittareilla keskiarvoa parempi. Erityisesti taklaus- ja laukausten blokkaus -tilastot nostavat hänen vertailulukuaan.

2. Heiko Westermann, Real Betis, 1,27

Hamburger SV:stä Real Betisiin tullut 32-vuotias saksalainen yltää listalla sijalle kaksi. Westerman on Aythamin tavoin jokaisella selvityksen mittarilla keskiarvoja parempi. Heidän lisäkseen Villarrealin nuori Eric Bailly on pystynyt samaan. Pääpallojen voittoprosentti (71) on 190-senttisellä topparilla kärkiviisikon paras.

1. Bernardo, Sporting Gijon, 1,58

Nousija Sporting Gijónin kolumbialaistoppari on näillä mittareilla selvästi sarjan paras toppari puolustussuuntaan. Hänelle on kirjattu peräti 11,4 onnistunutta purkupalloa jokaista 90:ää minuuttia kohden, mikä on selkeästi suurin määrä tässä otannassa. Mies on myös blokannut laukauksia selvästi eniten, 1,7 per 90 minuuttia. Vain syötönkatkoissa Bernardo jää aavistuksen alle keskiarvon.

Mitä jos painotetaan pallonhallintaa

Selvitys tällaisenaan suosii puolustavampia joukkueita, koska näitä tilastomerkintöjä voi kerätä vain, kun vastustajalla on ollut pallo. Esimerkiksi parhaan vertailuluvun saaneen Bernardon suurta lukua selittää hänen edustamansa Sportin Gijónin keskimääräinen pallonhallintaprosentti 45.

Selvitimme alla olevaan listaan, miten joukkueen pallonhallintaprosentti ja joukkueen päästetyt laukaukset vaikuttavat puolustussuunnan tilastomittareihin. Yli 50 prosenttia palloa pitävien joukkueiden toppareiden vertailukuja nostettiin pallonhallintaprosentin suhteessa ja päinvastoin. Samoin blokattujen laukausten arvo nousee, jos joukkue on päästänyt keskiarvoa vähemmän laukauksia. Pääpallojen voittoprosentit pysyvät pallonhallinnasta riippumatta ennallaan.

5. Shkodran Mustafi, Valencia, 1,19

Mustafi pitää paikkansa viidentenä. Hänen lukunsa nousee hieman, koska Valencia on pitänyt keskimäärin 52 prosenttia palloa. Laukauksia Valencia on sen sijaan päästänyt hieman keskiarvoa enemmän.

4. José Giménez, Atletico Madrid, 1,19

Listalle neljänneksi nousee Atlético Madridin nuori uruguaylaistoppari Giménez. Atléticon pallonhallintaprosentti on vain hieman yli 50, mutta se on päästänyt toiseksi vähiten laukauksia, 9,8 ottelua kohden. Koko sarjassa vähiten laukauksia on päästänyt Deportivo La Coruña, 9,3 ottelua kohden.

3. Aythami, Las Palmas, 1,20

Entinen Deportivo-toppari on listalla edelleen kolmantena. Hän on ainut, jonka kaikki viisi puolustusmittaria ovat edelleen yli keskiarvon, vaikka Las Palmasin pallonhallinta ja päästetyt laukaukset on otettu huomioon.

2. Iñigo Martínez, Real Sociedad, 1,23

Martínez nousee tällä listalla toiseksi. Hänen vertailulukuaan nostaa Sociedadin pallonhallintaprosentti 51. Lisäksi baskijoukkue on päästänyt laukauksia selvästi keskiarvoa vähemmän, 11,5 ottelua kohden. La Ligan joukkueet ovat keskimäärin päästäneet 12,5 laukausta ottelua kohden.

1. Bernardo, Sporting Gijon, 1,37

Bernardon vertailuluku putoaa selvästi, kun pallonhallinta ja päästetyt laukaukset otetaan huomioon. Tästä huolimatta mies pitää selkeästi kärkipaikkansa tässä selvityksessä. Sporting Gijónin pallonhallintaprosentti 45 on Eibarin jälkeen sarjan matalin. Laukauksia pohjoisespanjalaiset ovat päästäneet Sevillan jälkeen eniten, 16,5 per ottelu.

Missä Barcelonan ja Real Madridin topparit?

Muutosten jälkeen sarjan kärkijoukkueiden topparit nousivat luonnollisesti listalla ylöspäin. Esimerkiksi Barcelonan Gerard Piqué nousi sijalta 16 yhdeksänneksi. Real Madridin toppareista vain Raphaël Varanella on tarpeeksi otteluita tähän selvitykseen. Hän jäi pallonhallinnan ja päästettyjen laukausten huomioimisen jälkeen sijalle 15 vertailuluvulla 1,06. Sergio Ramos ja Pepe jäivät selvityksen ulkopuolelle, koska heille on kertynyt peliminuutteja alle kuuden ottelun verran.

Henri Heikkilä